Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Wat is dat toch heerlijk, ’s middags lunch ik nog thuis met mijn gezin en ’s avonds zit ik samen met mijn moeder en twee zusjes in november aan de tapas in een heerlijk warm Valencia. Na 2,5 uur vliegen stappen we met onze handbagage de taxi  in en 20 minuten later checken we in, in ons hotel.

Ons 4 sterren hotel, is heel sfeervol en met erg vriendelijke mensen achter de receptie. Als we in de kamers aankomen zien we dat beide kamers een groot terras hebben met mooi uitzicht op de winkelstraten.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-uitzicht-hotelkamer

Het terras voor ons hotel zit helemaal vol met kletsende mensen en overal is reuring. Het is inmiddels over negenen, tijd om een restaurantje op te zoeken. We lopen het hotel uit en belanden tussen de talloze winkels en restaurantjes. Niet slecht voor 4 dames die dol zijn op winkelen.

De eerste tapas

Natuurlijk hebben wij onze zinnen gezet op Spaanse tapas en na enig zoeken vinden we een gezellig restaurantje en proeven we de ene na de andere tapa. Iets ten zuiden van de Mercado de Colon heb je een lange straat met zij aan zij geweldige restaurantjes, veelal met terrasjes of tafels met stoelen op de stoep. Passie voor het leven, daar draait het om in dit leuke straatje. Dat proef je terug in de heerlijkste tapas en hoor je in de muziek op straat.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-Sagardi-tapas

Een andere tip voor een gezellige avond  is Sagardi Tapas, een traditionele tapasbar waar ze op de bar bordjes met tapas hebben uitgestald. Je loopt erlangs en kiest enkele bordjes uit. Als je nog trek hebt, ga je opnieuw en neem je weer een of meer bordjes. Er zitten cocktailprikkertjes in met kleurtjes, die later geteld worden en op de rekening worden gezet.

Fietstour

Na een prima ontbijtbuffet halen we de volgende ochtend onze fietsen op bij Baja bikes voor een fietstour onder begeleiding van een Nederlands sprekende gids.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-fietstour

Deze tour heb ik van te voren al via ons reisbureau geregeld, zodat ik zeker wist dat er plaats zou zijn. Baja bikes biedt fietstours met een Nederlandse gids in 43 steden in Europa. Behalve fietsexcursies, kan je er ook wandelingen boeken of gewoon een fiets huren. We starten onze route in het oude centrum van Valencia.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-mooie-gebouwen

Smalle, kronkelende straatjes brengen ons van de ene naar de andere verrassing: leuke pleintjes,  imposante gebouwen, de kathedraal  en de Mercado Cental. De gids kent alle ins en outs van een stad, vertelt veel over de historie, aangevuld met leuke anekdotes. Echt een aanrader.

De kathedraal

De kathedraal is heel bijzonder, omdat deze  gebouwd is in verschillende stijlen en periodes.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-kathedraal

De oorsprong is Romaans, maar de kathedraal werd in de 13e eeuw gebouwd. Het rijkelijk versierde portaal Portada de los Apòstoles is gotisch en het hoofdportaal stamt uit de 18e eeuw en is gebouwd in barokke stijl.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-kathedraal-plafond

Turia Park

Even later rijden we het Turia Park in, een 9 kilometer lang park dat om het centrum van Valencia slingert. Op de plek van het park stroomde vroeger de rivier de Turia, maar na een overstroming in 1957 is de rivier droog gelegd.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-Turia-Park

Franco wilde er een snelweg aanleggen, maar gelukkig is dat niet gebeurd en is er een prachtig park van gemaakt. Er loopt een fietspad doorheen en er is een wandelpad. Verder zijn er sportvelden, fitness gedeeltes, speelplekken voor kinderen en skeelerpaden.  Kortom een heerlijke plek om te wandelen, te joggen of te fietsen!

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-Turia-Park-fontein

We fietsen langs prachtige fonteinen en kleurrijke plantsoenen en passeren oude bruggen. Halverwege het park zien we het Palau de la Musica, waar klassieke concerten worden gegeven.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Aan het einde van het Turia park doemen de indrukwekkende gebouwen van Ciudad de las Artes y las Ciencias op.

TXL - VALENCIA - Ciudad de las Artes op fiets

Santiago Calatrava is één van Spanje’s bekendste architecten en is verantwoordelijk voor tientallen bouwwerken over de hele wereld. Zijn bekendste werk staat in Valencia en heet ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’. De stad van de kunst en wetenschap, zoals het in het Nederlands wordt genoemd,bestaat uit zes uiteenlopende futuristische bouwwerken, de één nog indrukwekkender dan de andere.

TXL - VALENCIA - Ciudad de las Artes y las Ciencas

Het zijn onder andere een museum, een bioscoop en wandelpromenade. In dit gedeelte bevindt zich ook een geweldige openlucht discotheek, L’Umbracle, waar je in de zomermaanden terecht kunt voor een drankje en dansje tussen de palmbomen.

TXL - VALENCIA - discotheek l'Umbracle

Na de fietstour leveren we onze fietsen in en nemen we afscheid van onze gids. We slenteren rustig van terrasje naar terrasje terug naar ons hotel, waar we ons even opfrissen voor het diner.

Dit keer geen tapas, maar Italiaans. Op advies van onze reisgids 100% Valencia stappen we restaurant Lambrusqueria binnen. Wij nemen het menu de la degustacion, waarbij de heerlijkste gerechten op tafel gezet worden. Lambrusqueria ligt op de Carrer del Comte d’Altea, een straat met allemaal leuke restaurantjes en terrassen.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-Mercado-de-Colon

Vlakbij ligt ook de Mercado Colon. Dit is een leuk plein met een markt dat niet meer als markt in gebruik is, maar een leuke plek voor een kop koffie. Rond dit plein zitten ook enkele leuke winkelstraten met boetiekjes.

Naar het strand

Zondagochtend, wat een geluk, weer mooi weer. We besluiten met tramlijn 5 naar het strand te gaan. Langs de hele kustlijn van Valencia kan je lekker flaneren over de boulevard met zijn vele restaurants en terrassen. Na een tijdje slenteren zoeken we een tafeltje bij La Pepica waar we 2 grote pannen met paella op onze tafel gezet krijgen.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-paella

Nog even gaan we op ons handdoekje op het strand zitten. In bikini is wat fris, maar het is toch wel even lekker om zo te genieten van het zonnetje in november.

Wij zitten bij de boulevard van Playa de las Arenas. Dit is het meest voor de hand liggend, omdat de tram in dat gedeelte stopt. Maar eigenlijk is het leuker om circa 4 kilometer naar het noorden te lopen, of nog beter te fietsen, naar het strand van Patacona. Je komt dan bij een minder toeristisch gedeelte met leukere strandtenten.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-la-Mas-Bonita-terras

Hier vind je onder andere de gezellige en populaire strandtent La Más Bonita. La Más Bonita is gevestigd in een oud traditioneel vissershuisje. Binnen hangt een gezellige sfeer maar eigenlijk is het veel leuker om buiten te zitten. Op het terras met een geweldig uitzicht over zee of in de geweldige achtertuin.

Het is sowieso een aanrader om een fiets te huren in Valencia en dan met de fiets door het park de Turia naar het strand te fietsen.

Mercado Central

De volgende dag is het alweer onze vierde en laatste dag in Valencia. We slenteren urenlang van het ene naar het andere terrasje en de vele historische gebouwen die de oude stad rijk is. Tijdens de fietstocht reden we al langs het Mercado Central, een plek die we nog wel van binnen willen zien.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-Mercado-Central

Het is een grote, overdekte markthal uit 1912 met meer dan 400 verschillende marktstalletjes. Hier kan werkelijk van alles gekocht worden; van vlees, groenten en vis tot kleding en allerlei prullaria. Leuk weetje: de markt was in 1996 de eerste ter wereld die producten via internet verkocht.

Musea

We hebben zelf geen behoefte aan een museum bezoek, maar toch een tip: Valencia heeft vele musea waar je op zondag gratis naar binnen kunt. Het ‘Museo de Bellas Artes’ kan je zelfs de hele week gratis bezoeken. In dit museum zijn verschillende grote kunstenaars en schilders vertegenwoordigd.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-terrasje

We lunchen laat op een terrasje om de hoek van de kathedraal bij Ness restaurant. Een 3-gangen lunch  voor € 12,=. Geen geld vinden we. We genieten voor de laatste keer van een heerlijk glas wijn op ons terrasje met uitzicht op de kathedraal.

Nog even shoppen

Daarna moet er nog even geshopt worden. Het thuisfront verwacht ons tenslotte terug met leuke Spaanse cadeautjes. Na verschillende leuke winkeltjes belanden we uiteindelijk in een mooie delicatessenzaak. In hoge kasten staan kleurrijke marmelades, potjes honing en de beste olijfolie. Er staan verschillende soorten Spaans bier en heerlijk geurende crèmes. Met gevulde tassen lopen we de winkel weer uit.

TXL - VALENCIA - delicatessenwinkel

Als je nog op zoek bent naar leuke kleding is de Calle Colón de perfecte straat om te beginnen. Dit is de grote winkelstraat van Valencia en hier vind je dan ook alle winkelketens. Zara, Bershka, Pull and Bear en Stradivarius, allemaal hebben ze hier een eigen vestiging. Ook El Corte Ingles, hèt warenhuis van Spanje, is hier gevestigd.

Tot slot

Terugkijkend op onze stedentrip bedenk ik me dat Valencia zó veel te bieden heeft. Aan de ene kant de gezellige historische binnenstad waar je uren kunt slenteren door kleine straatjes en langs mooie bezienswaardigheden.

TravelXL-van-Limburg-VALENCIA-fontein

Aan de andere kant het mooie Turia park en de futuristische gebouwen in Ciudad de las Artes. Het heeft vele leuke winkels, talloze terrasjes en restaurantjes waar je heerlijke tapas en paella kunt eten. Dat, in combinatie met een mooi, breed strand en 300 zonnige dagen per jaar, is absoluut een reden om deze fantastische stad te bezoeken. Kortom,  Valencia heeft een plekje veroverd in mijn hart.

Geschreven door: Patricia Straatman

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp