Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

De zon schijnt over veel zuidelijke eilanden maar er is er maar één dat echt het thuis is van zonnegod Helios: het Griekse Rhodos. De zon schijnt er gemiddeld rond de 300 dagen per jaar! Persoonlijk vind ik het één van de leukste eilanden in Griekenland. Waarom? Het is een eiland dat voor elk wat wils heeft! Of u nu zon, zee en strand wilt, cultuur en geschiedenis, actief wil zijn (er zijn allerlei mogelijkheden op sport- en uitgaansgebied) of lekker lui … Het kan allemaal.

Rhodos is het op drie na grootste Griekse eiland en behoort tot de Dodekanesos eilandengroep. Vanaf het noordelijk gedeelte van het eiland is met helder weer de kust van Turkije te zien, wat op ongeveer 20 km afstand ligt (er is een bootverbinding tussen Rhodos-stad en Marmaris of Fethiye). In het voorjaar ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden. Er komt wel eens een regenbui voorbij, maar daar tegenover staat dat het eiland fantastisch mooi en groen is met overal bloemenpracht.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS- bougainville

Vanaf eind mei stijgen de temperaturen en hartje zomer (juli en augustus) is het meestal over de 30 graden en de temperatuur van het water is dan minimaal 25 graden. In de nazomer rond oktober kan het rustig nog wel eens 30 graden worden en het zeewater heeft dan een temperatuur van rond de 23 graden.

De westkust van het eiland is iets koeler vanwege zijn constante westelijke wind (de meltemi). Deze kant van het eiland is zeer geliefd bij kite- en windsurfers en heeft enkel kiezelstranden. De oostkant daarentegen heeft minder wind en golfslag, is dus warmer en heeft mooie zandstranden.

Het toeristengedeelte van Rhodos beslaat een klein gedeelte van het eiland, maar heeft de afgelopen jaren toch een groei doorgemaakt. Bekende plaatsen om vakantie te vieren zijn Rhodos-stad, Ixia, Trianda (Ialyssos), Kalithea, Faliraki en Kolymbia. Wilt u wat rustiger zitten, dan kunt u bijvoorbeeld richting Kalathos en Lindos.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Lindos

Rhodos-stad

Mijn favoriete vakantieplaats is Rhodos-stad. Hier heeft u alles bij de hand: een ruime keuze aan accommodaties, strand, zee, winkels en uitgaansgelegenheden. Het is een zeer levendige plaats waar een groot deel van de bevolking woont. Een stad waar vele cruiseschepen gedurende de zomer aanmeren en ferryboten af en aan varen. De stad bestaat uit drie delen, de antieke stad met o.a. de Akropolis (Monte Smith genoemd), de nieuwe stad met de Mandraki-haven en de oude, ommuurde, middeleeuwse stad.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Mandraki-haven

Antieke stad

De antieke stad Rhodos biedt u een prachtig uitzicht over de westkust en met helder weer op Turkije. Op de Monte Smith lag in de oudheid de Akropolis van de stad. Akropolis betekent bovenstad en eerlijk is eerlijk, deze is niet zo indrukwekkend als die in Athene. Er is helaas maar weinig over van de tempels en het stadion aan de voet is grotendeels gereconstrueerd. Maar er is geen entreegeld, dus als u in de buurt bent, kunt u even stoppen om een kijkje te nemen.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Acropolis

Oude binnenstad

Wat niet mag ontbreken tijdens uw vakantie is een bezoek aan de prachtige oude binnenstad, die op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. U vindt hier ook het Grootmeesterpaleis.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-kasteel

Binnen de stadsmuren loopt u (op makkelijke schoenen!) door allerlei steegjes en over pleintjes die echt eeuwen verwijderd zijn van wat er buiten de stadsmuren gebeurt. De oude stad is nog bewoond en één van de grote trekpleisters van het eiland. De inwoners leven hier tussen kerken en moskeeën, opgravingplaatsen en musea. Kooplieden en ambtenaren werken hier in kamers waar 500 jaar geleden kruisridders zich verzamelden en vakantiegangers slapen in kleine pensionnetjes, die 150 jaar geleden door Turkse families werden bewoond.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-gate-d'ambroise

Aan een dag heeft u niet voldoende om de hele binnenstad te leren kennen. Mijn favoriete restaurants zijn o.a. Ta Kioupia (Tomates), Rustico en Marco Polo. Het Turkse theehuis in de hoofdstraat is zeer zeker een bezoek waard, maar pas op dames, de hoogbejaarde eigenaar geeft u zo een paar zoenen bij binnenkomst!

Nieuwe stad

In de nieuwe stad vindt u de moderne winkels. Aan de westkant speelt het grootste gedeelte van het “nachtleven” zich af in o.a. de barstraat. Aan de oostkant is de Mandraki-haven met het busstation, taxistation, het hoofdpostkantoor en de (toeristen)politie. De smalle haveningang wordt geflankeerd door twee zuilen waar Elafos en Elafina (het hert en de hinde) op wacht staan. Op diezelfde plek stond vroeger de beroemde Kolossus van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-harbour-gate

De meeste gebouwen langs de Mandraki-haven stammen uit de Italiaanse bezettingstijd. De accommodaties liggen voornamelijk in de nieuwe stad. Mijn lievelingsrestaurants in dit gedeelte zijn Aspro Piato en Wonder. IJs eten in de stad deed ik bij Mike’s, heerlijke broodjes en zoetigheden bij Finn café (vlak achter mijn favoriete hotel), maar ook bij Swedco (over het gehele eiland te vinden) en als ik niet bij de 2 Gezusters was voor een drankje en gezelligheid (inderdaad, een Nederlandse Bar) dan zat ik bij Johnny’s Pub (een Griek die eigenlijk Yianis heet).

De meest ideale manier om wat van het eiland te bekijken is per huurauto, die u bij het reserveren van uw vakantie kunt bijboeken. U kunt gerust 4 dagen op pad, er is genoeg te zien. Heeft u geen rijbewijs, dan biedt een excursie uitkomst.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-jeepsafari

Archeologische plaatsen

Rhodos heeft drie archeologische plaatsen die niemand mag missen: Kamiros, Ialyssos en Lindos. Kamiros laat u heel duidelijk de opgravingen zien van een Hellenistische stad uit de oudheid. De opgravingen bij Ialyssos zijn niet zo indrukwekkend, maar toch de moeite waard. U heeft hier echt een prachtig uitzicht over het eiland.

De Akropolis van Lindos is de grootste trekpleister. De Akropolis is uiteraard uit de oudheid, maar ook de Johannieterridders hebben hier hun sporen achtergelaten. U kunt hier te voet naar toe of per ezel.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Lindos-Acropolis

Het gelijknamige pittoreske dorpje met enkel witte huisjes is zeker een bezoek waard. U moet hier sowieso doorheen om naar de Akropolis te kunnen gaan.

Bezoek in Lindos ook het beroemde Maria kerkje, maak een uitstapje naar de Agios Pavlos baai of naar de Lindos baai voor een heerlijke dip in het water. Lindos ligt aan de oostkant van het eiland en het kan hier behoorlijk warm worden. Een bezoek aan de Akropolis kunt u het beste vroeg in de ochtend doen.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Lindos-baai

Meer bezienswaardigheden

Andere bezienswaardigheden die u op Rhodos kunt bezoeken zijn het kasteel van Kritinia, Monolithos, de vlindervallei (Petaloudes), de 7 bronnen (Epta Piges), de badhuizen van Kalithea en het gebied van de Profitis Ilias met het prachtige Fountoukli kerkje.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-Fountoukli

De vlindervallei is geen gebied met allerlei kleurige vlinders, maar het is een van de weinige plaatsen ter wereld waar de nachtvlinder, de gestippelde Harlekijn, in grote aantallen te vinden is (in juni, juli en augustus). Overdag slaapt deze vlinder en ondanks dat er duizenden kunnen zitten is het soms even zoeken (met hun vleugels dicht hebben ze een prachtige schutkleur en ziet u ze gauw over het hoofd). Het is een heerlijk wandelgebied!

De 7 bronnen is een oase van rust en de 7 bronnen moet u wel even zoeken, maar ze zijn er. Het is een heerlijk stukje natuur en een ideale stop om te lunchen. Avonturiers kunnen hier door een donkere tunnel naar een meertje lopen. Zwemmen hierin zou ik echter niet aanraden.

De badhuizen van Kalithea zijn prachtig, overdag te bezichtigen en u kunt een ligbedje huren aan de baai. Ik kom hier ook ’s avonds graag om wat te drinken, er hangt een heerlijke sfeer!

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-kalithea

Langs de hele oostkust ten zuiden van Faliraki tot aan Gennadi liggen de mooiste stranden van het eiland, waarvan de bekendste het Tsambika strand is. Op het zuidelijkste puntje van Rhodos ligt Prasso Nissi, de plek waar de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee elkaar tegenkomen. Het is een paradijs voor surfers, omdat aan één kant van de punt altijd wel wind staat.

Excursies

  • Er zijn ontzettend leuke excursies te doen op Rhodos! De Bumpy Rhodes Jeep Safari van Matteo is een must, u gaat het binnenland in en komt op wegen die u zelf nooit zou kunnen ontdekken. U krijgt een goed overzicht van de prachtige natuur die het eiland te bieden heeft. U kunt zelf rijden of u laten rijden!
  • De Jungle tour van Nikos Papas is een excursie die ik niet goed kan omschrijven, maar die ontzettend populair is. Het is een wandeltocht door Nikos Pappas zijn jungle en werkt goed op de lachspieren.
  • Verder raad ik een excursie naar het sponzeneilandje Symi aan of Chalki.
  • En vanuit Rhodos-stad kunt u ook een dagtocht maken naar Marmaris, Turkije.

Duiken

Dat Rhodos ook een duikbestemming is, dat weten maar weinig mensen.

TravelXL-van-Limburg-RHODOS-duiken

De Waterhoppers was mijn vaste duikbasis, ze zitten over het eiland verspreid en brengen u naar de mooiste duikplekken (voor beginners en gevorderden). Een enkel keertje ging ik vreemd bij Trident Diving, deze zit in Rhodos-stad.

Ik heb 4 jaar gewerkt als reisleidster op Rhodos. Ik kan nog honderduit vertellen. Het is een eiland waar velen naar terugkeren, omdat er altijd wel wat nieuws te doen en te zien blijft!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp