Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als echte Griekenland fans hebben wij al een aantal Griekse bestemmingen bezocht en gaan deze keer voor een weekje Samos. Na een vlucht van een kleine 4 uur komen we aan op de luchthaven van Samos.

travelxl-van-limburg-samos-algemeen

Omdat het over het algemeen voordeliger is om van tevoren een auto te huren, hebben we dat al gedaan en staat er bij de uitgang een vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf op ons te wachten. Wij hebben voor de hele week een auto gehuurd. Een echte ‘must’(have) om je vakantiebestemming op je eigen tempo en manier te verkennen. Vanaf de luchthaven in het zuid-oosten rijden wij naar ons hotel in het vissersdorpje Kokkari aan de noordkant van het eiland.

travelxl-van-limburg-samos-onderweg

De rit duurt ongeveer een half uur en brengt ons door kleine dorpjes met smalle straatjes en vervolgens door een heuvelachtig gebied met kronkelweggetjes.

Bij aankomst in ons hotel worden wij vriendelijk ontvangen door de Nederlandse eigenaresse. Nadat we zijn ingecheckt mogen we de huurauto achter het hotel op een schaduwrijke plek tussen de olijfbomen parkeren.

Kokkari

We brengen onze bagage naar de kamer en besluiten een kleine wandeling te maken om Kokkari te verkennen.

travelxl-van-limburg-samos-kokkari-centrum

Vanaf ons hotel dat aan het begin van de straat ligt, lopen we door een lange straat met diverse leuke (souvenir) winkeltjes, gezellige restaurantjes en terrasjes. We lopen langs een mooi, typisch Grieks kerkje. Wij zijn er aan het einde van de middag en op dit moment is het helaas niet mogelijk om de kerk ook van binnen te bekijken. Het strand van Kokkari is een lange strook van kei-/kiezelstranden. Door de grootte van de kiezels zijn waterschoenen (of sandalen) geen overbodige luxe.

travelxl-van-limburg-samos-kokkari-haven

Wanneer we vanuit de ‘hoofdstraat’ een zijstraatje inslaan en deze uitlopen komen wij bij het haventje van Kokkari. Een strook van allerlei restaurantjes en tavernes met gezellige terrassen direct aan het water. Daarachter, bergopwaarts, allemaal kleine witte huisjes. Een echt idyllisch vissersdorpje!

travelxl-van-limburg-samos-kokkari-witte-huisjes

We zoeken een gezellig plekje aan het water uit om te genieten van het uitzicht, de kleine vissersbootjes die voorbij varen en onze typisch Griekse maaltijd: Moussaka en Souvlaki!

travelxl-van-limburg-samos-kokkari-winkeltjes

Na het eten lopen we langs de gezellige winkeltjes terug naar ons hotel.

Op pad met de huurauto

De volgende ochtend na het ontbijt ontvangen wij nog wat extra informatie over het eiland bij de receptie. Er zijn een aantal wandelingen, dus ook voor de echte natuurliefhebber is Samos een goede bestemming.

travelxl-van-limburg-samos-prachtige-natuur

Omdat wij over de huurauto beschikken, ontvangen wij een paar leuke autoroutes waar we meteen enthousiast van worden. Er is veel meer te zien en doen dan we dachten! We besluiten om vandaag een aantal bezienswaardigheden nabij Pythagorion te bekijken.

Heraion

Als eerste rijden we naar Heraion nabij de luchthaven. Heraion is een heiligdom uit de oudheid dat behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland.

travelxl-van-limburg-samos-heraion-opgraving

Hoewel het terrein in de loop van de eeuwen meerdere malen verwoest is en de gebouwen nu erg vervallen zijn, wordt Heraion beschouwd als een van de belangrijkste aan Hera gewijde heiligdommen van heel Griekenland.

travelxl-van-limburg-samos-heraion-opgravingen

Er is nog 1 zuil van bijna 10 meter hoog die rechtop staat, verder zijn alleen muurtjes en fundamenten bewaard gebleven.

Moni Spilianis

Na ons bezoek aan Heraion rijden we richting Pythagorion. Noordelijk, op een heuvel, ligt het klooster Moni Spilianis. De weg naar het klooster is zigzaggend  en met tegenliggers is het wat krap.

travelxl-van-limburg-samos-moni-spilianos-poort-klooster

Op het binnenhofje van het klooster bevindt zich onder andere een open klokkentoren en je hebt er een erg mooi uitzicht op de plaats Pythagorion en de landingsbaan van het vliegveld.

travelxl-van-limburg-samos-moni-spilianis-klokkentoren

Bij het klooster, aan de voet van de berg Ampelos, bevindt zich ook een grotkerkje.

Tunnel van Efpalinos

Ten noordwesten van Pythagorion ligt de tunnel van Efpalinos, die meer dan 2500 jaar geleden dwars door de berg Ampelis werd uitgehakt. De tunnel diende om de stad van water te voorzien; de bron lag namelijk aan de andere kant van de bergen.

travelxl-van-limburg-samos-tunnel-van-ephalinos

Na dit culturele uitstapje genieten we aan het zwembad nog een paar uurtjes van het Griekse zonnetje.

Metamorphosis kerk en de Logothethis-burcht

Ook staat Pythagorion, de grootste badplaats van het eiland, op ons programma.

travelxl-van-limburg-samos-pythagorion

Voordat we het toeristische centrum gaan verkennen, bezoeken we eerst de Metamorphosis kerk en de Logothethis-burcht, net buiten het centrum. Op de binnenplaats van de kerk staan een klokkentoren en een groot wit standbeeld.

travelxl-van-limburg-samos-metamorphosis-kerk-standbeeld

Binnen ruikt het naar wierrook en van verschillende kanten staren diverse Bijbelse figuren ons aan, zoals trouwens in de meeste Grieks- Orthodoxe kerken. Na een rondje gelopen te hebben over de naastgelegen begraafplaats rijden we naar het centrum.

Centrum Pythagorion

In de kern (de hoofdstraat) bevinden zich voornamelijk winkels en souvenirwinkels.

travelxl-van-limburg-samos-pythagorion-winkeltjes

Ook heeft Pythagorion een erg gezellige haven met diverse tavernes en restaurants met terrasjes. Een deel van de haven is kunstmatig aangelegd en hiervandaan vertrekken verschillende veerboten naar andere Griekse eilanden, Pireaus, Turkije en de boten voor dagexcursies.

travelxl- samos-pythagorion-bootjes

We wandelen langs de verschillende terrasjes en vissersbootjes waar de vissers druk bezig zijn met de vangst van die dag. Uiteindelijk komen wij uit bij het enorme beeld van Pythagoras.

travelxl-van-limburg-samos-beeld-pythagoras

Hier nemen we even de tijd voor wat foto’s van het beeld maar ook om te genieten van het uitzicht op de vissersbootjes en daarachter Pythagorion.

travelxl-samos-pythagorion-uitzicht-op-bootjes

Na een heerlijke Griekse salade en nog wat inkopen in het centrum van Pythagorion stappen we weer in de auto richting ons hotel. Omdat Samos een beperkt wegennet heeft, kan het voorkomen dat de weg tijdelijk wordt afgesloten. Dit ondervinden ook wij tijdens de terugweg. Langs de weg ontstaat een gezellige sfeer tussen toeristen en een aantal ‘locals’, met wie met wat handen- en voetenwerk nog best een leuk gesprek te voeren is. Na ongeveer een 30-45 minuten wordt de weg weer vrijgegeven en kunnen wij onze weg vervolgen naar het hotel.

Lekker relaxen

Van de resterende dagen op Samos maken wij een combinatie van luieren aan het zwembad en relaxen op de leuke terrasjes aan het water in het gezellige centrum van Kokkari …

travelxl-van-limburg-samos-mango-smoothie

Met een vers gemaakte mango smoothie is het echt genieten!

Manolates en Vourliotes

Ook bezoeken wij nog 2 bergdorpjes, Manolates en Vourliotes die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Samos!

travelxl-van-limburg-samos-bergdorpje-smal-straatje

Hier wanen we ons echt in het oude Griekenland; smalle, soms steile, straatjes met beschilderingen, kleine witte huisjes en gezellige plakia’s  (dorpspleintjes).

Vallei der Nachtegalen

Op weg naar Manolates rijden wij ook een stukje door de Vallei der Nachtegalen. Prachtige groene bossen met veel stromend water en met op de achtergrond het geluid van de zingende vogels. Dit gebied noemt men dan ook terecht de ‘Vallei der Nachtegalen’.

travelxl-van-limburg-samos-vallei-der-nachtegalen

Met de auto kun je maar een klein stuk van de vallei bereiken, maar als je een wandelaar bent kun je hier mooie wandelingen maken. Tijdens je wandeltocht kun je op diverse plekken waterbronnen tegenkomen waar je gerust uit kunt drinken.

Samos-stad

Een bezoek aan Samos-Stad mag natuurlijk niet ontbreken! Dit is de hoofdstad van het eiland en ligt in het noordoosten. Omdat Samos-Stad gelegen is in een diepe baai die Vathy heet (Vathy betekent ‘diep’ in het Grieks) wordt Samos-Stad vaak Vathy genoemd.

travelxl-van-limburg-samos-steile-trappen-in-samosstad

Ook Samos-Stad is grotendeels tegen een heuvel gebouwd en is opgedeeld in twee delen. Ano Vathy is de pittoreske wijk die hoger op de hellingen van de heuvel ligt. We maken een wandeling door de smalle en vele steegjes en over steile trappen waaraan allerlei traditionele huizen staan.

travelxl-van-limburg-samos-stad-uitzicht

Ondanks de beproeving van de kuitspieren is het meer dan de moeite waard!

Uiteindelijk komen wij weer terug in het ‘nieuwe’ Samos-Stad (Vathy) en wel op het drukste punt van de stad; het Pythagoras-plein. Dit plein is te herkennen aan de grote marmeren leeuw die op een voetstuk op het plein zit.

travelxl-van-limburg-samos-pythagorasplein

Rondom dit plein zijn diverse winkeltjes, gezellige restaurantjes en terrasjes, mooie kerken en pleintjes te vinden. Tegenwoordig is er een lange wandelboulevard van gemaakt met bankjes om te zitten en zijn er speeltoestellen geplaatst voor kinderen.

travelxl-van-limburg-samos-wandelboulevard

In de stad zijn ook nog twee musea, het archeologisch museum en het wijnmuseum, maar daar hebben we helaas geen tijd meer voor. Na een heerlijke Griekse maaltijd keren wij moe maar voldaan terug naar het hotel.

Tot slot

Wat hebben wij genoten van onze week op Samos! De week is echt omgevlogen. Het heeft ons verrast hoe veelzijdig en groen het eiland is. Of je nu een natuur- of cultuurliefhebber bent, of je houdt van wandelen of van relaxen aan het strand of op een terrasje, Samos biedt het allemaal!

Geschreven door: Pauline Zwetsloot

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp