Na Bangkok en omgeving te hebben bekeken (lees hier), gaat onze reis verder naar het noorden. Het deel dat bekend staat als de gouden driehoek. Een groene omgeving waar veel bergvolken wonen.
Nachttrein 2e klasse
De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een bijzonder gebeuren. We vertrekken nog bij daglicht maar al snel wordt het donker. Om een uur of negen komt er iemand de bedden uit klappen en kunnen we niet meer zitten. Noodgedwongen trekken we ons dus maar terug achter ons gordijntje om te gaan slapen.
Rond 7 uur komen we aan op het treinstation van Chiang Mai, waar we opgewacht worden door onze gids voor de komende paar dagen.
Doi Suthep tempel
Nadat we onze bagage bij ons hotel hebben afgeleverd, gaan we op pad. Ons eerste doel is de Doi Suthep tempel. De tempel ligt buiten de stad bovenop de Doi Suthep berg op 1056 meter hoogte en is via een prachtig bosrijke slingerweg te bereiken.
Het verhaal gaat dat een olifant deze plek heeft aangewezen om de tempel te bouwen. Bij aankomst blijkt dat we er nog niet zijn. Er moet nog een trap met ca 300 treden genomen worden of de kabelbaan. Wij doen uiteraard het laatste.
Het is er rustig. Er lopen een handjevol toeristen rond en een paar Thai die als gezin of stelletje offeren bij de diverse tempels en de vele bellen schellen om hun boodschap naar de goden te sturen. Het is indrukwekkend om de toewijding van de Thai te zien.
Vanaf de terrassen is er een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Na hier een tijd te hebben rondgelopen, gaan we via de trap weer naar beneden.
Daar aangekomen, komt onze chauffeur net aangereden. Wat een planning! Via dezelfde weg gaan we de berg weer af.
Handwerkbedrijven
Na de wederom uitstekende lunch (je kunt in Thailand eigenlijk niet slecht eten), staan een aantal handwerkbedrijven op het programma, die heel handig allemaal op dezelfde straat te vinden zijn. We gaan auto in en auto uit, maar hadden vast e.e.a. ook kunnen lopen. We krijgen overal keurig uitleg over de procedures en kunnen ook mensen aan het werk zien. Uiteraard ‘mogen’ we naderhand nog even in een verkoopruimte … We beginnen bij een bedrijf waar ze parasols maken en bewerken.
Op het centrale grasveld liggen veel net geschilderde exemplaren te drogen in de zon. Het blijkt spotgoedkoop te zijn om een effen parasol (naar eigen keus) te laten beschilderen en we besluiten dan ook er eentje te laten maken en als souvenir mee te nemen.
Vervolgens bezoeken we een juwelier, waar we kunnen zien hoe ze diamanten slijpen. Daarna 'doen' we vol goede moed nog een bedrijfje dat zilver bewerkt en gaan daarna naar een jade-, zijde- en lakwerkfabriek. Vooral in de zijdefabriek (eigenlijk de bijbehorende winkel) kijkt mijn vrouw haar ogen uit. Als we langer in Chiang Mai zouden blijven, was het zeker de moeite waard geweest om iets te laten maken.
Rond 4 uur zijn we terug in ons hotel, een boutique resort dat aan de oever van de Mae Ping rivier ligt. We hebben een geweldig luxe kamer met uitzicht op een overloopzwembad (infinity pool) en de rivier.
We rusten even uit en dochterlief neemt een duik in het prachtige zwembad. Het is haast jammer dat we overal zo weinig gebruik van maken.
Khantoke dinner show
Rond 18.30 uur worden we opgehaald voor een Khantoke dinner met een show van traditionele Thaise dansen in het Old Chiang Mai Cultural Centre. Volgens zeggen is dit een van de mooiste en meest authentieke shows in Thailand … Hier aangekomen worden we door een prachtig geklede dame naar onze plaats gebracht. We gaan in kleermakerszit op een langs de wand gemaakte verhoging tegen grote kussens zitten. In een ander deel van de zaal staan gewone tafels met stoelen. Voor ons wordt een klein rond tafeltje geplaatst met daarop kleine schaaltjes met van alles en nog wat te eten. Heerlijk!
Tijdens het eten krijgen we een zeer uitgebreide show te zien. Telkens in andere kostuums, maar steeds schitterend om te zien hoe elegant deze dames bewegen. We hebben een vel papier met toelichting gekregen waar de dansen over gaan en dat wordt telkens heel mooi uitgebeeld.
Tot onze verrassing worden we na het eten naar buiten gebracht waar we ook nog ‘getrakteerd’ werden op een dansshow van verschillende bergstammen uit het noorden van Thailand. Rond 23.00 uur worden we weer netjes door onze gids opgehaald en naar ons hotel gebracht.
Monnik
Vanochtend zullen we naar Lisu Lodge vertrekken en zitten daarom al vroeg aan het ontbijt. Vanaf het terras zien we een bootje met een monnik aan komen varen, die aanlegt bij het hotel.
Al snel komen er hotelmedewerkers op af om hem eten te geven. Zo zijn wij getuige van deze typisch Thaise traditie maar wel op een heel bijzondere manier!
Lisu Lodge
Na een uurtje rijden komen wij aan bij de Lisu Lodge, een Lodge met zes uit bamboe en hout opgetrokken gebouwen waarbij in elk gebouw 4 kamers zijn gemaakt.
Midden op het Thaise platteland! In de buurt alleen maar bos, rijstvelden en heel kleine dorpjes. Wat een rust!
Olifanten
Na ons geïnstalleerd te hebben, vertrekken we naar Mae Ping waar we een Nature Park bezoeken. Er wordt uitleg gegeven dat de Aziatische olifant heel anders is dan de Afrikaanse. De Aziatische is kleiner, heeft kleinere oren en is gehoorzamer dan de Afrikaanse. Daarnaast is die ook intelligenter.
We zien dat olifanten in de rivier gewassen worden en kijken daarna wat rond bij de kraampjes van een bergstam, die daar een soort marktje hebben. Vooral de kleine stoffige kindertjes met grote bruine ogen trekken onze aandacht. Wat een plaatjes …
Met een bamboe vlot op de rivier
Het volgende spektakel is een raft op de rivier met een bamboevlot. Nou ja, spektakel … Omdat we niet in de regenperiode reizen, staat er weinig water in de rivier en is er dus ook niet veel stroming.
Het is veel duwen met een stok en af en toe vast zitten op de bodem. De prachtige natuur maakt echter heel wat goed en ... het is heerlijk rustgevend.
Na een klein uurtje komen we bij een picknickplaats aan de rivier waar onze gids op ons wacht met een in bananenblad verpakte lunch. Lekker vers met een exotisch tintje.
rustige middag
Hierna is het tijd om een bezoek aan een bergdorpje te brengen waar we ook de Shaman (soort medicijnman) ontmoeten.
In de loop van de middag zijn we terug in onze lodge, waar we ons alle drie met een boek op een bank installeren in de open ruimte die zich tussen de kamers bevindt.
Een paar uur later wordt hier ook het diner opgediend. Wij zijn, naast één ander stel, de enige gasten in de lodge. Lekker rustig dus. Na het diner komen de Lisu kinderen nog even voor ons optreden. Erg aandoenlijk!
Met een ossenwagen op pad
Na een heerlijk ontbijt, stappen we de volgende dag in een ossenwagen die ons door de omgeving zal voeren.
We komen bij de Ton Lung tempel die door de dorpsbewoners met eigen geld wordt gebouwd. Een zoveel jaren plan dus ... Ondanks de steigers is al te zien dat hij mooi gaat worden met veel muurschilderingen. Bij de tempel ligt een kruidentuin van de monniken waar we wat uitleg krijgen.
Onze volgende stop is bij het Lisu dorp Baan Pang Mai Daeng, waar we wat zien van het normale dorpsleven en hoe lokale families typische huishoudelijke items maken. We kunnen merken dat ze hier weinig met toeristen in contact komen en krijgen de indruk zelf de bezienswaardigheid te zijn. Kinderen stoppen zelfs met spelen om ons nieuwsgierig te bekijken.
Karen Long Necks
Na de lunch vertrekken we naar de Karen Long Necks stam. Bij deze stam is het de gewoonte om rond de nek van de vrouwen ringen aan te brengen, steeds meer zodat de nek wordt opgerekt en de Long Neck ontstaat. Een heel apart gezicht, maar wel bizar als je weet dat ze zonder die ringen problemen krijgen vanwege een verzwakte nek. Ook wegen die ringen best wel wat!
Na deze aparte ervaring, gaan we weer terug naar ons hotel in Chiang Mai. We nemen even een duik in het zwembad, dineren in de buurt van ons hotel en zoeken daarna ons bed op.
Stadstour Chiang Mai
De volgende dag doen we het rustig aan. Na het ontbijt, staat er een stadstour met een paar fraaie tempels op het programma. Doordat Chiang Mai in het noorden wat geïsoleerd ligt, heeft het zijn eigen cultuur, tradities, eten en gebruiken. De bergstammen die in Noord Thailand wonen, maken dit gebied nog meer bijzonder.
We bezoeken een aantal tempels waaronder de Wat Chiang Man, die in 1297 als eerste tempel van Chiang Mai werd gebouwd. Ook bezichtigen we de liggende boedha bij de Wat Chedi Luang.
Het is echt ongelofelijk hoeveel tempels er in Thailand staan. Op een gegeven moment krijgen we het idee ze allemaal 1 voor 1 te bezoeken … Als we halverwege de middag terugkomen in het hotel blijkt er een bad gevuld met rozenblaadjes klaar te staan. Daar wordt natuurlijk graag gebruik van gemaakt.
Nachtmarkt
Fris en fruitig gaan we onze laatste avond naar de nachtmarkt in Chiang Mai, die niet ver van ons hotel ligt. Het is een ontzettend lange straat met aan weerskanten kramen. Hier en daar zijn zijstraten en pleintjes die ook volledig gevuld zijn met handelswaar en eetstalletjes.
De markt is gigantisch groot en er wordt werkelijk van alles verkocht en dan ook nog vaak een stuk voordeliger dan in bijvoorbeeld Bangkok! Het is echt een enorme ervaring om ’s avonds laat deze enorme mensenmassa te zien flaneren en shoppen. We genieten, drinken tussendoor nog even een drankje en eten een hapje op een terras, lopen nog een uur rond, maar de markt is te groot om alles te zien.
Omdat de voeten toch wel tekenen van vermoeidheid gaan vertonen, nemen we een tuk tuk terug naar het hotel, waar we rond middernacht terug zijn.
Aan alle leuke dingen komt een eind
Hier eindigt onze rondreis door Noord-Thailand. De volgende dag vliegen we weer terug naar Bangkok waar onze gids Jib ons weer staat op te wachten om ons naar Hua Hin te brengen voor nog wat heerlijke relaxdagen aan het strand.
Vooral het feit dat we deze reis op maat hebben kunnen maken in samenwerking met onze lokale agent was een pluspunt. Zo hebben we datgene kunnen doen wat wij interessant vonden. Ook het reizen met een privé gids/chauffeur is ons erg goed bevallen, omdat we nu tussentijds ook wel eens even konden afwijken van het vooraf geplande programma. Zeker voor herhaling vatbaar!
Tot slot
- Shoppen: Thailand is zonder meer een 'shoppers paradijs'. Zorg dus dat er ‘ruimte’ in de koffer is op de heenreis. Vrijwel alles is er stukken goedkoper. Van merk- tot maatkleding. Het is ook het walhalla voor nepartikelen, die je veel tegen komt op de ‘nigthmarkets’. Pas op dat je hier niet te veel van mee neemt. Wij raden je aan om vóór je reis e.e.a. te checken op www.douane.nl. Ook kun je een app downloaden op je smartphone (te gebruiken zonder internet verbinding)
- Kleding: Er wordt lichte, katoenen zomerkleding geadviseerd. Bij een bezoek aan een tempel dien je er rekening mee te houden dat knieën en schouders bedekt moeten zijn. Vrouwen kunnen bij sommige tempels een grote sarong lenen. Mannen worden geacht een blouse of T-shirt en een lange broek te dragen. Het is gebruikelijk dat bezoekers aan de tempel hun schoenen uittrekken voordat ze de tempel betreden.
- Eten: Eten in Thailand is beslist niet duur. De Thaise keuken is veelzijdig, zij het naar westerse smaak vaak pikant en soms zelfs zeer scherp gekruid. Als je niet van pittig houdt, hoef je maar ‘mai phet’ (not spicy) te zeggen en de kok houdt daar rekening mee. Rijst en noedels zijn de basis, aangevuld met varkensvlees, gevogelte of vis gemengd met kruiden en veel soorten groentes. Je kunt ook rustig op markten of bij eetstalletjes (waar de gerechten in een gloeiend hete wok klaargemaakt worden) een hapje eten. Het is oppassen als het eten al te lang in de zon heeft gelegen. Ook zijn er overal restaurants die internationale schotels serveren.
Geschreven door: Peter van Limburg