Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het moment dat ik te horen krijg dat ik naar Maleisië mag zal ik niet snel vergeten. Het land staat al geruime tijd op mijn verlanglijstje en ineens wordt het werkelijkheid!

Eind oktober ontmoet een groepje reisagenten, waaronder ondergetekende, elkaar op Schiphol voor een studiereis naar Maleisië. Iedereen is dolenthousiast en klaar om te vertrekken met Malaysia Airlines naar Kuala Lumpur. De luchtvaartmaatschappij heeft het zwaar te verduren gehad met een verdwenen en een neergestort toestel.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Schiphol-heenvlucht

Maar Malaysia Airlines blijft een geweldige maatschappij om mee te vliegen. Voordat wij aan boord gaan, staan wij uiteraard even stil bij de laatste ramp, stappen vervolgens in en kijken uit naar wat Maleisië ons te bieden heeft. In de groep zitten voornamelijk vrouwen. Wij zijn blij met de 30 kg bagagevrijheid. De vlucht vertrekt rond het middaguur, wij proberen zoveel mogelijk te slapen en 12 uur later stappen wij uit in Kuala Lumpur!

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-gidsen

Bij aankomst worden wij verwelkomd door Nederlandse gids Giles en Mr. Loh, de Maleisische gids.

Naar Malacca

Wij rijden naar Malacca en worden naar een hotel gebracht, waar wij kamers krijgen toegewezen om ons op te frissen. Na een korte rondleiding door het hotel volgt een overheerlijke lunch.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-overheerlijk-eten

Het is de eerste van vele overheerlijke maaltijden die nog zullen volgen.

Stadswandeling

In de middag maken wij een stadswandeling door Malacca langs enkele bezienswaardigheden. Ondanks de enorme hitte waar wij even aan moeten wennen, lopen wij met veel plezier door Malacca heen. Mr. Loh laat ons de mooiste plekjes zien en de stad doet heel gemoedelijk en vriendelijk aan. Als eerste zien wij het Portugese fort A Famosa, dan Dutch Square met het robuuste Nederlandse Stadthuys uit de 17e eeuw en vervolgens wandelen wij door de smalle straatjes van het oude Chinatown met zijn oude Cheng Hong Teng tempel.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Malacca-kanaal

Prachtig resort

Na de stadswandeling rijden wij naar Sepang voor de overnachting in een luxe 5-sterren resort. Het is een ideale plek voor reizigers die net in Maleisië zijn aangekomen en op een prachtige locatie van hun vlucht willen bijkomen. De stad Sepang zelf heeft niet veel te bieden, maar het resort is prachtig. Wij worden ontvangen door de manager, krijgen een kokosnoot met rietje aangeboden, checken in, kijken onze ogen uit en genieten van de zonsondergang en het diner.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-AvaniSapangGoldCoastResort

De volgende ochtend krijgen wij na het ontbijt een rondleiding. Het resort is gebouwd als een palmboom. De luxe en comfortabele op palen en in zee gebouwde villa's, zijn ruim en prachtig ingericht. Er zijn zitplekken binnen en buiten om te genieten van een koele zeebries en het prachtige uitzicht.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Sepang-strand

Bij de ingang van het resort is er een strand en middenin de palmboom zijn er restaurants, een spa en infinity pool. Wat een begin van de reis, wij willen nu al niet meer weg.

Putrajaya

Na de rondleiding rijden wij naar Putrajaya. Het is een hypermoderne stad, gelegen ten zuiden van Kuala Lumpur en het administratieve centrum van de federale regering van Maleisië. Putrajaya biedt geen sfeer of gezelligheid, er valt niet veel te beleven. Maar de stop in Putrajaya is fijn om even de benen te kunnen strekken, naar het toilet te gaan en eerlijk is eerlijk … er zijn wel genoeg kodak momenten te vinden in Putrajaya.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Putrajaya-brug

Alleen de prachtige bruggen zijn al een foto waard.

Kuala Lumpur

Van Putrajaya rijden wij naar Kuala Lumpur en stoppen bij aankomst in de hoofdstad voor een fotostop van de Petronas Twin Towers. Dan rijden wij door naar een geweldig en populair hotel  en krijgen een rondleiding en lunch aangeboden. Het hotel heeft prachtige kamers en alle voorzieningen die je maar in een hotel kunt wensen zijn aanwezig.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Kuala-Lumpur-zwembad

Een enorm pluspunt is het geweldig grote zwembad waar je heerlijk kunt zwemmen zonder wat van de stadsdrukte mee te krijgen.

Stadstour

Vervolgens staat er een stadstour per bus op het programma. Kuala Lumpur is een levendige hoofdstad en heeft een bijzondere architectuur met verschillende bouwstijlen. Tijdens de stadstour ontdekken wij zowel de oude als de nieuwe stad, gelegen aan het begin van twee modderige rivieren, waaraan de stad ook zijn naam te danken heeft. Wij krijgen een goede indruk van deze bruisende metropool, ook dankzij de prachtige verhalen van Mr. Loh gedurende onze stops bij onder andere het paleis, het vrijheidsplein en het oorlogsmonument!

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Kuala-Lumpur-oorlogsmonument

Als we de stad uitgebreid bekeken hebben, rijden we naar ons overnachtinghotel. Hier krijgen we een rondleiding en dineren en overnachten we. Het hotel is centraal gelegen in de 'Golden Triangle' en vele bezienswaardigheden, diverse winkelcentra, uitgaansgelegenheden en een metrohalte zijn op loopafstand. Het buffetrestaurant is ontzettend uitgebreid en wij weten niet meer wat wij moet kiezen.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-buffet-fruit

Met kleine groepjes lopen we na het diner de stad in. Er zijn nog een hoop versieringen te zien van Deepavali, het Hindoestaans Nieuwjaar. We bezoeken de Chinese winkelstraatjes, dure winkelcentra en lopen via de Sky Walk naar het beroemde Traders Hotel met de nog beroemdere Sky Bar. Het is een moderne bar met zwembad op de 33e etage van het hotel.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-PetronasTwinTowers

De drankjes zijn er schreeuwend duur, maar er wordt goede muziek gedraaid en je hebt een geweldig uitzicht pal op de Petronas Twin Towers, die ’s avonds prachtig verlicht zijn.

Batu Caves

De volgende ochtend verlaten wij, na wederom een overweldigend ontbijtbuffet, Kuala Lumpur en gaan op weg naar de Cameron Highlands. Onderweg stoppen wij regelmatig en bezoeken als eerste de bekende en heilige Batu Caves.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Batu-Caves

Via 272 treden komen wij boven bij de hoofdgrot. Onderweg omhoog lassen wij hier en daar een pauze in om zogenaamd van het uitzicht te genieten (lees: om bij te komen). Bij aankomst wacht ons echter een indrukwekkend uitzicht, kleurrijke tempels en brutale aapjes.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Batu-Caves-kleurrijke-tempels

Het is er een drukte van jewelste, ook vanwege het Hindoestaans Nieuwjaar Deepavali.

Lata Iskander watervallen

Hierna zetten wij koers naar de Lata Iskander watervallen. Het is een leuke stop, je kunt er even pootjebaden, de benen strekken en als je wilt langs de waterval omhoog klimmen via een trap.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-kraampje-bananen

De kraampjes langs de straat verkopen allerlei lekkers zoals gebakken banaan en ach … laten wij daar ook maar van proeven!

Orang Asli dorp

Daarna bezoeken wij de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van Maleisië, die jagen met blaaspijpjes. Het Orang Asli dorp is een bezienswaardigheid. Het is een authentiek volk, maar wel een steeds moderner volk, want ze hebben zelfs WiFi!

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Orang-Asli-dorp

Wij krijgen een blaaspijp demonstratie van de inwoners en rijden daarna verder.

Cameron Highlands

Vlakbij de Cameron Highlands komen wij in de file te staan. Het geeft ons de gelegenheid van het uitzicht te genieten. De Cameron Highlands zijn bergen, uitgestrekte hoogvlakten met frisgroene theeplantages, dichtbegroeide jungle en watervallen.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Cameron-Highlands

Door de ligging in de bergen is het klimaat er lekker koel en de begroeiing is anders dan in andere delen van Maleisië.

We komen aan bij The Old Smoke House in Tanah Rata, waar wij een late lunch krijgen. Het is wel de lekkerste lunch ooit die ik mij kan herinneren, dus het wachten waard. Het is een betoverend hotel/restaurant met een prachtige en kleurrijke tuin.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-OldSmokeHouse-Tanah-Rata

Het ziet er typisch oud Engels uit en dat is uiteraard aan de Britten te danken.

's Middags rijden wij door naar een van de bekendste resorts in het gebied waar wij overnachten en dineren. Gelukkig krijgen wij eerst wat tijd om bij te komen en een rondleiding, want na die late lunch moet het eten eerst even zakken. Het is een prachtig resort met een oud Engelse uitstraling en vele faciliteiten en moderne kamers.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-StrawberryParkResort

Het resort is schitterend gelegen op een heuveltop met adembenemend uitzicht, ca 4 km buiten het dorp Tanah Rata. In deze omgeving zijn er leuke excursiemogelijkheden, zeker voor sportievelingen, zoals mountainbiken en hiken. Wij dineren toch en het smaakt ons toch weer heel goed, gaan slapen en worden ’s ochtends gewekt door de vele vogels.

Naar Ipoh

Na het ontbijt verlaten wij de Cameron Highlands, maar voordat wij het gebied uitrijden maken wij een stop bij een groente- en fruitmarkt en de Rose Garden, met ruim 450 soorten rozen. Het was de bedoeling dit gisteren te doen, maar vanwege de file kwam het er niet van. De groente- en fruitmarkt doen gezellig aan en het ziet er schoon uit.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-groente-fruit-markt

De Rose Garden is niet heel bijzonder en wij zien het maar als een handige toiletstop. Als laatste maken wij nog een fotostop tussen de theeplantages en rijden dan richting Ipoh.

Kek Lok Tong Temple Cave

Wij komen aan in Ipoh voor een korte lunchstop, maar Mr. Loh heeft besloten dat wij eerst een bezoek gaan brengen aan de Kek Lok Tong Temple Cave. De tempelgrot vind ik persoonlijk indrukwekkender dan de Batu Caves. Deze tempelgrot is niet zo bekend, niet toeristisch en het is er echt prachtig.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-KekLohTemple-Cave

Maar een paar traptreden op en dan loop je door de Boeddhistische grot heen. Je ziet er gigantische stalactieten en stalagmieten formaties en in de grot zijn allerlei trapjes die je naar verschillende ‘grotkamers’ brengen. Er staan prachtige Boeddha beelden en dan is er ineens een zee van licht en kun je de grot uitlopen en kom je terecht in een gigantische tuin. Het is een mooie, vredige plek.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-lelievijver

Wij zien apen, vogels, ganzen, prachtige tuinperken en een gigantische lelievijver. Er is een voetreflexologiepad en uiteraard lopen wij daar overheen (au, au). Ik was hier graag langer gebleven, de rust daalt over je heen. Na een korte lunchstop vervolgen wij onze weg om, via één van de langste bruggen ter wereld, naar het eiland Penang te rijden.

Wil je het vervolg lezen? Klik dan  hier

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp