Van kinds af gaan ging ik met mijn ouders al met de caravan kamperen in Oostenrijk. Vanwege de zon en de schone berglucht, volgens mijn vader. Zes weken op de camping aan een heerlijk meer, de hele schoolvakantie lang. Later gingen we ook in de winter, want we wilden graag leren skiën en snowboarden.
We zijn uiteindelijk blijven plakken in Maurach am Achensee, waar we nog steeds een paar keer per jaar met onze familie vakantie vieren. De Achensee ligt op 900 kilometer van Utrecht, gemiddeld zo’n 10 uur rijden met de auto. Een ideale bestemming en een goed alternatief wanneer een vliegvakantie, zoals in de coronatijd, niet of nauwelijks mogelijk is.
Trouwens, heel Oostenrijk is altijd al een buitengewoon fijn vakantieland. Prachtige natuur met hoge bergen en diepe meren, heel geschikt voor zomer- én wintervakantie.
Achensee
Zoals de naam al aangeeft, is de regio genoemd naar een prachtig blauw bergmeer, de Achensee (een Duitse ‘See’ is bij ons een meer en andersom is een zee in het Duits een ‘Meer’). Het meer ligt in een vallei op 900 meter boven zeeniveau aan de Noordelijke kant van de Alpen (deze bergketen loopt dwars door het midden van Oostenrijk) en is het grootste en diepste meer van de provincie Tirol. Rondom het meer zijn drie kleine bergdorpjes: Achenkirch, Pertisau en Maurach. Nou ja, eigenlijk vier, maar Steinberg is wel héél klein en ligt wat afgelegen.
Gesmolten sneeuw, hoog uit de bergen, stroomt via kronkelende beekjes en watervallen naar beneden het meer in. Het water is kraakhelder, maar ook ijskoud, zeker in het begin van de zomer. Ondanks de lage temperatuur is het toch heerlijk om op warme dagen bij één van de verschillende strandjes rondom het meer te gaan zwemmen. Oostenrijk heeft trouwens ook genoeg meren die qua temperatuur warmer zijn. Van sommige kan de watertemperatuur in de zomer wel boven de 25 graden zijn.
Actief in de bergen
Tijdens het zomerseizoen wordt er in veel regio’s in Oostenrijk van alles georganiseerd door plaatselijke toeristenbureaus. Zo ook door het ‘Achensee tourismusverband’. Dit VVV heeft speciale programma’s voor kleine kinderen, jeugd, volwassenen en families. Er is zóveel te doen: bijvoorbeeld zeilen, (kite)surfen, duiken, canyoning, tubing of wildwater zwemmen. Je kunt klettern (bergbeklimmen of afdalen), paragliden, golfen of paardrijden.
Hardloop- en Nordic Walkingroutes zijn volop beschikbaar en de georganiseerde wandeltochten, soms met overnachting in een berghut, zijn erg populair. Bijvoorbeeld met als thema wildspotten of bijzondere bloemen en planten bekijken. Er zijn gratis wandelkaarten voor individuele wandelaars verkrijgbaar en het is leuk om met een speciale stempelkaart alle stempels te verzamelen die je bij het kruis van de omliggende bergtoppen in het Karwendelgebergte kan halen.
TIP voor wandelaars van de Oostenrijkers zelf: zorg dat je rond 16.00 uur de bergen uit bent want het weer kan heel plotseling omslaan en het is donker voordat je ’t weet. Onderschat de bergen niet! In de loop der jaren heb ik al heel wat waargebeurde horror verhalen gehoord.
Verder is mountainbiken, maar ook racefietsen een geliefde sport in Oostenrijk. Een goede conditie is noodzaak, want hoewel afdalen vanzelf gaat, moet je natuurlijk ook omhoog klimmen. Óf, voor de minder geoefende fietser, is een E-bike een goed alternatief. Let wel: er zijn fietspaden, maar meestal niet in de bergdorpjes en al helemaal niet op de slingerende wegen met haarspeldbochten. Kan best gevaarlijk zijn hoor, dat fietsen op de openbare weg!
Niks doen
Maar lang niet iedereen wil in zijn vakantie heel actief zijn. En daar gaat het vaak mis bij de keuze van een geschikt vakantieland. Men denkt bij Oostenrijk gelijk aan bergen en dus wandelen of anderszins actief zijn, maar de meeste vergeten dat je ook gewoon niks kunt doen. Op de verschillende strandjes rondom de Achensee kan je lekker luieren en zonnen, een beetje pootjebaden of dobberen op het meer en genieten van de natuur. Je kunt een bootje huren en gaan varen, of vissen, maar je kunt ook een tocht over het meer maken met één van de verschillende rondvaartboten.
Ik ken mensen die al moe worden als ze alleen al kijken naar de top van een berg, maar toch graag wat dichterbij diezelfde top zouden willen zijn. Die mensen neem ik mee omhoog in de gondellift en bovengekomen nemen we een hapje en drankje bij één van de ‘almhütten’. Niks niet vermoeiend, lekker op een terrasje van het zonnetje en het prachtige uitzicht genieten. En gewoon met de gondel weer naar beneden!
Toeristen krijgen sowieso met de gratis ‘Achenseecard’ verschillende kortingen en kunnen gratis met de regiobus reizen, maar met de ‘Erlebniscard’, te koop bij het VVV, kun je onbeperkt reizen met de bergliften en rondvaartboten op en om de Achensee. Ook zijn verschillende musea en bezienswaardigheden gratis toegankelijk. De meeste Oostenrijkse vakantieregio’s hebben een soortgelijke kaart.
Overnachten
Voor het echte vakantiegevoel wil je natuurlijk ook lekker kunnen eten en slapen. Rondom de Achensee zijn verschillende soorten accommodaties: Hele eenvoudige berghutten, kleine pensions met ontbijt (ongeveer gelijk aan een Bed&Breakfast), vakantiehuizen en een paar grote All Inclusive hotels.
Maar de meest gebruikte accommodaties zijn de hotels op basis van half pension. Meestal vrij luxe hotels met eigen zwembad, wellness of spa. En niet onbelangrijk, een goede, uitgebreide Oostenrijkse keuken.
Restaurants
Zoals hierboven omschreven bieden de meeste hotels een ontbijt en diner aan, maar toch zijn er in de dorpen rondom de Achensee voldoende restaurants te vinden. De Wienerschnitzel kent iedereen wel en staat bijna overal op de kaart, maar probeer ook eens de Kaiserschmarren (heerlijke eierpannenkoeken met vruchtenmoes), of Tiroler Gröstl
(pannetje met aardappels, spekjes en ei).
Lekker als lunch of tussendoortje is de Germknödel, heerlijk zoet deeg, warm geserveerd met vanillesaus en maanzaad. Gewoon een keer proberen!
Uitstapjes
Behalve sportievelingen, luilakken, bourgondiërs en natuurliefhebbers zijn er ook mensen die tijdens hun vakantie cultuur willen snuiven, of willen winkelen. Het spreekt voor zich dat de kleine bergdorpjes rondom de Achensee geen enorme winkelparadijzen zijn. Behalve supermarkten en sportwinkels zijn er een paar kledingzaken en wat souvenirs winkeltjes.
Voor het echte werk kan je naar Schwaz gaan (ca. 15 rijminuten), maar Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, is een betere keus. Half uurtje met de auto maar beide steden ook mogelijk binnen een uur met bus en trein.
Cultuur
Behalve om te winkelen is Innsbruck een mooie, gezellige stad om te bezoeken. In de binnenstad, 'de historische Altstadt’, kan je diverse kerken, musea en het beroemde huis met het gouden dak bewonderen.
Wat je zeker niet mag missen is de dierentuin. Deze Alpenzoo is hoger gelegen, iets buiten het centrum, tegen de bergen aan. Met de auto goed bereikbaar, maar leuker is het om met de tandradbaan vanuit het centrum te reizen. Juist de ligging maakt deze dierentuin zo bijzonder, maar ook het aanbod: voornamelijk dieren die in het Alpengebied voorkomen. Echt de moeite waard.
Minder mooi weer
De zomers in Oostenrijk zijn met een gemiddelde temperatuur van 24 graden warmer dan bij ons. Maar het weer is wel onvoorspelbaar en grimmig. Een weersomslag kan heel plotseling zijn, maar door de bergen, ook heel plaatselijk. Regen gaat in de berggebieden vaak gepaard met stevige buien, onweer en bliksem. Het kan dan echt flink spoken! Kortom, rondom de Achensee is het ook wel eens wat minder mooi weer en wat dan te doen?
Nou, genoeg hoor! Op een prachtige locatie aan het meer bevindt zich het Atoll, een subtropisch zwembad met sauna’s, wellness, fitness, sporthallen met o.a. een klimwand en restaurants.
De verschillende kleine, lokale musea in Maurach, Pertisau en Achenkirch zijn leuk om te bezoeken op een regenachtige dag. Maar ook de wat verder gelegen attracties (op max. 30 rijminuten) zijn de moeite waard. Bijvoorbeeld de ‘Swarovski Kristallwelten’ in Wattens, Schloss Tratzberg in Jenbach of een bezoek aan de zilvermijn in Schwaz.
Beste reistijd
Het vroege voorjaar, en dan bedoel ik de maanden april en mei, zijn niet de beste tijd om naar Oostenrijk te gaan. Het winterseizoen is net ten einde en de Oostenrijkers sluiten massaal de deuren van hun hotels, pensions en appartementen.
De natuur komt net onder de sneeuw vandaan en moet nog op gang komen en wandelen is op veel plekken onmogelijk. Daar waar de sneeuw nog niet weg is zijn wandelpaden afgesloten en ook de bergliften hangen anderhalf tot twee maanden stil en musea zijn gesloten. Samengevat: niks te beleven!
Vanaf eind mei begint het zomerseizoen pas écht en gaat door tot eind oktober. Na de herfstvakantie sluit alles weer, totdat half december het wintersportseizoen begint.
Tot slot
Tijdens het seizoen is het gebied rondom de Achensee een op en top vakantiebestemming.
Voor heel veel mensen geschikt: Jong en oud, avonturiers, sportievelingen, levensgenieters en bourgondiërs, luilakken, gezinnen met kinderen, cultuur- en natuurliefhebbers.
TIPS
- Abenteuerpark Achensee, een openlucht klimpark met verschillende parcoursen. Uitdagend voor iedereen door de opbouwende moeilijkheidsgraad.
- Wandelen door de Wolfsklamm in Stans. Spannende tocht door een kloof met een wildstromende beek.
- Dagtripje naar Salzburg, de stad van Mozart. Of München, super om te winkelen, leuk voor autoliefhebbers (BMW Museum) en/of voetbalfanaten (Allianz Arena).
Geschreven door: Marianne van Hal