Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Sicilië heeft heel veel te bieden. Het is een prachtige bestemming om een culturele rondreis per auto of touringcar te maken, maar ook is het leuk om een strandvakantie te combineren met een van de vele excursiemogelijkheden.

En dan heb ik het nog niet eens over het heerlijke eten en drinken in de sfeervolle plaatsjes. Ik ben dan ook blij dat ik dit allemaal eens zelf kan gaan ontdekken.

Palermo

Half april is het zo ver! Direct na aankomst op Palermo Airport vertrekken wij naar de binnenstad van Palermo, de hoofdstad van Sicilië, die in het noordwesten van het eiland ligt. Samen met een lokale gids gaan we een aantal van de vele highlights van deze stad ontdekken.

Onze eerste kennismaking met dit eiland is nog maar net begonnen en ik ben al enthousiast! Wat een heerlijke Italiaanse sfeer ademt deze stad uit.

Kathedraal

Wij beginnen onze wandeling bij de Palermo Kathedraal, dat in de twaalfde eeuw werd gebouwd volgens de Arabische-Normandische bouwstijl. Het is een imposant bouwwerk dat  jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Plein Quattro Canti

Wij vervolgen onze route en komen aan bij het plein Quattro Canti.

Vanwege de holle gevels van de vier monumenten heeft deze piazza geen scherpe hoeken. De gevels zijn ieder voorzien van een eigen fontein en van prachtige beelden.

Via Fontane Pretoria, een bijzonder fraaie fontein, is onze laatste stop Teatro Massimo Palermo, het imposante operahuis van Palermo.

Bij een gezellig pleintje eindigt onze tour. Staand aan de bar (omdat dit veel goedkoper is dan op het terras) drinken de meesten een kopje koffie maar zelf neem ik een heerlijk Italiaans ijsje.

Tuk Tuk

’s Avonds worden we bij ons hotel opgehaald door een Tuk Tuk, die ons, met maximaal 3 personen tegelijk, naar het restaurant brengt.

Een leuke manier van vervoer voor een ritje in de stad! De kosten voor een Tuk Tuk met chauffeur zijn ca € 80,= per uur.

CIDMA

De volgende ochtend staat ons een bijzondere excursie te wachten.

In de plaats Corleone gaan wij naar het anti maffia museum, genaamd CIDMA. In dit museum staat onder andere het archief van de onderzoeken in verband met het opsporen van maffialeden.

Wij krijgen een rondleiding (duurt circa 1 uur) van een Engels sprekende gids, die naar aanleiding van foto’s, ons het verhaal en de gruwelijke daden in de jaren 80 en 90 van de Maffia vertelt. Wij vinden het allemaal heel erg indrukwekkend.

We begrijpen dat Sicilië, ondanks dat het  een heerlijk eiland is met een zeer vriendelijke bevolking, toch nog steeds te maken heeft met de Maffia. Als toerist merk je hier gelukkig helemaal niks van.

Lunch in Selinunte

Na deze rondleiding vervolgen wij onze reis per touringcar door het mooie en groene landschap van Sicilië.

Het verbaast ons dat het binnenland zo mooi groen is, maar we horen van de reisleiding dat we in een gunstige tijd zijn. Vanaf eind juni wordt het door de warmte minder groen …

Wij gaan aan het strand lunchen in de plaats Selinunte. Deze plaats was in de klassieke oudheid een grote stad.

Helaas hebben wij geen tijd om de opgravingen van deze oude stad te bekijken, maar vanaf ons lunchadres op het strand kunnen wij wel wat resten van een van de tempels zien.

Turkse Trappen

Onderweg naar ons hotel, nabij de plaats Agrigento, stoppen we bij de Turkse trappen (Scala dei Turchi).

Deze witte rots bij Realmonte, ten zuidwesten van Agrigento, is van marma, een soort witte kalksteen. Weer en wind hebben in de loop der tijd een soort trap in de rots uitgehouwen.

We genieten van dit mooie uitzichtpunt en het helderblauwe water van de zee. Wat is Sicilië toch mooi!

De Valle dei Templi

Vandaag gaan we een bezoek brengen aan de Vallei van de tempels in Agrigento.

De Valle dei Templi zijn de belangrijkste opgravingen van Sicilië. Deze Agrigento tempels, die  ooit deel uitmaakten van de Griekse stad Akragas, staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en moet je zeker eens in je leven gezien hebben. Bij aankomst staat de lokale gids ons al op de te wachten. Direct zien we al een mooie tempel tussen de bomen en grote cactussen opdoemen.

We wandelen rond in de tempelvallei en bekijken samen met de gids, 3 van de 7 tempels. Het blijft indrukwekkend om zo’n grote tempel te zien en je af te vragen hoe ze dat vroeger met alleen mankracht hebben kunnen bouwen.

Het is zeker de moeite waard om alle andere archeologische opgravingen van deze vallei te bezoeken, maar helaas moeten wij alweer door naar de volgende bestemming.

Typical Sicilian tasting

Nou ja helaas, we gaan eten! Er is ons een ‘typical Sicilian tasting’ met heerlijke Italiaanse wijn beloofd. Als we bij het restaurant in Enna aankomen, staat de tafel vol met lekkernijen. We kunnen nu eindelijk de Aranchini, gefrituurde risotto balletjes, vaak gevuld met mozzarella en bolognese saus proeven.

Als nagerecht krijgen we eigengemaakte cannolo, een gebakje uit de Siciliaanse keuken. Het bestaat uit een gerold koekje dat gevuld is met ricotta.

Villa Romana del Casale

Na een heerlijke maaltijd vertrekken we naar Villa Romana del Casale, dat zich in het midden van het eiland bevindt.

Deze grote villa, die uit circa 330 na Chr. stamt en tot de best bewaarde villa’s van de Romeinse tijd behoort, staat bekend om zijn prachtige vloermozaïeken, waaronder de  zogenaamde bikinimeisjes.

Catania

Na ons bezoek aan het binnenland van Sicilië is het weer tijd voor een stad. Vandaag gaan we naar de vis-, vlees- en groentemarkt in Catania. Het is ontzettend druk op de markt en het is mooi om te zien en te horen, hoe er gepassioneerd in het Italiaans, producten worden verkocht. Ik heb nog nooit zoveel soorten vis gezien. De koppen van de meest aparte vissoorten staan op de kramen.

Zelfs nog levende slakken worden er verkocht. Er zijn ook vele soorten bijzondere groenten. Het is echt de moeite waard om deze markt te bezoeken. Maar let, zoals bij de meeste markten, op voor zakkenrollers.

Als verrassing gaan we als lunch zelf pizza bakken. Als kleine kinderen staan we popelend te wachten, om na de uitleg van de echte pizzabakker, onze eigen pizza te maken. En wat smaakt hij lekker!

Taormina

Na de heerlijke lunch rijden we door naar de noordoostelijk gelegen kustplaats Taormina, een van de leukste en bekendste plaatsjes op Sicilië. Het heeft een autovrij centrum met leuke winkels en restaurantjes en er zijn meerdere mooie kleine strandjes te vinden.

Het bestaat uit twee delen met een vrij groot hoogteverschil en de wegen zijn dan ook veelal hellend. Wanneer iemand moeilijk ter been is kan dat lastig zijn. Er is een kabelbaan, de Funivia, en een pendelbus waarmee je tegen betaling van het ene deel naar het andere deel  kunt komen.

Amfitheater

Midden in het dorp staat het oude Griekse theater.

In het theater zijn een paar keer per jaar voorstellingen. We wandelen naar het bovenste gedeelte van het theater en vanuit die plek hebben we een schitterend uitzicht over de zee en de kustplaatsen Giardini Naxos, Letojanni en Taormina zelf.

Aan het einde van de dag rijden we naar ons overnachtingshotel in de kustplaats Letojanni, gelegen op korte afstand van Taormina.  Deze plaats heeft een lange gezellige boulevard langs het strand.

Vulkaan de Etna

Op alweer onze laatste dag gaan we na het ontbijt  naar Mount Etna, een actieve vulkaan aan de oostkust van Sicilië met een totale hoogte van circa 3329 meter. De Etna is een van de meest actieve vulkanen in de wereld en is bijna constant actief. Door de vruchtbare vulkanische bodem van de vulkaan, is er veel landbouw op de hellingen te vinden. Tevens zijn er veel wijngaarden, waarvan sommige ook bezocht kunnen worden.

Wij gaan met de gondel omhoog (vanaf 1900 meter tot 2500 meter hoogte). Dat is op zich al een hele belevenis. Het uitzicht is mooi en de zwarte vulkaan, met de nog aanwezige sneeuw geeft een mooi contrast.

Boven aangekomen kun je een warme jas en goede wandelschoenen huren, hetgeen voor sommigen geen overbodige luxe is aangezien het hier maar 3 graden Celsius is en er nog meer sneeuw ligt. Je kunt ook nog reserveren voor een tocht per jeep om nog hoger op de Etna te komen.

Na het maken van veel foto’s van deze indrukwekkende vulkaan gaan we weer met de gondel naar beneden. Beneden bij de parkeerplaats liggen nog 2 kraters waar we naar toe lopen.

Bij de laagste krater lopen we naar boven en daar lopen we een rondje om de krater. Erg leuk om te doen en ook leuk voor degene die liever niet met een gondellift omhoog gaat. Wat een mooie afsluiting van onze reis is het bezoek aan de Etna.

Tot slot

’s Avonds vertrekken we vanaf de luchthaven Catania, die in het oosten van Sicilië ligt, richting Schiphol. We hebben deze reis veel indrukken opgedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat we zeker nog eens een keer terug komen. Sicilië heeft onze harten gestolen.

 

Geschreven door: Monique Boonders

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp