Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

 

Omdat we niet van schoolvakanties afhankelijk zijn en het hoogseizoen nadert, besluiten we in mei nog even een weekje weg te gaan. Deze keer valt de keus op Club Med Kamarina op het voor ons nog onbekende Sicilië.

Voor dag en dauw vertrekken we op zondag vanaf Schiphol richting de luchthaven Catania. Het is helder weer en boven Sicilië hebben we een prachtig zicht op de imposante Etna.

Op de luchthaven pikken we onze vooraf bij Sunny Cars gehuurde auto op en gaan we richting Club Med, dat in het zuid-oosten van Sicilië ligt. Omdat we het adres met onze meegebrachte Tom Tom niet kunnen vinden, doen we over de heenweg vrij lang, maar uiteindelijk biedt google maps uitkomst.

Club Med Kamarina

Om circa 2 uur arriveren we dan eindelijk op onze bestemming.

We checken in en kunnen nog net even aanschuiven bij de lunch, die zoals altijd bij Club Med, uit een uitgebreid buffet bestaat. Een uurtje later zoeken we onze kamer, die in de Village is gelegen, op.

Dit deel van de Club is in de stijl van een pittoresk Italiaans dorpje gebouwd, met geplaveide straatjes, originele Siciliaanse huisjes en veel bomen en planten. Het is net alsof je in een ècht dorpje loopt! We kleden ons om en gaan nog voor 2 uurtjes naar het zwembad, waar we nog even lekker van de zon genieten.

Het zwembad is een van de grootste van alle Club Med Resorts en omdat er enorm veel te doen is op de Club, zijn er meer dan genoeg ligbedden.

’s Avonds nemen we na het dinerbuffet nog een drankje op het terras van Agora, de aan het centrale plein gelegen bar.

We zijn echter moe van de korte nacht ervoor en gaan daarom niet al te laat naar bed.

Dagje rust

Het weerbericht is voor vandaag nog goed en voor de komende dagen wordt er wat wisselvalliger weer voorspeld dus we nemen een rustdag … We luieren en lezen wat bij het zwembad en maken een wandelingetje over een deel van het complex.

Al lopend richting strand komen we eerst langs de sportvelden die geschikt zijn voor voetbal en minivoetbal. Vervolgens langs de opstelplaats voor de koffers (als je met een Club Med transfer gaat) en dan komen we bij het mooie strand.

Hier staan bedjes met parasols en er is ook een barretje. Tevens bevindt zich hier het quadverhuur station.

Dan gaat de ronde verder naar het hotel en het daarbij gelegen strand en Zen zwembad. Dit zwembadje is voor de echte rustzoekers: geen kinderen, geen muziek en geen aquagym.

Al met al is het een aardige wandeling, door mooi aangelegde tuinen met veel bomen en bloeiende planten en voor de liefhebbers ook een mooie trimroute.

Uiteraard maken we tijdens het ontbijt, de lunch en het diner gebruik van de heerlijke uitgebreide buffetten. Als we niet een beetje oppassen, komen we hier heel wat kilootjes aan …

Naar Noto

Als we de volgende dag de gordijnen open trekken ziet het er somber uit. Een goede dag om iets te ondernemen dus! Na het ontbijt, rond een uur of 10 stappen we in de auto richting Noto.

De afstand naar Noto is circa 85 kilometer, maar zijn het geen smalle kronkelende wegen, dan is het wel een vrachtauto of een tractor waardoor het niet opschiet … We arriveren dan ook pas rond 12 uur in Noto.

Barokstad

Noto, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is na een zware aardbeving in 1693 opnieuw in barokstijl opgebouwd.

Na bij de eerste de beste winkel een paraplu te hebben gekocht (want het regent in Noto), lopen we door de hoofdstraat Corso Vittoria Emanuelle, die vol met indrukwekkende paleizen en kerken staat.

Doordat veel gebouwen herbouwd zijn met gebruik van kwetsbaar tufsteen, zijn sommige wat onderhevig aan erosie. Dit vergt natuurlijk veel onderhoud, maar persoonlijk vind ik het wel mooi dat het heel gelikte er net een beetje af is.

Prachtige kathedraal

In het midden van de straat, op de Piazza Municipio staan het stadhuis en de Kathedraal van Noto. Als we er langs lopen en een foto van de Kathedraal willen maken breekt net de zon even door … Lucky us!

De kathedraal, die door verkeerde restauratiewerken in 1996  bijna volledig instortte, is jarenlang gerestaureerd en sinds 2007 weer geopend voor publiek. Ondanks dat wij geen echte kerkgangers zijn, lopen we even naar binnen om het prachtige interieur te bewonderen.

We drinken nog wat op een overdekt terras en gaan dan door naar onze volgende bestemming.

Naar Siracusa

Een uur later arriveren we in Siracusa, waar we een prima gratis parkeerplaats onder een brug dichtbij het centrum vinden. We lopen richting centrum waar de vismarkt helaas net wordt opgebroken. Om de hoek lopen we tegen een terrasje aan waar verse vis op een barbecue wordt gegrild.

Er is nog net een tafeltje vrij … We nemen van alles wat en genieten van de heerlijke vis en de gezellige bedrijvigheid om ons heen.

Ortigia

Maar we komen hier om een klein beetje van Siracusa te proeven, dus op naar Ortigia, het oudste deel van de stad dat op een eiland ligt en door 3 bruggen is verbonden met het vaste land. Als vanzelf lopen we langs de overblijfselen van de ‘tempel van Apollo’.

We wandelen door pittoreske smalle straatjes met mooie Barokke gebouwen, die er ontegenzeggelijk met een zonnetje heel wat aantrekkelijker uit zullen zien. Boven aan de Piazza Duomo staat de kathedraal aan een mooi plein met nog veel meer fraaie bouwsels. Het is echt zo’n mooi klassiek Italiaans plein!

Op weg terug naar de Club geeft onze huurauto (een Opel Mokka) ineens aan dat de bandenspanning van de rechtervoorband attentie nodig heeft. Ik stop even en zie dat er een spijker in de band zit. Gelukkig zien we na enige tijd een tankstation met een bandenspecialist erbij. Met handen en voeten maak ik de eigenaar duidelijk wat er aan de hand is en hij repareert de band snel en vakkundig voor € 8,00. Een hele opluchting!

Ragusa Superiore

De volgende ochtend staat Ragusa op het programma. Ook deze stad is door de grote aardbeving getroffen en herbouwd. Ragusa staat sinds 2002 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Eerst gaan we naar het hoger gelegen ‘nieuwe deel’, genaamd Ragusa Superiore, waar veel mooie barokke gebouwen staan.

Het is er rustig, we lopen even rond en bekijken de Duomo San Giovanni van binnen en van buiten.

Ragusa Ibla

Met de auto gaan we vervolgens naar het oude lagere deel, genaamd Ragusa Ibla. Na een tijdje rondrijden vinden we een parkeerplek in een van de kleine straatjes en kunnen we dit deel gaan verkennen. Al snel lopen we langs de Duomo San Giorgio.

Helaas is de Domkerk op dit tijdstip gesloten, dus besluiten we even neer te strijken op een van de terrasjes. Het is eindelijk een mooie dag en we zijn dan ook dik tevreden met het zonnetje, ons stekje aan de voet van de kerk, onze overheerlijke  salade Caprese en een schotel met Italiaanse vleeswaren …

Na de lunch lopen we nog even rond. We zien schattige straatjes in een verstorven wijkje. Ook zien we overal groepjes mensen in prachtige kledij. Het blijkt de dag van de diploma uitreiking van de plaatselijke universiteit te zijn.

Mooi beeldhouwwerk

Aan de onderkant van de balkonnetjes zijn de balkonsteunen voorzien van prachtig beeldhouwwerk. Zo heeft elk huis zijn eigen karakter!

We lopen via een andere route terug naar de parkeerplek en kunnen daardoor de auto niet meer vinden. De batterij van de mobiel is bijna op en we willen google maps niet te veel gebruiken. Gelukkig zien we na een kwartiertje rondlopen (en voordat de échte paniek toeslaat) een bekende plek en weten we de auto toch terug te vinden.

Naar Agrigento

Als we de volgende ochtend door de gordijnen naar buiten gluren zien we een stralend blauwe lucht. Al gauw lopen we, na een overheerlijk ontbijt, langs de circusschool en tennisbanen waar al wat vroege vogels een balletje slaan, naar de parkeerplaats. Op naar de Tempelvallei bij Agrigento!

De weg er naar toe is zoals gewoonlijk weer niet al te lang maar wel tijdrovend.

De naam ‘vallei van de tempels’ is enigszins misleidend omdat de meeste restanten van de tempels op een heuvelrug staan aan weerszijden van een weg. We kiezen bewust voor het bovenste parkeerterrein zodat we naar beneden kunnen lopen. We hebben ergens gelezen dat er dan weer iets van vervoer terug is naar boven … Dat hopen we dan maar!

Valle dei Templi

Na een rij voor de kassa’s getrotseerd te hebben gaan we op pad, gewapend met een brochure met een plattegrond met uitleg zodat we tenminste weten waar de bouwwerken voor dienden.

Het geheel overtreft onze verwachtingen! We hebben al aardig wat opgravingen gezien maar dit geeft toch wel een heel mooie indruk van een Antieke stad. De ene tempel volgt op de andere en je waant je af en toe ver terug in de tijd. Er staat nog best veel van de gebouwen overeind en dat maakt het tot een fraai geheel.

We lopen hier dan ook geruime tijd rond en genieten van al het moois. Gelukkig is er halverwege wel een klein koffietentje om even wat vocht tot ons te nemen want het is aardig heet. We hebben ergens een bord gezien over een ‘busstop’ en gaan er maar vanuit dat we op deze manier terug kunnen.

Dat doet ons besluiten de vallei tot aan beneden toe te bekijken. Gelukkig blijkt het te kloppen en staat beneden ook een ‘busstop’ bord. We moeten even wachten voor het busje ( soort golfkarretje) komt maar zijn blij dat deze ons weer naar boven brengt.  

Na dit bezoek, dat zeker de moeite waard was, zoeken we onze auto weer op.

Turkse trappen

Niet al te ver van Agrigento zouden zich de 'Scala dei Turchi' moeten bevinden. De foto’s die we gezien hebben zijn intrigerend en we besluiten om deze dan ook maar eens met eigen ogen te gaan bekijken. Na een half uurtje rijden komen we bij de plaats aan waar deze zouden moeten zijn.

Vanaf de weg zie je er (nog) niets van maar aan de borden te zien zijn we op de juiste plek. We parkeren de auto en moeten dan de nodige trappen af naar het strand. Nog een stuk over het strand lopen dan verschijnen ineens om de hoek de ‘Turkse trappen’. Een krijtrots formatie die in de loop der eeuwen is uitgesleten tot een trapvormig geheel.

Omdat het niet een echt zonnige dag is hangt er een beetje een grauwsluier overheen maar we kunnen ons voorstellen dat in de volle zon de trappen oogverblindend wit zijn. Ondanks de hele klim terug omhoog, vinden we het leuk om gezien te hebben.

Het is nog een aardig ritje terug, maar in de namiddag zijn we weer op de club om met een gin tonic aan het zwembad de leuke dag nog eens de revue te laten passeren.

Nog twee dagen op Club Med

De laatste 2 dagen genieten we van de faciliteiten van Club Med. Het is mooi weer en al vroeg liggen we met een boekje bij het zwembad.

Tegen de middag wordt het ietsje drukker en wordt er aquagym gegeven, maar wij komen voor onze rust en gelukkig wordt er door de go’s (de ‘animatoren’ die voor het vertier zorgen) niet aangedrongen om mee te doen.

Laatste dag

De laatste dag vliegen we pas ’s avonds laat en kunnen we nog de hele dag op de Club blijven. Omdat onze kamer weer gebruikt moet worden, moeten we er na het ontbijt uit. Aan het eind van de dag kunnen we douchen in een huisje dat wat minder centraal gelegen is. Prima geregeld!

We willen voor donker bij de luchthaven aankomen en vertrekken daarom om een uur of 5 met onze huurauto richting Catania. De luchthaven en de autoverhuur staan allemaal goed aangegeven (dat hebben we wel eens anders mee gemaakt). Vlak voor we er zijn, tanken we de auto nog even af en dan zit het er toch echt op!

Tot slot

Club Med Kamarina heeft maar 3 drietanden en is op dit moment een van de minst luxe. Er is, ondanks dat, gigantisch veel te doen voor de actievelingen onder ons! Wijzelf hebben geen gebruik gemaakt van de vele activiteiten, maar hebben wel erg genoten van het lekkere eten en van tripjes in de omgeving.

Sicilië is een groot eiland en we hebben er slechts een stukje van gezien, maar wat we gezien hebben nodigt zeker uit tot een vervolgbezoek.

We hebben wel geleerd dat de het tijdrovend is om van de ene plaats naar de andere te komen. Een volgende keer dus wellicht meerdere accommodaties verspreid over het eiland boeken of naar de prachtige nieuwe Club Med Cefalu (5 drietanden!), dat in de buurt van Palermo ligt om van daaruit dingen te gaan bekijken …

 

Geschreven door: Peter van Limburg

 

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp