Een typisch vakantie eiland bekend vanwege zon, zee en strand is niet mijn ideale reisbestemming. Maar door een verloren weddenschap zit ik er toch aan vast.
Midden in augustus, de heetste maand, vertrek ik met partner en vrienden naar Tenerife. Vierenhalf uur vliegen vind ik wel wat lang, maar de Canarische eilanden liggen nou eenmaal in de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika, ongeveer 3800 km bij Nederland vandaan.
De eerste indruk
Vanuit de lucht is het gelijk al spectaculair. We hebben goed zicht op het eiland, omringd door een woeste donkerblauwe zee en een fantastisch uitzicht op de vulkaan Pico El Teide, 3700 meter hoog en midden op het eiland gelegen. Ook de eerste kennismaking op de grond bevalt goed. Snelle afhandeling van de koffers op de luchthaven en een goed georganiseerde, korte transfer van een klein half uurtje naar onze accommodatie in Playa de las Americas.
Buiten is het lekker warm, rond de 28 graden en een lekker zwoel zeewindje.
Accommodatie
Ons appartement blijkt een kleinschalig laagbouw complex te zijn, met een gezellige receptie, een klein zwembad, voldoende ligbedden en parasols en heerlijke filterkoffie bij de zwembadbar. Onze tweekamerappartementen zijn verrassend groot, heel compleet ingericht, met airco, superschoon en naar later zou blijken heerlijke matrassen en een fijne stortdouche. Én een balkon met meer dan genoeg ruimte voor vier stoelen en een tafel.
Qua accommodatie is het aanbod op Tenerife enorm groot: je kunt kiezen tussen groot of kleinschalig, hotel of appartement, op basis van logies/ontbijt/half pension/vol pension of all inclusief. Van eenvoudig tot luxe. Rustig gelegen of in het drukke centrum. Alles is mogelijk.
Omgeving
Nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we de omgeving verkennen. Ons appartement ligt op de grens van Playa de las Americas en Costa Adeje in het zuidwesten van Tenerife. Ik had op een toeristische locatie gerekend, maar dit overtreft alle verwachtingen. Jeetje, hoe toeristisch wil je het hebben? Let wel, ik bedoel dit niet negatief, deze bestemming staat bekend om zijn massatoerisme en het is rumoerig en druk, maar ook heel gezellig. De kustplaatsen zijn volgebouwd met hotel- en appartementencomplexen, souvenirwinkels, terrasjes en restaurants. Alles ten behoeve van de toerist en niets in dit gedeelte is authentiek Spaans.
Een 16 kilometer lange wandelboulevard, met palmbomen en ca 200 eet- en uitgaansgelegenheden verbindt verschillende badplaatsen met elkaar.
Strand
Het strand van Playa de Troya ligt nog geen 500 meter bij ons appartement vandaan.
Het is gelegen in een baai en het zand is, even wennen, donkergrijs. Tenerife is een vulkanische eiland met zwarte stranden, maar tegenwoordig worden veel stranden opgespoten met wit zand omdat ‘men’ dat toch prettiger vindt. Wij vinden het niet erg en zijn heel blij met ons strandje.
Voor € 10,= per dag huren we twee ligbedden met een parasol (volgens onze vrienden best prijzig in verhouding met andere bestemmingen). Het zeewater is heerlijk met een lichte golfslag. De hele dag staat de ‘beachwatch’ paraat en de openbare toiletten zijn gratis en schoon. Op het strand is een kiosk om wateractiviteiten als paragliden en waterscooters te boeken.
Verder zijn er ‘lockers’ beschikbaar om persoonlijke spullen in op te bergen, maar wij hebben geen moment het gevoel gehad dat er ook maar iemand aan onze spullen zou zitten. Tassen lekker onder de parasol gehangen en zwemmen maar!
Ondanks de vele toeristen en uitgaansgelegenheden hebben we ons sowieso nooit onveilig gevoeld, waarschijnlijk ook niet nodig, want politie hebben we nauwelijks gezien!
Uit eten
Wij hebben ons appartement op basis van logies geboekt en gelukkig is de supermarkt om de hoek. Ontbijt en lunch gebruiken we op ons eigen balkon en ’s avonds gaan we gezellig uit eten. Meer dan voldoende keus, maar de zogenaamde ‘proppers’ zijn heel opdringerig en wat ons betreft werkt dat averechts. Maar goed, we moeten toch eten en uiteindelijk hebben we 7 dagen heerlijk, prima betaalbaar en gevarieerd gegeten. Van een biefstuk met groenten en pasta tot tapas en paella. Lekker op een terras met uitzicht op zee!
Buiten eten en drinken is vanwege ongedierte niet altijd even leuk, maar Tenerife heeft daar geen last van. Onze gehele vakantie hebben we geen wesp, vlieg of mug gezien. Heerlijk!
Autohuur
Een week lang alleen maar op het strand liggen is, hoe lekker ook, is wat teveel van het goede!
We hebben voor drie dagen een auto gehuurd, want Tenerife heeft veel meer dan zon, zee en strand. Bijvoorbeeld een prachtig groen en gevarieerd achterland. De wegen zijn smal en in de bergen met heel veel haarspeldbochten, maar in prima staat met bijna overal een vangrail.
In tegenstelling tot wat we hadden verwacht rijdt de Spanjaard niet hard. Ze zijn wel wat ongeduldig achter het stuur en toeteren veel, maar tegenover huurauto’s gedragen ze zich heel beheerst.
De bewegwijzering laat wel te wensen over, maar al met al is het prima te doen en een leuke bijkomstigheid is dat de brandstof nog geen euro per liter kost.
Nationaal park ‘el Teide’
We gaan op weg naar de vulkaan Pico el Teide. We rijden door een zeer gevarieerd vulkanisch landschap. Onderweg zijn er verschillende stopplaatsen om van het prachtige uitzicht te genieten.
We treffen het, want het is heel helder weer. Voorgaande dagen hebben we al gezien dat er vaak een donkere bewolking om de berg blijft hangen en dan moet je eerst door een dikke mist rijden om, met wat geluk, uiteindelijk nog wat van de berg te zien. Het nationale park ‘el Teide’ ligt op ca 2000 meter hoogte en het laatste stuk naar de krater van de vulkaan is te bereiken via een kabelbaan.
De infrastructuur is niet berekend op het toerisme. Zowel bij het bezoekerscentrum van het park als bij de ingang van de kabelbaan zijn veel te weinig parkeerplekken. Auto’s en bussen staan lukraak geparkeerd op de smalle wegen en blokkeren vaak doorgangen. Wij zoeken een plekje bij een stopplaats om foto’s van de vulkaan en van de prachtige natuur te maken.
De Canarische hagedis laat zich ook veelvuldig zien.
Parque Loro
Wij bezoeken altijd de toeristische hoogtepunten, die door reisgidsen worden aangeraden en zo ook het vogelpark ‘Parque Loro’ in Puerto de la Cruz. Volgens kenners een ‘must’ als je op Tenerife bent.
Alleen al de weg er naartoe, door het Teno gebergte, is de moeite waard. Slingerend door de bergen, met prachtige vergezichten, zowel op de vulkanen als op de kustlijn en de zee.
We rijden door leuke authentieke Spaanse dorpjes omringd door bananenplantages. Het park zelf ligt in een stad, en qua parkeergelegenheid, net als bij El Teide, niet berekend op het aantal bezoekers. Gelukkig vinden we toch een parkeerplekje en vol goede moed gaan we het park in. Het park is niet groter dan twee voetbalvelden, maar door de hoogteverschillen en indeling heb je het gevoel alsof het ontzettend groot is. Behalve honderden vogels, voornamelijk papagaaien, zijn er apen, tijgers en veel waterdieren.
De zeeleeuwen- en dolfijnenshow is vrolijk en de orkavoorstelling spectaculair. Uiteindelijk vinden wij het pinguïn paviljoen het leukst. Wel vinden we de bewering dat dit hét nummer 1 hoogtepunt van Tenerife zou moeten zijn, wat overdreven. Het is een prachtig aangelegd park, maar verder gewoon een dierentuin. De meeste dieren zitten naar onze mening erg klein behuisd.
Het voordeel daar weer van is dat je ze wel goed kunt zien!
Walvis safari
Dolfijnen en walvissen in een dierentuin zijn leuk, maar nu willen we ze ook een keer in het ‘echt’ zien. Vrij en in hun eigen leefomgeving. Omdat de walvissafari tijdens onze vorige vakantie op IJsland door het slechte weer letterlijk in het water was gevallen, besluiten we om hier op Tenerife in de herkansing te gaan. Het aanbod is groot en wij kiezen voor een 3-uur durende tocht op een catamaran waar maximaal 50 personen op mogen. We varen een half uurtje van de kust weg, de zee is ruw en zeker 10% van onze medepassagiers wordt zeeziek, maar wij hebben gelukkig nergens last van.
Op een bepaald moment gaan de motoren van de boot uit en dobberen we rustig op de Oceaan rond in de hoop een glimp op te vangen van een walvis. Vooraf is ons verteld dat er op dit moment bijna geen dolfijnen te zien zijn.
Al na 10 minuten zien we de eerste vin boven het water verschijnen uiteindelijk spotten we een stuk of vijf walvissen. Ze zwemmen rustig naast en om de boot, niet zo spectaculair als in de dierentuin, maar gewoon zoals ze daar leven. Aan boord krijgen we een hapje en een drankje en vervolgens varen we naar een afgelegen baai om vanaf de boot de zee in te gaan om te snorkelen. Leuk om te doen, maar we zien helaas geen levend wezen onder water. Ondanks dat is het een perfecte afsluiting van een verrassend leuke vakantie.
Kortom
Hoewel ik er aanvankelijk sceptisch tegenover stond vind ik Tenerife een heerlijke bestemming om de hele dag in korte broek en op slippers te lopen. Veilig, schoon en zonder irritante insecten. Lekker zeewater, zalige temperatuur en door de zeewind goed uit te houden. Ideaal om lekker te luieren op de mooie, goed uitgeruste stranden of bij het zwembad. Een gezellige drukte op de boulevard en meer dan genoeg keus om uit eten te gaan of wat te drinken.
Ook aan het shoppen is gedacht. Van bekende modeketens, luxe modehuizen, woonwarenhuizen tot souvenirwinkeltjes. En als prettige bijkomstigheid: voldoende mogelijkheden om leuke uitstapjes te maken met huurauto of georganiseerde dagtochten. Een echte aanrader dus!
Geschreven door: Marianne van Hal