Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als ik aan Zwitserland dacht, dacht ik aan de prachtige beelden die ik vroeger op tv zag (inderdaad, van de tv serie Heidi en ja … dat verraadt gelijk een beetje mijn leeftijd). De werkelijkheid is echter nog mooier!

TravelXL-van-Limburg- ZWITSERLAND-natuur

Zwitserland is een land van volksgebruiken en tradities. Het is een land met een schitterende en overweldigende natuur, een vriendelijke bevolking en een overheerlijke keuken. Maar ook een land voor wandelaars, voor rustzoekers, voor citytrippers en  voor trein(reis)liefhebbers.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Bernina-express

En als laatste een land waar 4 talen gesproken wordt, heerlijke chocolade wordt gemaakt en natuurlijk prachtige uurwerken! Zoals je kunt lezen, Zwitserland is niet in een hokje te plaatsen (maar dat geldt natuurlijk voor meerdere landen).

In september pakken wij 's ochtends vroeg een Swiss International Airlines vlucht naar Zurich. Wij vliegen economy class en dit is comfortabel; er is genoeg beenruimte. Er wordt geen maaltijd geserveerd, maar een kop koffie of thee en een (ontbijt)muffin; dit is echter voldoende zo vroeg in de morgen. Bij aankomst in Zurich gaan wij richting het treinstation, dat zich op de luchthaven bevindt, omgeven door een heleboel mooie winkels.

Stoomschip de Uri

We nemen de trein naar Luzern. Hier aangekomen hebben we niet heel veel tijd en kijken snel even rond. Recht tegenover het station is de plek waar de Wilhelm Tell Express begint. Het eerste gedeelte leggen we af per schip, het stoomschip de Uri.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-uri-stoomschip

Vierwaldstättersee

Wij varen langzaam uit het prachtige Luzern en kijken over het Vierwaldstättersee onze ogen uit, terwijl wij genieten van een lunch. Er zijn prachtige gebouwen langs de oevers en erachter hoge bergen, met hier en daar wat sneeuw op de toppen.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Vierwaldstattersee

Onderweg stoppen we regelmatig om passagiers op te pikken en uit te laten stappen. Het eindstation van de boottocht is Flüelen waar de Gotthardbahn op ons wacht. Hier wachten wij op het station om de Wilhelm Tell Express trein te pakken naar Locarno.

Wilhelm Tell Express trein

We reizen 2 uur en 3 kwartier lang heel decadent in de eerste klas, hebben een zee van ruimte en prachtige panoramaramen. Wij kunnen dus goed om ons heenkijken en zijn onder de indruk van het landschap.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Wilhelm-Tell-trein

Wij zien tijdens de rit de kerk van Wassen drie keer uit steeds een ander perspectief aan de reusachtige vensters van onze panoramawagen voorbij trekken. Dit omdat wij ondergronds in een cirkel rijden en en daarbij aan hoogte winnen.

Dan komt de 15 km lange Gotthardtunnel en aan de andere kant komen wij uit in het kanton Ticino. Hier spreken ze Italiaans en eigenlijk leven ze ook op de Italiaanse manier, onder de zon. Voordat wij het weten is de treintocht al weer voorbij en komen wij aan in Locarno.

Lugano

Hier vandaan pakken wij de lokale trein naar Lugano. Vanaf het station moeten wij nog een klein stukje met de funicolare (zo’n schuin treintje) naar Lugano. Eenmaal aangekomen op het station wacht een vertegenwoordiger van het verkeersbureau van Ticino. Tezamen lopen we op het gemakje richting Hotel International du Lac. Lugano straalt luxe uit en we passeren onderweg naar ons overnachtinghotel geweldige delicatessenwinkels, maar ook winkels van merken als Gucci, Rolex en Vuitton. Alle luxe merken zijn in Lugano vertegenwoordigd en wij kijken bewonderend naar de etalages.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Meer-van-Lugano

Het hotel ligt bijna pal aan het Meer van Lugano. Was het nog enigszins bewolkt in Luzern, in Lugano schijnt de zon volop en is het boven de 20 graden. Wij frissen ons op, krijgen als welkom een wijntje en wat bruschetta aangeboden en vervolgens beginnen wij aan onze stadstour.

Onze gids Krista staat in de hotellobby te wachten. Zij laat ons als eerste de prachtige Madonna degli Anglioli kerk zien, die beschilderd is met prachtige fresco’s. We lopen langs indrukwekkende gebouwen en belanden vervolgens aan de boulevard, waar een boot op ons wacht voor een rondvaart over het meer (weer met een glas wijn en wat hapjes). Het is inmiddels half 8 ’s avonds en het uitzicht over het meer is prachtig.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Lugano-boottocht

Wij leggen aan bij restaurant Grotto San Rocco, waar we een heerlijk diner, meer wijn (o jee) en een bijzondere tiramisu voorgeschoteld krijgen. We genieten volop, maar hebben inmiddels een lange dag erop zitten en varen rond 22.00 uur weer terug naar het hotel, waar iedereen heerlijk slaapt. Hotel International du Lac is een prachtig hotel met fijne kamers waarvan een groot aantal met prachtig uitzicht over het meer. Het hotel heeft als één van de weinige een grote tuin achter en een zwembad, waar je goed kunt relaxen.

De volgende dag ontbijten we en hebben wij om half 10 afgesproken op het station. We stoppen onderweg om wat lekkers mee te nemen, want vandaag hebben we een flinke rit voor de boeg en geen tijd om uitgebreid te lunchen.

Van Lugano naar Tirano

De Bernina Express trein mag geen gebruik maken van het spoor in Italië en zodoende reizen wij eerst per Bernina Express bus vanuit Lugano naar Tirano. Wij rijden ruim 2,5 uur o.a. langs het prachtige Como meer en stoppen in Sirico voor een toilet/koffiestop. De bus is comfortabel en er is zelfs WiFi aan boord.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Bernina-bus

In Tirano hebben wij nog even tijd om rond te lopen, voordat wij op de trein stappen. Het is heerlijk weer en omdat wij nog op Italiaanse grond staan, halen wij een Italiaans ijsje.

Bernina Express trein

De Bernina Express trein vertrekt net als alle andere treinen in Zwitserland precies op tijd. Net zoals in de Wilhelm Tell Express zijn onze plaatsen gereserveerd (dat geldt voor alle passagiers in elke klasse, op alle panoramatrein trajecten). Als je dus de Alpen met een sneltrein zou willen doorkruisen, dan moet je met de Bernina Express.

Het is een spectaculaire reis, een UNESCO-Werelderfgoedtraject met vele viaducten, cirkeltunnels, gletsjers, meren en de Berninapas! Wij weten vaak niet welke kant wij op moeten kijken. De uitzichten zijn werkelijk adembenemend!

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Bernina-Express

De prachtige rode trein rijdt door 55 tunnels, over 196 bruggen, beklimt de 2253 meter hoge Berninapas en glijdt met gemak door het beroemde cirkelviaduct van Brusio. De trein doet er 4 uur over en halverwege hebben wij een stop van ongeveer 20 minuten en strekken even onze benen. Ondergetekende hangt overigens de gehele treinreis uit een klein raampje, want fotograferen door de panorama ramen gaat niet vanwege de spiegeling. Mijn haar ziet eruit als een ontplofte bezem, maar het is zeker de moeite waard.

Chur

Wij komen rond half 7 aan in Chur (spreek uit: Koer), de hoofdstad van Graubünden en lopen naar Hotel Freieck waar wij overnachten. Het is een heerlijk hotel, centraal gelegen en de eigenaar is van Nederlandse afkomst. Wij krijgen een ontzettend warm welkom en doen een drankje voordat wij naar Hotel Stern gaan voor het diner.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Chur-hotelfreieck

Hier serveren de dames van de bediening in traditionele kledij een heerlijke maaltijd. Hotel Stern ligt in dezelfde straat als Hotel Freieck en is iets eenvoudiger/ouderwetser. Beide hotels zijn aan te bevelen, mijn persoonlijke voorkeur gaat zeker uit naar Hotel Freieck. Voordat wij terugkeren naar dit hotel, lopen wij nog even een rondje door de (autovrije) oude stad en krijgen nog een slaapmutsje bij de bar aangeboden.

De volgende ochtend krijgen wij een stadsrondleiding door Chur van een ontzettend aardige dame die veel over deze prachtige stad wist te vertellen. Wij lopen langs oude gebouwen, kerken en prachtige hofjes en krijgen leuke en interessante verhalen te horen.

TravelXL-van-Limburg-ZWITSERLAND-Chur

Na de stadsrondleiding krijgen wij een lunch aangeboden in Restaurant B12. Een trendy restaurant, in het centrum van de stad en dan moeten wij helaas weer terug richting Zurich. Voordat wij op de trein stappen, slaan wij nog even een lading Zwitserse chocolade in en wat andere lokale lekkernijen. Vanaf het station van Chur pakken wij dit keer een ‘gewone’ trein en keren op tijd terug op de luchthaven van Zurich voor onze vlucht naar Amsterdam.

Tot slot

Het waren drie intensieve dagen, maar wat was deze reis prachtig! Mocht ik dit land en de treinreizen overdoen, dan zou ik er zeker 10 dagen of langer voor uittrekken. Je kunt uiteraard met de auto naar Zwitserland rijden, maar vliegen op Zurich is makkelijker. Ik zou een Swiss Pass* reserveren bij boeking (die hadden wij ook) en tussen de panorama treinreizen door 1 of 2 dagen de steden bezoeken. En verder vooral genieten van wat het land je onderweg te bieden heeft.

Gueti Reis!

* De Swiss Pass is een all-in-one-ticket voor treinen, bussen en boten in heel Zwitserland en de sleutel tot talrijke bonusvoordelen. De Swiss Pass is er voor 4, 8, 15, 22 dagen of 1 maand en voor 2de of 1ste klas. Inbegrepen is onbegrensd reizen met trein, bus en boot. Je kunt gratis reizen op de panoramatrajecten (Voralpen-Express, Wilhelm Tell Express, Bernina Express, Glacier Express en de GoldenPass Line - op de panoramatrajecten kan een reserveringsvergoeding verplicht zijn). Je maakt gratis gebruik van het stadsvervoer in 75 steden, krijgt gratis entree in meer dan 470 musea en 50% Korting op de meeste bergtrajecten. Er zijn voordeelkaarten voor families, kinderen en ouderen, als je met zijn tweeën bent of met een groep! Kortom, het is de moeite waard!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp