Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

We zijn onze reis begonnen met het vaste land van West-Maleisië (lees hier) en nu gaat onze reis verder naar Penang en Langkawi.

Penang

Penang staat bekend als de Parel van de Oriënt en is ook al meer dan 200 jaar geliefd bij reizigers uit heel de wereld. Sinds 2008 behoort Penang tot het UNESCO Werelderfgoed. Wij rijden via een brug in de namiddag Penang binnen en zien hoe populair het eiland is. Er staan grote en mooie hotels en er wordt genoeg bijgebouwd, het eiland is erg toeristisch.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-hotels

Wij rijden naar ons overnachtinghotel in Batu Ferringhi. Bij aankomst hebben wij eerst wat vrije tijd en dus haasten we ons naar het strand dat pal voor de deur ligt. We nemen een duik in de heerlijk warme zee en relaxen daarna op een ligbedje bij het zwembad. Voor het diner krijgen wij een rondleiding door het hotel en door het luxe zusterhotel dat er pal naast ligt.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-ShangriLaGoldenSands

De tuinen van beide hotels lopen in elkaar over en ik geniet van de prachtige begroeiing die op dit eiland te vinden is. Ineens bevinden wij ons in een heel andere wereld dan het vaste land van West-Maleisië.

Avondmarkt

Na het diner gaan we met een groepje de avondmarkt op. Je vindt er voornamelijk nep artikelen als horloges, tassen, etc. Er zijn weinig souvenirs en als je ze vindt zijn ze ‘made in China’, maar het is leuk even te wandelen en het is ’s avonds niet zo warm.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Batu-Ferringhi-nachtmarkt

Ook in overvloed aanwezig op Penang zijn de massagesalons. Dankzij 2 reisgenootjes komen wij terecht bij salon Desire, gelegen aan de hoofdstraat. Wij krijgen een geweldige voetreflexologie massage voor maar een paar euro. Het doet ons enorm goed en de masseurs hier (zowel mannen als vrouwen) zijn enorm vriendelijk, goed in hun werk en bij deze salon is het schoon! Moe maar voldaan keren wij terug naar het hotel.

Tropical Spice Garden

Na een uitgebreid ontbijt wacht ons de volgende dag een lekkere verrassing. We gaan naar de Tropical Spice Garden voor een rondleiding en krijgen daarna een kookcursus. Het ligt niet ver van ons hotel en wij zijn er dan ook zo. De rondleiding is leuk, interessant en leerzaam. Tussen al het groen vliegen vogels, vlinders en ook hier slingeren brutale aapjes rond.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-TropicalSpiceGarden

Dan is het tijd voor de leerkeuken en moeten we een gerecht van kip, rijst en verschillende kruiden en specerijen maken. Wij krijgen hulp van een geweldige dame die ons vertelt wat wij moeten doen. De tranen springen ons letterlijk in de ogen wanneer we de uien snijden en met de kruiden aan de slag gaan, maar het is ontzettend leuk. Dan is het lunchtijd en mogen wij onze eigen creaties gaan proeven. En het is nog lekker ook.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-leerkeuken

Georgetown

In de middag staat er een stadstour door Georgetown op het programma. Georgetown is het cultuurhistorisch centrum van Penang en een bezoek waard. Tijdens deze tour bezoeken wij onder andere Fort Cornwallis met het Sri Rambai kanon van de VOC en chew jetty: de Chinese visserclans, met huizen op palen gebouwd boven de zee.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-chew-jetty

Daarna lopen wij met veel plezier rond in het oude centrum en genieten van de kleurrijke muurschilderingen onderweg en bezoeken het beroemdste Chinese clanhuis van Maleisië (Khoo Kongsi).

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-Khoo-Kongsi

Eten bij marktkraampjes

Vervolgens rijden wij naar ons overnachtinghotel. Dit keer dineren wij niet in het hotel, maar worden voor het diner naar Gurney Drive en het Hawker Centre gebracht.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-Hawker-Centre-marktkraampjes

Het is een markt van verschillende eetkraampjes, waar je goed kennis kunt maken met verschillende Oosterse keukens! In kleine groepjes verspreiden wij ons over de markt. Wij halen bij verschillende kraampjes wat te eten en te drinken en gaan aan een tafeltje zitten.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-Hawker-Centre-avondmarkt

We worden deze avond voor het eerst verrast op een tropische regenbui, tot nu toe hebben wij enorm veel geluk gehad met het weer gedurende deze reis.

Naar Langkawi

De volgende ochtend vertrekken wij, na het ontbijt, richting de ferryterminal van Penang, voor de circa 3 uur durende overtocht naar Kuah op Langkawi. Vanaf de boot kijken wij nog even naar de Penang Skyline.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Penang-skyline

Wij hebben een prima overtocht, met gladde zee en zitten buiten in de zon (dit kan alleen bij mooi weer). Onderweg komen wij veel vissersboten tegen, waarvan sommige met grote rookpluimen voorbij varen.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-vissersboot

Als wij bij Langkawi aankomen, ziet het er allemaal paradijselijk uit! Bij aankomst rijden wij naar een zeer bekend resort en krijgen hier een rondleiding en lunch aangeboden. Het resort ligt midden tussen het groen en pal aan het strand.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-BerjayaLangkawiResort

De mensen op Langkawi zijn ontzettend vriendelijk en bofkonten dat zij op dit paradijselijk eiland wonen/werken. De lunch is wederom overheerlijk en ondertussen vliegen er prachtige vogels boven ons hoofd door het restaurant heen en slingeren er aapjes en eekhoorntjes door de bomen.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-aapjes

Aansluitend rijden wij naar het noorden, naar Tanjung Rhu  waar wij overnachten in een zeer luxe resort. Onze reis kon al niet meer stuk en dit resort, waar wij onze laatste overnachting zullen hebben, is gelegen in een stukje paradijs op aarde. Wij dachten ’s middags wat uurtjes  ter vrije besteding te hebben, maar er staat ons nog een verrassing te wachten! Aangekomen bij het resort moeten wij ons razendsnel omkleden, want wij krijgen een Sunset Diner Cruise aangeboden van Crystal Yacht. Iedereen is dolenthousiast en wij checken snel in en trekken onze badkleding en strandjurken aan.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-TanjungRhuResort

Dineren bij een prachtige zonsondergang

Wij rijden met de bus richting de haven en gaan met een speedboot naar het inmiddels gepensioneerde zeiljacht, dat alleen nog vaart tussen de Langkawi archipel. Wij passeren prachtig groene rotsformaties en mooie baaitjes onder het genot van 80er jaren muziek.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-rotsformaties

Onderweg mogen wij de zee in, maar er staat een sterke stroming en je kunt niet zomaar van boord springen. Je kunt jezelf vanaf een trapje in een groot net laten zakken dat je meesleept door de warme zee. De zonsondergang is prachtig en we genieten volop.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-zonsondergang

Er is genoeg eten en drinken aan boord en de bemanning is ontzettend aardig en behulpzaam! Wij keren zeer ontspannen halverwege de avond terug in ons overnachtinghotel.

Mooiste strand

Vandaag is alweer de laatste dag van onze studiereis aangebroken! We krijgen in de ochtend vrije tijd en starten pas om 12 uur met een rondleiding door het prachtige resort waar wij overnacht hebben. Ik besluit ’s ochtends vroeg alleen een lange strandwandeling te maken. Het strand wat pal voor de deur ligt is het mooiste op Langkawi en het mooiste strand dat ik tot nu toe in Maleisië heb gezien.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-uitzicht-eilandjes

Vanaf het strand (en sommige kamers) heb je uitzicht op mooie eilandjes en Thailand dat even verderop ligt. Het strand is nog verlaten en ik loop tot waar ik niet verder kan. Ik kom prachtige schelpen tegen, voetafdrukken van varanen en boven mijn hoofd cirkelen zeearenden en hornbills. Het is een ultiem geluksmoment.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-mooiste-strand

Ik keer met moeite terug om nog even te gaan ontbijten en strijk daarna neer op een zonnebedje. Ik ga nog even zwemmen in de heerlijk warme zee en moet dan naar de kamer om mij om te kleden en de koffer te pakken. Wij krijgen nog een rondleiding en zien andere kamers, de houtworkshop en een mooie spa. Er is een indrukwekkend mangrove gebied naast de deur. Wij willen hier eigenlijk niet meer weg.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Langkawi-mangrove

Wij verlaten het noorden van Langkawi en bezoeken nog één hotel in het zuid-westen van het eiland voor een rondleiding en een lunch. Eén ding is mij wel duidelijk: Maleisië is een land voor culinaire liefhebbers, meer dan andere Aziatische landen!

Kuah

Nog een laatste lunch (en allemaal 5 kilo zwaarder) en dan rijden wij naar hoofdstad Kuah voor een stadstour. Nu is Kuah niet zo heel groot, maar naar Eagle Square gaan is een must! De adelaar is het gezicht van Langkawi en je ziet ze letterlijk overal vliegen.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Kuah-adelaar

Daarna duiken wij nog even een supermarkt in om wat lokale producten in te slaan.  Toch wel fijn die 30 kg bagagevrijheid.

Dan rijden wij richting Langkawi Airport en maken nog een korte stop bij een zeekomkommerfabriek. Hier maken ze smeerseltjes die overal goed voor zijn (allerlei pijntjes en wonden) en ik sla maar een paar potjes in. En dan is het tijd voor onze terugvlucht naar Kuala Lumpur. Met moeite verlaten wij het prachtige Langkawi. De vlucht naar Kuala Lumpur verloopt vlot en eenmaal daar struinen wij nog even langs de winkels en om middernacht vertrekken wij vanaf Kuala Lumpur terug naar Amsterdam.

TravelXL-van-Limburg-MALEISIE-Kuala-Lumpur-luchthaven

Er is een einde gekomen aan deze indrukwekkende studiereis door Maleisië en het liefst zou ik het vliegtuig weer instappen om terug te keren. Want er is nog veel meer moois te zien en te beleven in Maleisië!

Conclusie

Maleisie verrast! Het is een veelzijdig land waar ontzettend veel te zien en te beleven valt. Het vaste land is goed te combineren met een uitstapje naar Borneo of eilanden zoals Penang en Langkawi. Maar er zijn nog veel meer eilanden die de moeite waard zijn! De infrastructuur in het land is prima en zeker het vaste land leent zich heel goed om met de auto zelfstandig rond te reizen. De wegen zijn prima en dat geldt ook voor de voorzieningen onderweg zoals bijvoorbeeld wegrestaurants, toiletten, e.d.  Maar een groepsrondreis met gidsen als Giles en Mr. Loh is een echte aanrader. Want wat heb ik veel moois gezien onderweg. En ik heb vooral genoten van hun geweldige verhalen, tips en wetenswaardigheden.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp