Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als ik aan Wenen dacht, dacht ik aan een oubollige, stoffige stad. Toen ik het aanbod kreeg om deze stad middels een studiereisje te bezoeken, besloot ik dit aan te nemen en toch maar eens een kijkje te gaan nemen. En gelukkig maar, want Wenen is verre van een oubollige, stoffige stad!

Wij vliegen van Amsterdam naar Wenen met Austrian Airlines. Het is redelijk warm aan boord, dus dik gekleed zijn is niet echt nodig. Gedurende deze studiereis kom ik erachter dat de Oostenrijkers het niet graag koud hebben en dat de verwarming niet alleen in het vliegtuig maar overal altijd flink hoog staat!

Aankomst

Eenmaal aangekomen in Wenen krijgen wij vlot onze bagage en staat onze transferbus al klaar. De transfer is geregeld, maar als ik zelfstandig op reis was geweest had ik de trein genomen, die frequent en snel van de luchthaven naar het centrum van Wenen gaat. Wij rijden naar ons overnachtinghotel, dat comfortabel en centraal gelegen is naast het Votivpark met de Votivkerk en een aangename sfeer heeft.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-votivkerk

Vienna Card

Bij aankomst krijgen wij een Vienna Card cadeau en deze kaart is ideaal! De kaart helpt je geld te besparen terwijl je Wenen ontdekt. Je krijgt met deze kaart niet alleen korting op de entree van musea en bezienswaardigheden, je kunt er ook nog eens 72 uur gratis mee reizen op alle vormen van openbaar vervoer in Wenen. De prachtige binnenstad ‘doe’ je te voet, want zo ervaar je Wenen op zijn best.

We reizen in november en leren Wenen dus in winterse sferen kennen. In de namiddag staat gids Gabriela ons op te wachten in de hotellobby voor een eerste kennismaking met Wenen te voet.

Kerstmarkt

Wij brengen als eerste een bezoek aan de Kerstmarkt op de Rathausplatz, waar wij ook gelijk maar de eerste glühwein nuttigen.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-kerstmarkt-rathuisplatz

De kerstmarkt is groot en gezellig en er zijn vele kraampjes met o.a. kerst- en cadeauartikelen, etenswaren en drankjes!

Albertina Museum

Vervolgens zetten wij onze tocht, langs allerlei schitterende gebouwen en met bijbehorende uitleg, voort naar het Albertina Museum. Daar kunnen wij inspiratie op doen bij de Picasso expositie voor de schilderworkshop. We moeten namelijk onze eigen Picasso schilderen en die van mij is best leuk geworden en hangt inmiddels thuis aan de muur!

TravelXL-van-Limburg-WENEN-albertina-museum

‘s Avonds gaan wij naar Restaurant Mayer am Pfarrplatz voor ons diner. Een typisch oergezellig Weens restaurant (volgens mij in een voormalig huis van Beethoven) met heerlijke volksmuziek en voorgerechtjes zoals bloedworst en reuzel. De namen doen een beetje griezelen, maar er zijn genoeg andere lekkere gerechten en ik eet (en drink) er dan ook goed van. De eerste dag zit er al snel op!

Bustoer

De volgende dag hoeven wij niet heel vroeg op te staan, een luxe! Na het ontbijt gaan wij samen met gids Gabriela per bus door de stad. Gewoon even langs alle mooie gebouwen, hotels en monumenten rijden om een nog betere indruk van de stad te krijgen.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-mooie-gebouwen

Schloss Schönbrunn

Aansluitend brengen wij een bezoek aan het beroemde Schloss Schönbrunn. Ja, dit is het beroemde zomerpaleis waar Keizer Franz Joseph en Keizerin Sissi woonden. Gabriela geeft ons een geweldige tour en vertelt ons mooie verhalen. Ook zonder gids spreekt het tot de verbeelding en indien je wilt zijn er 'MP3 gidsen' in 12 talen te verkrijgen.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-Schonbrunn

U kunt bij het reserveren van uw reis concertkaartjes boeken voor verschillende voorstellingen in dit paleis. Overigens is het Sissi sprookje toch niet zo romantisch als de beroemde films doen geloven. Die stoute Franz Joseph hield er toch maar minnaressen op na ... Wij bezoeken dit paleis (net als veel groepen) in de ochtend, maar het is rustiger in de middag. Trek er gerust een paar uur voor uit, want er is veel te zien. De tuinen zijn schitterend en u kunt hier een behoorlijk stuk wandelen.

Lunch en hotelbezoeken

Vanaf het paleis gaan wij met de metro terug naar het centrum van Wenen om te lunchen in trendy café-restaurant Halle waar het eten echt overheerlijk is (forel en walnoten, tiramisu als toetje). Het ligt op het Museumsplatz 1 en is een echte hotspot die je niet mag overslaan.

Na de lunch staan er twee gezamenlijke hotelbezoeken op de agenda. Dit zijn hotel Royal en Graben (van dezelfde familie als van hotel Regina). Beide hotels liggen ontzettend centraal, tussen de winkelstraten en schitterende bezienswaardigheden in en hebben mooie kamers. Beide hotels zijn net als Regina een aanrader.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-centrum-wenen

De rest van de middag (en de volgende ochtend) is vrij te besteden. We hebben nog wel 3 hotelbezoeken op ons lijstje staan (dit wordt in groepjes van 4 gedaan) en ons groepje besluit dit gelijk na de lunch te doen, zodat wij de volgende ochtend vrij hebben. Wederom gebruiken wij onze Vienna Card en gaan we met de metro naar de te bezoeken hotels.

Als eerste naar 5* Hotel Das Triest (spreek uit Trie-est). Een ontzettend mooi en trendy designhotel, waar wij gerust een paar dagen zouden kunnen verblijven (je hebt zelfs een iMac op je kamer!).

TravelXL-van-Limburg-WENEN-hotel-triest

Vervolgens bezoeken wij 3* hotel Carlton Opera, dat 2 straten verder ligt, in een heerlijk rustig straatje. Ons laatst te bezoeken hotel is 3* hotel Admiral. De ingang schrikt ons een beetje af (geen gezellige ontvangstruimte), maar de gastvrouw is vriendelijk. Het hotel ligt midden in het centrum; een betere locatie kan bijna niet! En ze hebben familiekamers.

Natuurhistorisch Museum

Na onze hotelbezoeken gaan wij richting het 'Museumplein' waar ook een kerstmarkt staat. Hier verzamelen wij om 18:00 uur bij het Natuurhistorisch Museum (wat echt in een schitterend gebouw is gehuisvest!).

TravelXL-van-Limburg-WENEN-natuurhistorisch-museum

Het museum heeft voor mijn gevoel eigenlijk niet veel met Wenen te maken. Aansluitend hebben we echter een bezoek aan het dakterras van het museum. Met een werkelijk spectaculair uitzicht over de stad genieten wij van een Hot Drink (een bezoek aan het dakterras is te reserveren via het museum). ‘s Avonds dineren we in restaurant Palmenhaus, wat op nog geen 5 minuten lopen van het museum ligt. Het is een prachtig gebouw en wat kan je er heerlijk eten (ik heb een heerlijke zuurkoolsoep, filet mignon en chocomousse als toetje). Na deze lange dag gaan wij met de metro terug naar hotel Regina.

Hundertwasserhaus

Na het ontbijt checken wij de volgende dag uit het hotel en plaatsen wij onze bagage in de bagageruimte. Deze ochtend hebben wij vrij te besteden en besluiten we naar het Hundertwasserhaus te gaan, wat een bijzonder en kleurrijk bouwwerk is.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-hundertwasserhaus

Nadat wij het vanaf de buitenkant uitgebreid bewonderd hebben, lopen we het bijbehorende Hundertwasserdorpje binnen. Hier zijn leuke winkeltjes, een galerie en wat horecagelegenheden te vinden. Er is ook een museum, maar daar is helaas geen tijd meer voor.

Spaanse rijschool

Vervolgens gaan wij terug naar het centrum van de stad om een bezoek te brengen aan de Spaanse rijschool. Dit mag niet overgeslagen worden! Wij kunnen uiteraard geen voorstelling bijwonen, die zijn er maar op bepaalde dagen en tijden, maar wel is er bijna elke ochtend de mogelijkheid de training te bezoeken. Het gebouw is schitterend; maar de paarden en hun berijders … ongelooflijk mooi. Natuurlijk zien we niet de capriolen of een van de andere bijzondere sprongen, maar wel mooie stap op de plaats, draf en meer. Wij zien jonge hengsten, die grijs zijn en hun witte kleur nog moeten krijgen en aan het begin van hun training staan. Ik had wel uren willen kijken. Helaas mogen we geen foto's maken en is de bijgevoegde foto van de site van het Oostenrijks Verkeersbureau. Wilt u naar een voorstelling, dan dient u ruim op tijd te reserveren (geen dagen van te voren, maar weken of zelfs maanden)!

TravelXL-van-Limburg-WENEN-Spaanse-rijschool

bron: Spanische Hofreitschule

Rond lunchtijd verzamelen bij Café Schottenring voor een gezamenlijke lunch. Aansluitend krijgen wij een demonstratie Apfelstrudel maken. Dit is ontzettend leuk om te zien (en lekker, omdat we achteraf mogen proeven).

Vervolgens lopen we terug naar hotel Regina voor een evaluatie van de bezochte hotels. Na het uitwisselen van ervaringen worden wij (helaas) weer opgehaald om naar de luchthaven van Wenen te gaan en zit onze leuke trip er al weer op. Maar ik zal zeker een keer terug gaan. Al is het maar om ooit nog een keer een voorstelling van de Spaanse rijschool te zien, het Sissi museum te bekijken, het beroemde wijndorpje Grinzing te bezoeken en naar het Prater te gaan.

Onze vlucht voor de terugreis is net zo comfortabel (en warm) als de heenreis en voordat ik het weet sta ik al weer op Schiphol!

Conclusie

Wenen is een zeer indrukwekkende barokke stad met een hoog K&K (Königlich und Kaiserlich) gehalte, de stad is als het ware één groot imperiaal monument en ik keek mijn ogen uit. Ook muzikaal ademt Wenen de sfeer uit van weleer. Het is de stad van de muziek met ieder jaar het Nieuwjaarsconcert vanuit de Musikverein.

TravelXL-van-Limburg-WENEN-opera

Maar Wenen biedt veel meer dan dat en is niet alleen een aanrader voor hen die van klassiek houden. Wenen is ook trendy met hippe bars en moderne restaurants! Het is een comfortabele en vriendelijk stad, voor jong en oud, voor gezinnen, voor singles, voor romantische stelletjes, maar ook voor een groep vriendinnen of vrienden die er even lekker tussenuit willen.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp