Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

De Turkse Rivièra, is al jarenlang één van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Door de vele verhalen van klanten had ik voor mijzelf een bepaald beeld gecreëerd en nu krijg ik de kans om met eigen ogen te ervaren of dit beeld klopte.

Met deze studiereis sla ik twee vliegen in één klap want ik leer niet alleen een nieuwe bestemming kennen, maar ben ook nog eens een ervaring rijker als het om de vlucht gaat. We zijn namelijk de gelukkige om met de spiksplinternieuwe Dreamliner van Arke te mogen vliegen. Een prachtig vliegtuig met bij iedere stoel een eigen entertainmentsysteem, waarop we ook onze smartphone kunnen aansluiten.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-dreamliner

Wie aan de Turkse Riviera denkt, denkt veelal aan luxe all-inn resorts waar zoveel te beleven is dat je eigenlijk niet weg hoeft. Zonde! Turkije heeft namelijk veel meer te bieden dan dat. Denk bijvoorbeeld eens aan een bezoek aan Side en Alanya.

Side

Voordat ik vertel over het indrukwekkende stadje Side is het leuk om te weten hoe de stad is ontstaan. Side is namelijk misschien wel de meest unieke plaats aan de Turkse Rivièra. Ooit was deze stad een kleine vissershaven die diende als slavenmarkt en voor piraterij. Toen Side onder controle kwam van het Romeinse rijk ging het steeds beter met de handel en werd de stad gezien als hét handelscentrum in klein-Azië.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-opgravingen

De meeste monumenten en ruïnes stammen dan ook uit deze tijd. In de 10de eeuw werd de stad geplunderd en afgebrand en pas toen in 1895 de mensen weer terugkeerden naar de stad is deze laag voor laag weer opgebouwd waarbij zoveel mogelijk monumenten en ruïnes zijn behouden.

Prachtige oudheden

Rijdend langs de kronkelende wegen komen wij deze prachtige stad binnen.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-toegangsweg

Direct zien we de overblijfselen uit de oude tijd zoals een mooi Romeins aquaduct dat werd gebruikt om water vanuit de bergen te vervoeren. De bus gaat steeds langzamer rijden want eigenlijk heb je ogen te kort om alle prachtige oudheden in een flits te bekijken.

amfitheater

Onze gids wil ons eerst het amfitheater uit de 2de eeuw laten zien. De Turken zijn erg trots op dit theater omdat het plaats biedt aan 17.000 mensen en hiermee het grootste van Azië is.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-amfitheater

Sinds een aantal jaren is het theater open voor culturele shows en opera’s. Daar aangekomen snap ik waarom ze zo trots zijn, het is niet alleen het grootste theater van Azië maar het biedt ook nog eens een fantastisch uitzicht over de stad met op de achtergrond de prachtige zee.

Eenmaal aangekomen bij de ingang van de stad barst het van de auto’s en bussen. Dit is wel heel toeristisch denk ik direct!

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-toegangspoort

Maar de stad is alleen toegankelijk met een auto voor de inwoners en ondernemers die een bedrijf ‘binnen’ de muren hebben. Alle overige inwoners en toeristen moeten dus hun auto achterlaten op deze drukke parkeerplaats. Dit maakt de stad dan weer voornamelijk autovrij.

door de hoofdstraat naar de haven

Al lopend van boven naar beneden door de hoofdstraat worden we door iedereen vriendelijk gedag gezegd. Niks geen opdringerige Turken die je naar binnen willen ‘sleuren’. Onze gids wijst ons erop dat we niet alleen naar de vele souvenirs moeten kijken maar ook naar de oude panden. Velen zijn gerenoveerd in oude, originele stijl.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-haven

Genietend van de prachtige omgeving zien we de haven in zicht komen. Een kleine haven gevuld met excursieboten. Er is in de verste verte niets herkenbaars meer van de haven die vroeger zo belangrijk was voor de handel.

Strand

We gaan een stukje wandelen met de gids en komen op een punt waar goed te zien is hoe de stranden en hotels zijn gelegen. Aan de Oostkant van Side is een breed zandstrand. Het strand loopt hier rustig af in zee waardoor het geschikt is voor gezinnen met kinderen.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-strand

Aan de westkant van Side loopt een smaller zandstrand waar vele hotels zijn gelegen. We zien wat opduiken in zee en even denken we dat het een dolfijn is. De gids lacht er hartelijk om omdat het boeien zijn die zo nu en dan omhoog schieten …

Dan wandelen we nog wat rond, kopen wat souvenirs en nemen een drankje op een van de gezellige terrassen. Side is wat mij betreft geslaagd!

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Side-boulevard

In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen aan de Turkse Rivièra heeft deze stad zijn charme behouden en is het niet alleen maar een toeristisch oord. Als we terug lopen naar boven rijdt een toeristentreintje ons tegemoet, volgepropt met de volgende lading toeristen die allemaal hun auto moesten laten staan of uit de bus moesten stappen bovenaan die ene hoofdstraat. Geen toeristisch oord … Nou ja, als je dit treintje wegdenkt is Side zeer zeker uniek!

Watervallen van Manavgat

Tijdens een bezoek aan Side is een uitstapje naar de watervallen van Manavgat een logische combinatie.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Manavgat-watervallen

Wanneer je deze watervallen vergelijkt met de Niagara Falls kan het nog wel eens tegenvallen, maar het is een mooi plaatje mede dankzij het turquoise/groene water wat deze watervallen uniek maakt. En leuk om te weten is dat de Manavgat rivier één van de langste ondergrondse rivieren ter wereld is.

Alanya

Omdat we nu de nodige cultuur hebben gezien en we ook een totaal andere sfeer wille proeven, is ons volgende uitje naar Alanya. Anders dan Side, maar zeker geen minder leuke stad. Alanya heeft door de jaren heen vele namen gehad. Kolonoros wat mooie berg betekent, daarna Alaniye; stad van Alladin de ontdekker en uiteindelijk Alanya.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Alanya-uitzicht

De betekenis van deze stad is de voornaamste reden waarom Alanya zo populair is bij vele toeristen. Het betekent namelijk; waar de zon 300 dagen schijnt! Ooit is Alanya als huwelijkscadeau door de Romeinse keizer Marcus Antonius geschonken aan zijn koningin en tot op de dag van vandaag zien de inwoners van Alanya dit als het ultieme cadeau. Een mooier geschenk kun je niet krijgen volgens hen.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Alanya-boulevard

Voordat we uitstappen en de stad te voet gaan verkennen, rijden we eerst een rondje om zo een goed beeld te kunnen krijgen. Mijn eerste indruk is een grote, dicht bebouwde stad met vele hoge gebouwen. Met 90.000 inwoners is dit ook een van de grootste steden van de Turkse Rivièra. Gelukkig wordt dit ongezellige idee al snel omgezet in een veel positiever beeld. Vele mooie en moderne restaurants zijn gebouwd tegen een lichte helling van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de zee en de rest van de kustlijn.

We rijden over een kronkelende weg naar beneden en daar stappen we uit en kijken we tegen de vele restaurants aan waar we zojuist langs zijn gereden. We komen rond het middaguur aan en hebben inmiddels wel trek gekregen. Voordat we de stad gaan bekijken, gaan we op zoek naar een restaurant.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Alanya-haven

Je kunt ervoor kiezen om één van de vele zijstraatjes in te duiken waar je goedkoop en typisch Turks kunt eten, maar ik kies voor een moderner restaurant aan de boulevard met prachtig uitzicht over zee. Met het zonnetje op ons gezicht genieten we van een heerlijke lunch.

de haven

Al lopend langs de haven komen we langs een park met vijvers en spuitende fonteinen en even verderop zien we de overblijfselen van een oud kasteel dat ooit tegen een heuvel is gebouwd.

TravelXL-van-Limburg-TURKSE-RIVIERA-Alanya-piratenschip

In de kleine haven liggen veel piratenboten die gebruikt worden voor het toerisme en we zien de bekende vuurtoren van Alanya verderop.

nog even shoppen

Natuurlijk moet er ook even geshopt worden want daar staat Alanya om bekend! Naast de wat rommelige bazaars die gericht zijn op toeristen, zijn er tegenwoordig ook hele moderne winkels te vinden. Voor elk wat wils dus! Wij gaan lekker rondkijken in de rommelige bazaars, die moderne winkelcentra hebben we thuis ook. Natuurlijk hoort daar het afdingen bij en met tassen vol kleding en accessoires is onze shop-middag geslaagd!

Dan is het alweer tijd om terug te gaan naar de bus. Het bezoek aan Alanya was kort maar we hebben in ieder geval een goed beeld gekregen van de stad. Alanya is naar mijn idee een bezoekje waard! Gewoon om lekker een middagje te shoppen en te genieten op de terrassen van één van de vele leuke restaurants. Maar ook geschikt voor jongeren om ’s avonds in één van de hippe uitgaansgelegenheden te feesten tot in de vroege uurtjes.

Tot slot

Of het beeld dat ik voor me zelf had juist was? Niet helemaal … Het is namelijk nog leuker dan ik had gedacht! En als we de hosts van de Turkse Rivièra mogen geloven is er nog veel meer. Een bezoek aan Kemer zou bijvoorbeeld niet mogen ontbreken. Volgens hen vanwege de mooie groene omgeving en de heerlijke wandelingen die je daar kunt maken. En zo zijn er nog meer plaatsen waarover ik hopelijk de volgende keer net zo enthousiast kan vertellen!

Geschreven door: Sarina Wens

 

 

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp