Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als we op Schiphol boarden in de allernieuwste A380 van Emirates is onze vakantie naar Sri Lanka echt begonnen! Wat een toestel, ruime zitplaatsen en een totaal persoonlijk entertainment systeem. Dit alles maakt dat we zo in Dubai zijn. Hierna is het nog maar 4 uur vliegen naar Colombo.

We landen ’s morgens in Colombo en reizen gelijk door naar ons hotel in Habarana vanwaar we de komende dagen de omgeving gaan verkennen.

Unesco Triangle

De volgende ochtend gaat de reis naar Aukana waar we een in prachtige staat verkerende staande Boeddha van wel 12 meter hoog bezichtigen.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Aukana

Na de lunch zien we een van de oude hoofdsteden van het eiland, Anuradhapura. Dit was de hoofdstad van de 4e tot de 11e eeuw en staat nu op de Unesco Werelderfgoedlijst.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Anuradhapura

Indrukwekkend! We brengen hier een middag door om al het moois te bekijken en komen nog tijd te kort.

Een volgend hoogtepunt dient zich al weer aan als we Polonnaruwa bezoeken, de hoofdstad na Anuradhapura en ook onderdeel van de Unesco Triangle.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Polonnaruwa-Vatadage

De historische kern is jonger dan die van Anuradhapura en daardoor in een betere staat. We komen weer ogen tekort. Aansluitend bezoeken we de minder bekende maar zeker zo mooie vatadage Medirigiriya.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Vatadage-Medirigiriya

Dit ronde gebouw diende om een dagoba met relikwieën van Boeddha te beschermen en dateert uit de 7e eeuw.

Naar Kandy

Op weg naar Kandy bezoeken we de rotstempel van Dambulla daterend uit de 1e eeuw voor Christus.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Dambulla-rotstempel

In 5 grotten zijn meer dan 150 Boeddha afbeeldingen uit de rotsen gehouwen waarvan de grootste meer dan 14 meter lang is. De meesten zijn prachtig gedecoreerd en geconserveerd.

TravelXL-van-Limburg -Sri-Lanka-Dambulla- rotstempel

Onderweg stoppen we ook nog bij een kruidentuin waar we uitleg krijgen over de vele plantsoorten die er op Sri Lanka groeien en waarvoor ze allemaal te gebruiken zijn. Het lijkt wel of alles op dit eiland wil groeien …

In de middag arriveren we in Kandy waar we gelijk een stadstour doen. Ook Kandy is beschermd door de Unesco en was de laatste hoofdstad van Sri Lanka als onafhankelijk koninkrijk voordat de Britten het in de 19e eeuw veroverden. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Kandy is de Tempel van de Tand.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Kandy-Tempel-van-de-Tand

Hier wordt, in een massief gouden kistje, volgens zeggen een tand van Boeddha bewaard. Eenmaal per jaar wordt dit relikwie in een processie de stad door gedragen op de rug van de grootste olifant van het eiland. Dit is echt een festijn om mee te maken! Maar ook een gewoon bezoek aan de tempel is al indrukwekkend. Tussen alle toeristen gaat het gewone leven zijn gang en brengen mensen hun offers en gebeden naar de Boeddha. Heel mooi en kleurrijk om te zien.

Olifanten weeshuis

Vandaag bezoeken we een olifanten weeshuis. En niet zo maar eentje maar het vermaarde Pinnawela Elephant Orphanage. Hier huizen zo’n 65 olifanten en dat maakt het ’s werelds grootste verzameling olifanten in gevangenschap.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Pinnawela-olifantenweeshuis 1

Het grootste deel is hier ooit als wees binnen gekomen, slachtoffers van de burgeroorlog, die veel verwoesting aanrichtte onder de olifantenbevolking van het eiland. Olifanten lopen namelijk als kuddes gewoon door mijnenvelden en vinden daarbij regelmatig de dood. In het weeshuis is dan ook 1 olifant die een deel van zijn voorpoot mist door zo’n mijn. Nu worden ze echter prima verzorgd - alleen kunnen ze niet terug naar de wildernis. Een heel spektakel is het wanneer de kudde naar de rivier gaat om gewassen te worden!

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Pinnawela-olifantenweeshuis

In de middag wacht ons de Royal Botanical Garden of Peradeniya. Een grote botanische tuin met meer dan 300 soorten bomen, bloemen en planten waaronder veel orchideeën.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Peradeniya-botanische tuin

Als we dan ’s avonds ook nog een show van de wereldberoemde Kandy dancers meemaken is ook deze dag er weer een om in te lijsten.

De bergen in

Maar onze reis gaat verder naar Nuwara Eliya, de hoogste stad van Sri Lanka op circa 2000 meter. Onderweg zien we talloze theeplantages en we stoppen dan ook bij een theefabriek waar we het verwerkingsproces uitgelegd krijgen. Uiteraard gevolgd door een heerlijk kopje Ceylon thee.

TravelXL- van-Limburg-Sri-Lanka-theepluksters

Dit deel van het land wordt ook wel “Little England” genoemd vanwege het aangename koele klimaat. Veel Engelse koloniale sporen zijn hier nog te vinden. We slapen hier in zo’n typisch overblijfsel van die tijd, het Grand Hotel. Een en al oude Engelse Grandeur!

Natuur

Ook voor de natuur kun je in Sri Lanka prima terecht. Er zijn diverse nationale parken met elk hun eigen specifieke flora en fauna. Wij gaan naar het grootste, het Yala National park en hebben daar een 4 uur durende safari in de middag. Hier spotten we veel wild waaronder krokodillen, wrattenzwijnen, diverse soorten herten en natuurlijk olifanten! Altijd weer een machtig gezicht om die kolossale dieren in de vrije natuur rond te zien lopen.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Yalapark

Er zijn ook heel veel soorten vogels in het park te zien. Wat we helaas niet gezien hebben is het luipaard, daar komen we zeker nog een keer voor terug …

Indrukwekkend is ook de plaats waar eens 2 bungalows aan zee stonden en waar nu alleen een vloer en 1 centrale steunpaal resten nadat de tsunami hier aan land kwam. Al met al een veelheid van indrukken en dan hebben we het nog niet eens gehad over de wonderschone baai van Trincomaleede of de rotsburcht van Sigiriya.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Sigirya-Rots

Ook het stadje Galle mag niet vergeten worden vanwege de vele tastbare herinneringen aan de Hollands VOC tijd.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-Galle

Onderweg is het een aaneenschakeling van kleine hoogtepuntjes als tempels, dorpjes, mooie vergezichten of kleurrijke markten.

Verlengingsmogelijkheden 

Om bij te komen van al hetgeen Sri Lanka te bieden heeft zijn er vele mogelijkheden aan de kust of een verlenging op 1 van de paradijselijke eilanden van de Malediven. Het aanbod varieert van eenvoudige hotels tot ultraluxe hotels met wellness mogelijkheden.

TravelXL-van-Limburg-Sri-Lanka-strandhotel

Wat echter overal aanwezig is, is de enorm vriendelijke bevolking. Altijd bereid om je te helpen en veelal Engels sprekend.

Geschreven door: Peter van Limburg

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp