Na onze weken aan de westkust waar we rondtrokken door de staten Californië, Nevada, Colorado, New Mexico en Texas (klik hier), vervolgen we onze reis naar de oostkust.
De langste rit (400 miles) van onze USA trip, maar goed dat moet dan ook maar even om straks wat langer te kunnen genieten van de (muziek)route van Memphis naar New Orleans.
Voordeel van het rijden van West naar Oost is dat de benzine goedkoper wordt. Het doet iets minder pijn als wij de camper nu moeten volgooien. In California betaalden wij nog 2,75 - 3,20 dollar per gallon. In Texas, Oklahoma, Arkansas betalen wij 1,75 - 1,95 dollar per gallon.
Via Checotah en Little Rock naar Memphis
De volgende stop maken we in Checotah in de staat Oklahoma. Deze KOA campground heeft een klein kinderboerderijtje en speeltuintje dus helemaal naar de zin van onze dochter.
De laatste stop voor Memphis is Little Rock in de staat Arkansas (de voormalige woonplaats van de Clintons). Hier zwaaien wij even naar het oude huis van Hill en Bill.
Aan de oever van de Mississippi
Dan komen wij aan in West Memphis. Hier staan wij op een prachtige camping aan de oever van de langste rivier in Noord Amerika de almighty Mississippi (3766 km).
In de avond maken wij een kampvuurtje en hopen dat er een traditionele raderboot voorbij zal varen, maar helaas gebeurt dit niet.
Memphis
Dan is Memphis ‘Birthplace of Rock 'n' Roll’ in de staat Tennessee aan de beurt!
Op zondagochtend parkeren wij de camper bij de VVV en wandelen wij rustig door het centrum.
Bij het Peabody hotel kijken wij hoe de staf de typerende eenden een rondje vanuit de hotellift door de lobby van het hotel naar de fontein laat marcheren.
Een echte Amerikaanse happening!
Daarna wandelen wij door naar de legendarische Sun Studios waar die jongen uit Tupelo, Mississippi zijn eerste liedje mocht zingen wat ook direct een hit werd. Elvis Presley was toen 18 jaar. Ook Johnny Cash en Jerry Lee Lewis kwamen hier geregeld platen opnemen. De rest is geschiedenis.
De rondleiding door de studio eindigt in de originele studio, die tot de dag vandaag nog gebruikt wordt voor het opnemen van muziek. Wij mogen nog even met de originele microfoon van Elvis Presley op de foto.
Museum voor Mensenrechten
Via ‘Beale Street’, de uitgaansstraat van Memphis, waar dagelijks in iedere bar een band op het podium staat komen we aan bij Hotel Lorraine. Hier is op 4 april 1968 Martin Luther King doodgeschoten op het balkon van zijn hotelkamer.
Het hotel is gesloopt, echter de vleugel met kamer 306 en de geparkeerde auto’s van toen zijn nog aanwezig. Tegenwoordig is het een Museum voor Mensenrechten. Een heel bijzondere ervaring om hier te staan!
Na een verlate lunch vertrekken wij met een trolley tram naar ons beginpunt. Daarna is het een kort stukje rijden naar Graceland RV Park & Campground.
Heel apart om met de camper in de achtertuin van Elvis te overnachten.
Graceland
De dag erna bezoeken wij Graceland, na het witte huis het meest bezochte woonhuis in de USA. Het is gelukkig redelijk rustig en we beginnen dan ook gelijk met een tour door het woonhuis van Elvis Presley.
Enkel de benedenverdieping en de kelder van het woonhuis zijn voor het publiek toegankelijk. Alles is nog in de originele staat zoals Elvis destijds leefde. De tour komt ook langs de indrukwekkende gouden platen collectie. Ongelofelijk veel. Bij het laatste deel komen wij uit bij de Meditation Garden, waar Elvis, zijn ouders, broer en oma begraven liggen.
Daarnaast bezoeken wij op een ander gedeelte van het terrein nog een collectie mooie auto’s en motoren uit Elvis zijn privé verzameling evenals twee vliegtuigen waar hij in de VS mee vloog.
Wij zijn erg onder de indruk van wat we allemaal gezien en gehoord hebben.
Geboortehuis Elvis
Via Graceland rijden wij door naar Tupelo, de geboorteplaats van Elvis. Hier bezoeken wij het geboortehuis van Elvis.
Typisch Amerikaans om terecht te komen bij een ‘simpel’ huis met een enorm bezoekerscentrum en mega parkeerplaats!
Richting het zuiden
Na al deze prachtige Elvis-memories wordt het tijd om richting het zuiden af te zakken. We rijden een klein stukje van de bijna 600 miles Natchez Trace Parkway, een voormalige handelsweg van de Indianen.
Onderweg overnachten wij bij een natuurcamping in niemandsland. ’s Avonds bij het kampvuur horen wij de coyotes weer huilen.
Na een heerlijk nachtje slapen in stilte, rijden wij door naar het koloniale stadje Natchez (op de grens van Mississippi en Louisiana). Voor de tweede keer staan wij aan de geweldige Mississippi rivier. Op onze rustdag bezoeken wij, al wandelend, het oude centrum van Natchez met zijn prachtige plantage huizen.
Zoals ons al eerder is opgevallen, kunnen wij de camper makkelijk parkeren bij de plaatselijke VVV.
Na een paar uurtjes dwalen door het oude centrum keren we terug naar de camping. Daar genieten wij van een geweldige maaltijd uit de cajun keuken.
Streekgerechten zoals catfish, gumbo, beignets, po’boys en jambalaya zijn slechts voorbeelden hiervan. Amerikanen zeggen dat je in de staat Louisiana het beste eten kunt krijgen van de gehele USA. Dat belooft nog wat voor New Orleans, onze volgende bestemming.
New Orleans
In het westen van de ‘grote’ stad New Orleans, bekend van Jazz, Voodoo en de Franse geschiedenis, vinden we een camping. De camping verzorgt een pendelbus naar French Quarter, het oude en huidige uitgangscentrum van de stad. Greg onze chauffeur vertelt tijdens de rit over de bezienswaardigheden van de stad.
We rijden onder andere langs diverse begraafplaatsen. Het bijzondere is dat men hier overledenen boven de grond begraaft. De hele begraafplaats staat vol met grote en kleine tombes waarin vaak hele families liggen.
Wij worden afgezet bij de haven vanwaar de raderboten vertrekken. Via het bekende koffiehuis Cafe Du Monde lopen wij naar de French Market. Onderweg maken wij een koffiestop bij een café waar een live jazz optreden plaats vindt. De sfeer zit er gelijk goed in deze morgen.
Bij de French Market zien wij veel verse vis, groente, fruit en gegrilde alligator! En ook heel veel souvenirs. Via de uitgaansstraat Bourbon Street en Royal Street komen we bij een lokaal visrestaurant, waar wij de plaatselijke krab en garnalen smakelijk naar binnen werken.
Voor echte foodies is het een summum om hier te zijn. Alleen het French Quarter heeft al 140 restaurants. Ook de ‘jazzy’ muziek hoor je hier live op straat of uit diverse cafés klinken. Het bruist van de energie en het is eigenlijk één groot straattheater met overal straatartiesten.
Dat maakt deze wijk echt swingend en gezellig.
Richting Florida
Na twee dagen in NOLA (New Orleans, LousianA) geweest te zijn, vervolgen we onze reis richting The Sunshine State Florida.
Daar overnachten wij in Old Town aan de Suwannee rivier in het manatee (zeekoeien) gebied. Vanaf de camping kunnen wij via een lange houten loopbrug door het moeras (swamp) naar de rivier toe. Het doet ons even denken aan de jungle; de rust, de rivier, de vogels en de zonsondergang … Werkelijk prachtig om te zien!
Orlando
Voor ons is dit voorlopig even het laatste rustpunt want na deze idyllische plek begint het toeristische deel in en rond het drukke Orlando. Aangezien wij hier wat meer tijd hebben ingepland, bezoeken wij eerst een outlet centrum om even goedkoop schoenen te scoren.
De hele familie is gelijk geslaagd en dan snel wegwezen voordat je te hebberig wordt.
Disney World Magic Kingdom
Onze camping ligt net buiten Orlando maar heeft ook weer pendelbussen rijden naar de diverse pretparken. Op onze tweede dag hier bezoeken wij vol enthousiasme Disney World Magic Kingdom. De weg erheen en de entree verlopen prima. Het park is al helemaal in het sfeervolle Christmas Celebration Style.
Helaas in het park aangekomen blijkt het een ‘gekkenhuis’ te zijn. Wat een volk loopt hier rond. De wachtrijen voor de attracties zijn niet leuk voor ons en een klein kind. De drukte wordt veroorzaakt door Thanksgiving (26 november). Heel veel Amerikanen zijn dan een week vrij.
Gelukkig zijn er diverse shows en parades met de bekende Disney figuren waar wij wel van kunnen genieten. Begin van de avond maken we Disney World nog even by magical night (light) mee.
Sea World Orlando
Na deze ervaring is het de volgende dag tijd voor attractiepark nummer twee, Sea World Orlando. Hier blijkt het ‘gelukkig’ een stuk rustiger te zijn.
We bezoeken de diverse shows van zeedieren zoals, zeeleeuwen, dolfijnen en de big show met killerwhale Shamu (de orka’s). Ook achtbanen en ander speelplezier ontbreken hier niet. Kortom een dagje is ook hier zo gevuld.
Richting de westkust
Na 2 dagen van attractiegeweld in Orlando is het welletjes geweest voor ons. Op Thanksgiving rijden wij richting de westkust van Florida.
Onze volgende stop is op het rustige ‘senioren’ Pine Island waar wij heerlijk genieten van 'The Sun' en rust. Er zijn hier geen witte stranden aanwezig maar de comfortabele camping heeft een heerlijk verwarmd zwembad. Zo kunnen we even bijtanken, een boek lezen, kleding wassen en boodschappen doen.
Everglades National Park
De laatste dagen van onze reis staan voor de deur en we rijden richting het zuiden naar het Everglades NP. De rit gaat dwars door het noordelijke deel van het park waar zich de diverse airboat verhuur bedrijven en alligator farms bevinden.
Wij hebben gelezen dat camping Flamingo, in het hart van de Everglades, de meest bijzondere is, maar erg populair! In het visitor centrum van Everglades NP wordt gemeld dat Flamingo niet vol is en dat het een uurtje rijden is naar de camping.
Daar aangekomen snappen wij meteen waarom de camping niet vol is. Het eerste dat wij zien is een mevrouw volledig gekleed in een muskietenpak! Rechtsomkeert dus, na eerst een ‘Bald Eagle’ gespot te hebben (Amerikaanse adelaar met witte kop).
Een stukje terug rijden ligt nog een camping en het wordt al donker, dus daar zoeken we een plekje voor een nacht. We gaan de camper niet meer uit in verband met de muggen en dan zijn er ook nog slangen!
De volgende morgen vroeg, lange broeken en shirts aan, maken we een wandeling over één van de vele uitgezette trails in het park. Al snel spotten wij de Amerikaanse alligator, schildpadden, ibissen, gieren, zilverreigers enzovoort. Het is jammer van de muggen maar het is een mooi stukje behouden natuur.
Na het verlaten van het park bezoeken wij een alligatorfarm.
Deze farm biedt airboat tochten en een alligator- en slangenshow aan. Eerst vertrekken wij met de airboat naar de wetlands. Gewapend met oor bescherming en een poncho worden wij kleddernat maar wat gaaf om dit mee te maken.
Opnieuw spotten wij, alligators, roze lepelaars, mariboes en grote leguanen. Na deze spetterende tocht worden de alligators gevoerd en worden diverse slangen geshowd en mag je deze nog even vasthouden.
De lunch bestaat uit, hoe kan het ook anders, gefrituurde alligator, die een beetje naar kip smaakt.
Florida Keys
Vanuit de Everglades rijden wij door naar de Florida Keys waar wij een stop maken op Key Largo, in John Pennekamp Coral Reef State Park.
Er is gelukkig weer plaats op deze populaire plek. Helaas worden wij opnieuw overmeesterd door de muggen, maar aan het lokale strand kunnen we heerlijk zitten. Het kleine briesje zorgt ervoor dat daar geen muggen zijn.
Eind rondreis en op naar Mexico
Na 5,5 week, 13 staten, 28 campings en ruim 8000 kilometer op de teller is het tijd geworden voor onze laatste rit …
Van de Florida Keys rijden wij naar het zuiden van Miami. Vlakbij het Cruise America inleverstation is een camping, waar wij de laatste 2 nachten doorbrengen.
Hier kunnen wij op ons gemak de koffers inpakken, de camper opruimen en schoonmaken. Als laatste vullen wij benzine en gas bij om de camper correct in te leveren. De camper wordt zonder problemen ingeleverd.
Per taxi rijden wij naar het Miami Airport hotel om de volgende dag per vliegtuig naar Mexico te vertrekken voor een 10-daagse strandvakantie in de omgeving van Playa del Carmen.
Een heerlijk einde om deze prachtige maar bovenal bijzondere reis te verwerken en af te sluiten!
Tot slot
Al met al hebben wij een prachtige reis gemaakt en ieder deel heeft zo wel zijn eigen schoonheid en bijzonderheden.
De mooie natuurparken in California en Utah, Las Vegas in Nevada, Grand Canyon en Route 66 door Arizona, Mexicaanse invloeden in Santa Fe, weidse vergezichten en Palo Duro State Park in Texas, prachtige meren in Oklahoma, de mooie bossen in Arkansas, Elvis en het muzikale Tennessee, de Mississippi rivier, muziek en heerlijk eten in Louisiana en Disney, zon en muggen in Florida … Dit nemen ze ons nooit meer af!