Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Kopenhagen … een groene metropool met meer fietsen dan auto's, met kastelen die perfect zouden passen in een sprookje en met nieuwe adembenemende architectuur en Deens Design.

Met deze woorden reis ik, samen met een aantal collega reisagenten, voor het eerst in mijn leven af naar een Scandinavische stad. Klassieke steden zoals Parijs, Rome en Barcelona verkopen zichzelf wel, maar van Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, weet ik eigenlijk niet veel. Een mooie mogelijkheid dus om daar verandering in te brengen.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Nyhavn

Om ons vast een beetje in te lezen krijgen we van tevoren een 100% reisgids Kopenhagen. Daarnaast ontvangen we de Copenhagen Card voor 72 uur, die we kunnen gebruiken voor het openbaar vervoer en als entreekaart voor vele bezienswaardigheden.

Na een korte vlucht van ruim een uur arriveren we op de moderne luchthaven van Kopenhagen.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Kastrup-luchthaven-station

Vanaf de luchthaven reizen we met de trein naar het centrum en daarvoor maken we gelijk gebruik van de Copenhagen Card. Daarna is het nog 10 minuten lopen naar  ons 4* hotel, dat op loopafstand van het centrum ligt.

Boottochtje

En dan is het, na een heerlijk lunch, tijd om Kopenhagen te beleven. Met de Copenhagen Card in de hand gaan we eerst de stad vanaf het water ontdekken.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-boottochtje

Bij Gammel Strand stappen we op de boot voor een vaartocht door de grachten. Onderweg vertelt een ‘live’ Engels en Deens sprekende gids over de diverse oude en moderne stijlen die we onderweg zien.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-langs-het-water

Ondanks de motregen is het een leuk tochtje en krijgen we in een uur tijd een goede indruk van de stad en haar architectuur.

Koffie en thee cultuur

Als we weer voet aan wal zetten is het tijd geworden om iets te nuttigen. Het is inmiddels droog geworden en we zoeken een plekje op het terras van Cafe Norden, waar de koffie heerlijk blijkt te smaken.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-cafeNorden

De koffie en thee cultuur staat in Denemarken op een erg hoog niveau. Denen zijn fervente koffiedrinkers en je vindt hier dan ook veel leuke en goede koffiebars en theesalons. Vervolgens lopen we door ‘de’ winkelstraat Stroget waar een gezellige drukte heerst.

Tivoli Park

Na het avondeten brengen we een bezoek aan het Tivoli Park, waar we met de Copenhagen Card wederom gratis naar binnen kunnen. In 1843 opende attractiepark Tivoli zijn deuren met maar twee attracties, een achtbaan en een paardencarrousel.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Tivoli

Tegenwoordig is dit wel anders want Tivoli is nu een groot pretpark waar van alles te doen is. Het park, dat een combinatie van amusementspark, cultuurlocatie en een sprookjesbos is, ligt midden in Kopenhagen en is erg in trek bij toeristen en uiteraard ook bij de Denen zelf.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN- Tivoli-verlicht-park

Het is een mooi groen park met veel bomen en bloemen en ’s avonds wordt het park prachtig verlicht door duizenden lampjes. Een werkelijk sprookjesachtige omgeving om rond te lopen. Ter afsluiting van de avond is er een iIlumination show met licht en water.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Tivoli-illuminationshow

Fietstour

De volgende dag is het, na een heerlijk en voedzaam ontbijt, tijd voor meer actie. In Nyhavn stappen we op de fiets voor een 3 uur durende fietstour met gids.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-fietstour

Het is prachtig weer en de stad, die ook wel bekend staat als de groene metropool, ziet er gelijk een stuk vriendelijker uit dan gisteren in de regen. De tour gaat langs vele hoogtepunten van de stad zoals de Kleine Zeemeermin, de 17e eeuwse vesting Kastellet, het slot Amalienborg (het paleis van de Deense Koninklijke familie) enzovoort.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-slot-Amalienborg

Tussendoor maken we een koffiestop bij Hotel Ibsens, gelegen in het 'Soho' van Kopenhagen, een leuke buurt met veel restaurantjes, barretjes, shops en regelmatig een markt.

‘vrijstaat’ Christiania

Het laatste deel van de fietstocht gaat langs ‘vrijstaat’ Christiania. In 1971 bezetten krakers een aantal militaire barakken op dit terrein. Sindsdien is vrijstaat Christiania uitgegroeid tot een commune van meer dan 900 mensen. De buurt kent een vorm van zelfbestuur.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-vrijstaat-Christiania

We lopen met de fiets aan de hand door Pusher Street en kijken onze ogen uit. Pusher Street is de bekendste 'straat' in Christiania waar achter camouflagenetten softdrugs worden verhandeld. Harddrugs zijn er verboden. De lucht van joints komt ons tegemoet en we mogen hier dan ook geen foto’s maken.

Na het verlaten van ‘vrijstaat’ Christiania komt de fietstocht na bijna 17 km ten einde in Nyhavn. We lunchen nog met z’n allen en zijn dan de middag vrij om zelf iets te gaan doen. Met de Copenhagen Card hebben we gratis toegang tot veel musea, maar een groot aantal zijn helaas op maandag gesloten.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN -Strøget

Dus is er tijd over om nog lekker rond te struinen in de bekende winkelstraat Stroget met winkels van onder andere Lego en  Illums Bolighus (woon- en keukenspullen van Deense ontwerpers).

Als het tijd is geworden voor de inwendige mens, gaan we met z'n allen vanaf het hotel naar Nyhavn. Met de openbare bus staan we binnen 10 minuten op de charmante kade.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Simone-Nyhavn

We maken een korte wandeling over de geplaveide straat en komen dan bij restaurant Cap Horn uit. Het mooie, oude gebouw dat vroeger een hangplaats voor dorstige zeelieden en vrouwen van lichte zeden was, werd in de jaren ‘90 omgevormd tot een restaurant met een focus op biologische producten. We genieten hier eerst van een drankje op het gezellige terras met uitzicht op Nyhavn gevolgd door een heerlijk  3-gangen diner met, hoe kan het ook anders, vis.

Vesterbro

De laatste dag is helaas al weer aangebroken. Na het ontbijt checken we uit, laten we onze koffers achter in het hotel en gaan we nog  een paar uurtjes met de ‘Nederlandssprekende’ Deense gids Britt op pad door de wijk ‘Vesterbro’.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-Vesterbro

Vroeger was dit een arbeiderswijk met een rosse buurt. Nu is deze wijk enorm in opkomst en bovenal ‘hip and happening’ met veel jonge ontwerpers en trendy bars. We wandelen langs Kodbyen, waar van oudsher de grote slachterijen gehuisvest waren.

Tegenwoordig is het merendeel daarvan echter niet meer in gebruik. Net als in de meat districts in andere grote steden, krijgen de gebouwen steeds meer een culturele functie. De laatste jaren is het aantal trendy restaurants, galeries en nachtclubs hier dan ook fors gestegen.

TravelXL-van-Limburg-KOPENHAGEN-thee-drinken

Halverwege deze wandeling maken we een thee-stop bij Tante T met vers gebakken scones.

Laatste uurtjes

Rond het middaguur komt de wandeling ten einde. We kunnen nog even lunchen en de laatste  souvenirs kopen, maar dan is het tijd geworden om onze koffers bij het hotel op te halen en ons naar het Centraal Station te begeven, waar we de trein naar de luchthaven nemen. Op de luchthaven kunnen we zelf inchecken en de koffers labelen.

Helaas moeten we dan toch echt afscheid nemen van deze gezellige hoofdstad met een oude binnenstad, mooie paleizen, gezellige winkelstraten en heerlijke terrassen aan de Nyhavn.

Tot slot                                                              

Kopenhagen een stad met aangename verrassingen voor een verblijf van circa 3 à 4 dagen. Geschikt voor bijna iedereen. De stad biedt cultuur, natuur, culinaire toppers en leuke winkels met natuurlijk het wereldberoemde Danish Design. Kortom voor elk wat wils. Kopenhagen is zeker de moeite van een bezoek waard.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp