Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Deel 1: Johannesburg & Magaliesburg

Wanneer je Zuid-Afrika voor het eerst hebt bezocht, dan weet je: ik ben verkocht. Het land gaat “onder je huid zitten” en mijn dankbaarheid is dan ook groot wanneer ik de kans krijg terug te keren naar dit bijzondere land, dat zo groot is en waar elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken vallen. De indrukwekkende landschappen, flora & fauna en haar mooie bevolking maakt dat je gaat houden van Zuid-Afrika.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-vliegtuig

Prachtige vlucht

Onze KLM vlucht vertrekt ’s ochtends vanaf Schiphol, waar het reisgezelschap kennis met elkaar maakt en met Marieke van het Zuid-Afrikaans verkeersbureau. We checken in, gaan naar de gate en maken de meest mooie vlucht naar Zuid-Afrika. Het weer is glashelder, ik zit bij het raam en de nooduitgang en ik geniet vanaf grote hoogte van de immer veranderende landschappen.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-luchtfoto-uit-vliegtuig

We vliegen over de Alpen, steken de Middellandse Zee over en passeren woestijnen, vlaktes, nationale parken en komen ’s avonds laat aan in Johannesburg. We maken kennis met Ananda, onze gids gedurende deze reis en Nelson, onze chauffeur.

Fairtrade hotel

We krijgen een transfer naar ons eerste overnachtingadres, een Fairtrade hotel en Fairtrade loopt als een rode draad door deze reis heen. Het hotel is niet ver gelegen van Rosebank, Melrose Arch en Sandton. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen met een heerlijk drankje en lekkere hapjes. De volle maan schijnt genoeg licht om de mooie tuin te kunnen zien.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Fairtrade-hotel

We krijgen onze kamersleutels en we bewonderen onze kamers en gaan dan heerlijk slapen.

bruisend Johannesburg

De volgende ochtend na het ontbijt gaan we Johannesburg ontdekken. De stad heeft zoveel namen als gezichten: Joburg, Jozi of Egoli. Het is het bruisende, financiële en commerciële centrum van Zuid-Afrika en trekt daardoor mensen vanuit het land en de hele wereld.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Johannesburg-financieel-centrum

Johannesburg had vroeger veel last van een onveilige reputatie, maar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een bruisende en gezellige stad die bekend staat om zijn vele boetiekjes, winkelcentra, uitstekende restaurants en hippe nachtleven. En daar ben ik en de rest van het gezelschap het mee eens.

Openbaar vervoer

We ontdekken Johannesburg vandaag met het openbaar vervoer. De moderne Gautrain trein brengt ons naar het centrum en daar stappen we op de hop on hop off bus.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-hop-on-hop-off-bus

De bus maakt het de reiziger makkelijk om alle high lights van de stad aan te doen in een redelijk kort tijdbestek.

Apartheid museum

Een bezoek aan het Apartheid museum mag natuurlijk niet ontbreken en we zijn allemaal zeer onder de indruk. Er is een aparte tentoonstelling gewijd aan Nelson Mandela.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Apartheid-museum

Het is een belangrijk stuk geschiedenis en een bezoek aan dit museum mag dan ook niet overgeslagen worden.

het centrum

Rond het middaguur ontmoeten we een Engelstalige gids die samen met ons een wandeltocht door het centrum van Johannesburg maakt. Eerst lopen we richting The Sheds, waar we lunchen. De voedselmarkt zit in een grote loods in het oudste gedeelte van Johannesburg.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-voedselmarkt

Het is er ruim en er is een grote variëteit aan voedsel. Mijn kamergenote en ik besluiten maar gelijk voor een lokale maaltijd (met een lokaal biertje uiteraard) te gaan en het smaakt ons goed.

Daarna lopen we door de stad, langs verschillende historische plekjes, overheidsgebouwen en we zien prachtige graffiti street art.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Johannesburg-grafiti-street-art

Nelson Mandela

Onze gids toont ons het restaurantje waar Nelson en Winnie hun eerste afspraakje hadden, maar ook het hoofdkwartier van het ANC. Gedurende onze wandeltocht zien we overal Nelson Mandela, op afbeeldingen, standbeelden; hij is overal aanwezig in deze bijzondere stad.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-Nelson-Mandela-standbeeld-bokser

Johannesburg is zoveel meer dan ik had gedacht en dat bedoel ik in de positieve zin van het woord. Aan het einde van de middag worden we verrast door een kleine regenbui, maar het is sowieso tijd om terug te gaan naar het hotel en om ons te kleden voor het diner.

African dining experience

‘s Avonds gaan we naar Moyo’s in Melrose Arch voor een unieke African dining experience!

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-African-Dinner-Experience

We zien prachtige geklede dames die ons heerlijk eten en wijn serveren, we luisteren naar live gezongen Afrikaanse muziek en onze gezichten worden mooi beschilderd. Het is goed vertoeven in Melrose Arch, een hippe & trendy hot spot en smeltkroes van allerlei leuke restaurants en bars waar het gezellig druk is. We slapen heerlijk die nacht en daar heeft die Zuid-Afrikaanse wijn vast iets mee te maken.

Constitution Hill

De volgende ochtend staat een bezoek aan Constitution Hill op het programma. Waar ik gisteren in het Apartheidmuseum al behoorlijk onder de indruk was van alles wat ik daar zag en hoorde, ben ik op Constitution Hill emotioneel, net als de rest van het gezelschap. Het voormalige fort laat o.a. het lot zien van mensen die in de jaren tussen de Boerenoorlog en het einde van het Apartheidsregime geleden hebben.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSOSO-ConstitutionHill-muurschildering

Het werd gebouwd als verdedigingsfort tegen aanvallen van de Engelsen. Het complex herbergt vandaag onder meer de Constitutional Court waar de ziel van de nieuwe grondwet wordt bewaakt en verdedigd. De vleugel waar het Constitutional Court is gevestigd is in de jaren '90 geheel gerenoveerd en omgebouwd tot een licht en open gebouw waar moderne architectuur en Afrikaanse tradities samenkomen.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Constitutional-Court

Een gids leidt ons rond en vertelt indrukwekkende maar ook huiveringwekkende verhalen. Onze tour bestaat uit een bezoek aan het oude fort waar tijdens de Apartheidsjaren de gevangenis voor blanke mannen was gevestigd evenals de vrouwengevangenis en de beruchte gevangenisblokken 4 en 5 waar zwarte mannen hun proces moesten afwachten.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-ConstitutionalHill-gevangenisblokken

Zowel Mahatma Gandhi, als Nelson Mandela en Robert Sobukwe hebben hier gevangen gezeten. Constitution Hill biedt een bijzonder uitzicht over de stad met haar hoge gebouwen en de binnenstad.

richting Braamfontein

We stappen weer op onze bus en rijden door Braamfontein. Deze wijk is een kunstenaars- en studentenwijk. Je vindt hier o.a. De Wits Universiteit, het Johannesburg stadtheater, galerieën, ouderwetse kroegen en trendy markten en Kitchener's Carvery Bar,  dat gelegen is op de hoek Juta Street en De Beer Street (tegenover Post).

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Nelson-Mandela-op-gebouw

Dit oude gebouw met 'houten kantwerk' is een leuke kroeg en op vrijdag en zaterdag is het behoorlijk druk, ook omdat ze vaak live optredens hebben.

Lunchen bij Neighbourgoods Market

Het is lunchtijd en we rijden naar Neighbourgoods Market op 73 Juta Street, geopend sinds 2011. Elke zaterdag wordt een oude parkeergarage tegenover Lamunu getransformeerd tot een paradijs voor liefhebbers van het betere eten en drinken.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Neigbourgoods-Market

Je kunt het gekochte mee naar huis nemen of gelijk op eten aan een van de lange tafels.Op de bovenste verdieping is een groot terras! Het aanbod aan eten en drinken is zo groot dat we niet kunnen kiezen. We bestellen van alles wat en moeten boven op het terras zoeken naar een plekje om te zitten. Het is vol met mensen, zowel de lokale bevolking als toeristen en de sfeer is geweldig.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Neigbourgoods-Market-meisje

Na de lunch staan we buiten bij de ingang nog even te genieten van een bandje die Bob Marley liedjes spelen.

het prachtige Magaliesburg

Onze bus staat een stukje verderop te wachten en we verlaten Johannesburg en rijden naar het prachtige Magaliesburg gebergte waar we 2 nachten zullen blijven. Magaliesburg is een kleine stad gelegen aan de voet van de bergketen Magaliesberg. De berg, de stad en de rivier zijn allemaal vernoemd naar Magali (of Mohale), chef van de Po mensen die hier woonde in de 19e eeuw.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-Magaliesburg-gebergte

Het landschap verandert al snel zodra we de stad uitrijden. Dat is denk ik nog het mooiste aan Zuid-Afrika: de immer veranderende landschappen.

Eenmaal aangekomen bij ons hotel in Magaliesberg zien we dat we in een prachtig groene omgeving verblijven.  We rijden voorzichtig een brugje over en langs de oprit naar het hotel slingeren aapjes door de bomen. Het hotel ziet er prachtig uit en we worden ontvangen met een high tea. De sfeer is geweldig en de kamers mooi verzorgd en ruim.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-Magaliesburg-hotel

We kleden ons om voor het diner en worden naar restaurant Carnivore gebracht. Dit is niet zomaar een restaurant! Het is er groot en druk, maar sfeervol! Je krijgt hier geen frietjes met appelmoes voorgeschoteld, maar vlees (de naam Carnivore zegt het eigenlijk al). We eten kip, varkensvlees, maar ook vlees van krokodil, zebra, kudu en wrattenzwijn.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOSO-restaurant-Carnivore

Ik probeer een lokaal biertje en laat mij alles goed smaken! Tussendoor worden er gezongen door de bediening en het keukenpersoneel: ze hebben er veel plezier in. Terug in het hotel gaan we voldaan slapen. Morgen staat er weer van alles op het programma.

Benieuwd naar de rest van de reis? Klik dan hier

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp