Voor wie het nog niet weet, ik hou van Scandinavië. Lekkere lange dagen in de zomer met aangename temperaturen en prachtige natuur. Én ik hou ook van steden, vooral steden die aan het water gelegen zijn.
Trondheim, gelegen in midden-Noorwegen, behoort tot één van grotere steden van dit land. Ideale ligging, aan de Trondheimfjord en aan de rivier de Nidelva, een stad die dus perfect bij mij past.
Bereikbaarheid
Deze stedentrip doe ik samen met mijn moeder. Wij komen in Trondheim aan met de Hurtigruten postboot en zullen 3 dagen later vertrekken met de trein.
Maar er zijn meerdere mogelijkheden om deze stad te bereiken. Vanaf Amsterdam in minder dan twee uur vliegen bijvoorbeeld, meerdere keren per dag. Of met eigen auto, maar dan in combinatie met een rondreis want ruim 2000 kilometer rijden om alleen een Noors stadje te bezoeken is natuurlijk absurd. En dan moet je nog terug!
Hotel
Wij hoeven gelukkig niet zo ver, de haven ligt zó dicht bij de stad. De boot af, 400 meter lopen en we zijn bij ons hotel waar we de komende 2 nachten verblijven. Werkelijk super gelegen, vlakbij de bootterminal, 400 meter bij het centraal treinstation vandaan, aan de rivier de Nidelva, met aan de overkant van de rivier een groot winkelcentrum en op loopafstand van het historisch centrum van de stad.
Ondanks dat we vroeg, om 10.00 uur, in het hotel aankomen is onze kamer al beschikbaar.
En net als alle hotels in Scandinavië waar ik tot nu toe ben geweest; comfortabel, schoon, vriendelijk personeel (spreken hun talen perfect) en naar later blijkt, een heerlijk uitgebreid ontbijt. Leuk weetje: dit hotel heeft al 11 x achter elkaar een prijs gewonnen voor het beste ontbijt van Noorwegen!
Bij de receptie van hotel krijgen we een gratis, duidelijke plattegrond van de stad en wat nuttige tips, want behalve die ene beroemde kerk waar ik het later over ga hebben, weet ik niet veel van Trondheim.
Gamle Bybro en Bakklandet
Dus op aanraden van de behulpzame receptionist wandelen we door de gezellige straatjes van de stad, evenwijdig aan de rivier de Nidelva naar de Gamle Bybro, de oude stadsbrug.
Op deze brug hebben we een mooi uitzicht over de rivier, de boothuizen en pakhuizen. Maar ook de scheepswerven en de kleurrijke gebouwen zijn een fotomomentje waard.
De brug, met als bijnaam ‘de poort naar geluk’ is tevens de toegangspoort naar de populaire wijk Bakklandet. Deze vroegere arbeiderswijk is een kleurrijk geheel van prachtig gerestaureerde oude huisjes en hobbelige straatjes waar tegenwoordig bijzondere winkeltjes, de lekkerste restaurantjes en de leukste cafeetjes te vinden zijn. Als we even later wat drinken op één van de overvolle terrasjes merken we hoe supergezellig en knus deze kleine stad eigenlijk is.
Fietsen
We zien hier ook het eerste ‘fiets-ophaalpunt’, want tussen mei en oktober zijn er openbare fietsen beschikbaar voor toeristen en bewoners. Ook heb je hier een heuse fietslift. Deze ‘Sykkelheisen Trampe’ schijnt de enige fietslift ter wereld te zijn! Nou ja, het is meer een soort rails die je omhoog duwt, maar het moet heel handig zijn, want het is er superdruk. Iedereen met een fiets, en omdat Trondheim een studentenstad is zijn dat er best veel, maakt er gebruik van.
Nidarosdom
We blijven even kijken en wandelen dan weer richting het historische centrum, want we gaan op zoek naar hét hoogtepunt van Trondheim, de beroemde gotische Nidarosdom Kirke. Deze kerk stamt uit de 11e eeuw en is gebouwd op het graf van de heilige koning Olaf II Haraldsson. Vooral beroemd om de twee orgels en de verlichte raamrozet binnen in de kerk. En ik moet toegeven, de buitenkant is werkelijk indrukwekkend, het raamrozet is prachtig, maar verder was het zó donker in de kerk, dat we er niet veel van hebben kunnen zien.
Een klein beetje teleurgesteld gaan we de straat weer op en besluiten terug naar het hotel te gaan. We eten wat op een gezellig terras aan de jachthaven, tegenover ons hotel en gaan daarna lekker slapen.
Munkholmen
Vlak voor de kust, in de Trondheimfjord, ligt het kloostereiland Munkholmen, we zijn er gisteren al voorbij gevaren en daar gaan we deze ochtend naar toe. Een paar minuutjes varen en we stappen, weliswaar nogal schommelend want er is geen echte aanlegsteiger, van de boot af op dit kleine eilandje. De zon staat hoog aan de hemel en op het piepkleine zandstrandje liggen de lokalen al lekker op hun handdoekje te zonnen.
In de loop der eeuwen deed dit eiland dienst als fort, douanehuis en gevangenis. Wij krijgen een rondleiding, worden even bijgepraat over het uitvoeren van executies en bekijken het klooster. Al met al is de ochtend voorbij als we terugvaren naar de stad. Iets boven de stad ligt nog een fort, de Kristiansten Festining. Ook vroeger gebruikt als gevangenis en hoewel je een prachtig uitzicht over de Trondheim en de fjord zou hebben, besluiten we om die over te slaan. We hebben genoeg van gruwelverhalen.
Stiftsgarden
We gaan op zoek naar het stadspark Stiftsgarden alwaar het grootste houten paleis van Scandinavië staat.
Het paleis is de officiële Koninklijke residentie, wanneer de Koninklijke familie in Trondheim verblijft. Wanneer ze er niet zijn kun je het, alleen met een rondtour, bezoeken. Wij wandelen door de grote tuin bij het paleis wat een vrij toegankelijk openbaar stadspark is en ook hier is het vanwege het mooie weer gezellig druk.
Rockheim museum
We winkelen wat, slenteren door de straatjes en kijken zo hier en daar even bij een kerk naar binnen.
Op aanraden van de receptionist van ons hotel gaan we in de namiddag naar het Rockheim museum en zoals de naam al aangeeft: een interactief museum over (voornamelijk Noorse) rock- en popmuziek vanaf de jaren 50 tot nu.
Wat een verrassing! Een must voor iedere muziekliefhebber. Hoewel wij absoluut niet muzikaal zijn is het superleuk voor bezoekers om zelf aan de slag te gaan met het bespelen van een instrument of muziek te mixen. Wildvreemden van elkaar vormen samen een bandje en spelen gebroederlijk wat nummertjes. Zo leuk! Wij drinken wat in het gezellige café op de bovenste verdieping en hebben een prachtig uitzicht over de Trondheimfjord.
Culinair
De Noren zijn trots op hun eetcultuur, vaak streekgerechten met lokale natuurlijke producten als wild, lamsvlees, veel verse vis en schaaldieren. Én niet te vergeten: de bosbessen. Nooit geweten, maar bosbessen plukken schijnt een typisch Noors gebruik te zijn.
Het ontbijt heb ik in het begin van dit verhaal al bejubeld, maar ook de lunch en diners mogen er zijn. Taarten, scones, (kaneel) broodjes, allemaal vers en huisgemaakt. Probeer de geweldige cheesecake met blauwe bessen en de lekkere vissoep bij Bakklandet Skydsstation.
Ga voor het diner naar Credo, maar neem dan de tijd, want soms hebben ze menu’s met wel 21 gangen. Of ga naar Troll Restaurant voor authentieke (lees ‘stevige’) Noorse kost.
Maar behalve eten, hebben ze, heel verrassend, ook een enorme koffiecultuur. Het schijnt dat de Noren dól op koffie zijn en dat merk je al snel aan de heerlijk geur van versgezette koffie. Overal zijn koffiebars, waarvan ‘Dromedar kaffabar’ één van de bekendste is.
Een kaart van de wereldwijde koffieconsumptie per hoofd van de bevolking.
Tot slot
Na drie dagen verlaten wij Trondheim met de ‘Dovrebaan’ (treinreis van de Trollen) op weg naar Oslo. Zo ontdekken we dat Trondheim niet alleen een leuke stad is, met alle ‘ingrediënten’ voor een gezellige stedentrip maar ook nog eens in een prachtige omgeving ligt! Kortom: allemaal heel erg de moeite waard, een absolute aanrader!
TIPS
- Voor zwemliefhebbers: Pirbadet, misschien wel één van de mooiste zwembaden ter wereld. Door panoramische glazen wanden heb je een geweldig uitzicht over de Trondheim fjord, het eiland Munkholmen en de bergen. Het zwembad bestaat voornamelijk uit één grote open ruimte met vertier voor jong en oud. Er zijn genoeg baden, glijbanen, sauna’s en activiteiten om je een dag mee te vermaken.
- Voor muziekliefhebbers: ga behalve naar het Rockheim museum ook naar het Ringve muziekmuseum. Te zien zijn onder andere rond de tweeduizend muziekinstrumenten en een grote collectie bladmuziek
- Het toeristenbureau van Trondheim verkoopt culinaire wandelingen waarbij je onderweg heerlijk eten geserveerd krijgt.
Geschreven door: Marianne van Hal