Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Na een paar geweldige dagen (klik hier), vervolgen we onze reis door de Canadese Rockies.

Naar Maligne Lake

We beginnen deze dag met een rit naar Maligne Lake, zo’n 50 kilometer verderop, maar nog steeds in Jasper NP. Na een klein stukje rijden staan er ineens allemaal auto’s aan de kant. In Canada (en Amerika trouwens ook) is dit meestal een teken dat er iets aan wild te zien is. Dit is nu ook het geval: onze eerste zwarte beer! Rustig staat hij te grazen langs de kant van de weg. Heel bijzonder.

travelxl-van-limburg-canada-eerste-beer

Na de nodige foto’s genomen te hebben (vanuit de auto) rijden we weer verder en zien langs een rivier weer een auto staan. Daar steekt op dat moment een moose (eland) met jong de rivier over.

travelxl-van-limburg-canada-wapiti's

Het jong is echter nog veel te klein en wordt steeds meegezogen door het water. Vervolgens herpakt ze zichzelf weer, klautert weer op de kant en onderneemt een nieuwe poging. Keer op keer. Wat een mooi schouwspel. We willen eigenlijk blijven kijken hoe het afloopt, maar moeten weer verder.

travelxl-van-limburg-canada-prachtige-omgeving

We maken een kleine tussenstop en wandeling bij Moose Lake om vervolgens naar Maligne Lake te rijden. Dit is het grootste natuurlijke meer in Jasper NP, circa 22 kilometer lang en tot wel 97 meter diep.

travelxl-van-limburg-canada-maligne lake

Na wat gewandeld te hebben, zoeken we de auto weer op en gaan weer in de richting van het hotel. Weer hebben we geluk, want we zien weer een zwarte beer langs de weg.

tavelxl-van-limburg-canada-tweede-beer

Onderweg bij een uitzichtpunt zien we nog een enorm adelaarsnest met een American Bald Eagle (Amerikaanse zeearend). Onze laatste stop voor vandaag is Maligne Canyon, een 23 meter hoge canyon waar de Maligne Rivier zich doorheen stort.

travelxl-van-limburg-canada-maligne-canyon

Wat een geweld zeg, al dat water.

Naar Banff NP

Tijd om weer (290 kilometer) verder te reizen door de Rocky Mountains. Einddoel van vandaag is Banff NP. De rit vanuit Jasper voert dwars door de bergen heen. Helaas hebben we een bewolkte dag vandaag en zien we slechts een glimp van de bergen.

travelxl-van-limburg-canada-athabasca-falls

We stoppen als eerste bij de Athabasca Falls, een brede en krachtige waterval. Wat een herrie kan water maken zeg! Ook dit water heeft weer een canyon in de bergen uitgesleten.

De route gaat weer verder over de Icefield Parkway en we komen aan bij de Columbia Icefields. Dit grootste ijsveld in de Rocky Mountains bestaat uit acht gletsjers waarvan je er normaal gesproken vanaf de weg vijf kunt zien.

travelxl-van-limburg-canada-columbia-icefields

Doordat het zo bewolkt is zien we er nu slechts één.

naar de Athabasca Gletsjer

Na enige twijfel besluiten we toch om de tour te boeken naar de Athabasca Gletsjer. We worden eerst met een gewone bus naar de voet van de gletsjer gebracht en daar stappen we over op een speciaal gebouwde ‘sneeuwbus’ met enorme banden.

travelxl-van-limburg-canada-sneeuwbus

Deze brengt ons tot op de gletsjer. Daar stappen we de gletsjer op en wow!

De zon breekt door en het zicht is prachtig! Wat een enorme ijsmassa zeg, zoiets heb ik nog nooit gezien. We krijgen lekker de tijd om rond te kijken en indrukken op te doen, maar moeten dan toch weer de bus in naar beneden.

travelxl-van-limburg-canada-nicole-op-gletsjer

Richting Banff

We vervolgen onze weg door de Rockies richting Banff NP. Uiteraard stoppen we regelmatig om van het prachtige uitzicht te genieten.

travelxl-van-limburg-canada-prachtig-onderweg

In de plaats Banff aangekomen valt het direct op dat dit een wat grotere en chiquere (wintersport)plaats is. Het was weer een lange indrukwekkende dag, dus we maken het ’s avonds niet te laat.

Moraine Lake

Ons verblijf is een keer inclusief ontbijt, iets wat in Canada niet vaak voorkomt. Een makkelijke start van de dag dus. Vandaag weer een dag waar water centraal staat. Ook het weer speelt daar goed in mee door regenachtig te zijn.

Op circa 75 kilometer van de plaats Banff ligt het prachtige alpinemeer Moraine Lake. Een meer waar normaal gesproken de, al dan niet, besneeuwde bergtoppen en lange dennenbomen in weerspiegeld worden.

travelxl-van-limburg-canada-moraine-lake

Doordat de wolken zo laag hangen vandaag zijn de bergtoppen daarachter verborgen. Evengoed is het een prachtig meer.

We besluiten een wandeling te maken naar Consolation Lake, echter na tientallen meters wordt het pad versperd door enorme rotsblokken. Teruggaan dan maar. Ineens horen we een soort hoog schreeuwtje. Deze blijkt afkomstig van een pika, ook wel fluithaasje genoemd.

travelxl-van-limburg-canada-pika

Een diertje dat wij in die grootte in Europa niet kennen.

Richting Johnston Canyon

Via Lake Louise, een toeristische wintersportplaats aan een groot meer, rijden we richting Johnston Canyon. Ondanks het regenachtige weer wandelen we naar de upper en lower falls. Ook hier is het weer prachtig om te zien hoe het woeste water de canyon uitslijt.

travelxl-van-limburg-canada-woest-water

En weer zien we een bijzonder diertje, de American dipper. Dit is een zogenaamde waterspreeuw die in het water over de rotsen hipt en daarbij regelmatig een duik onder water neemt.

travelxl-van-limburg-canada-american-dipper

Tijd om weer richting het hotel te rijden. Onderweg spotten we nog een zwarte beer, een edelhert en een dikhoornschaap. In Banff zelf lopen we nog even door de hoofdstraat met de winkeltjes en we genieten van een heerlijke maaltijd in een bar-/grillrestaurant.

Naar Waterton

Vanmorgen verlaten we de Rockies. Onderweg verandert de omgeving van de ruige Rockies in glooiende groene heuvels. Net het landschap van de Teletubbies! Het is een mooie rit van zo’n 4 uur voordat we in Waterton aankomen.

travelxl-van-limburg-canada-groene-heuvels

Bij aankomst rijden we eerst door het Bison Paddock. In dit met hekken afgesloten gebied leven een aantal bizons. Op grote afstand zien we er een stuk of zeven liggen.

travelxl-van-limburg-canada-bison-paddock

In de middag gaan we de uitdaging aan om de Bear’s Hump te beklimmen. Een pittige klim van 1,2 kilometer naar de top van een rots. Na veel gepuf zijn we boven, maar wat een uitzicht zeg!

travelxl-van-limburg-canada-bears-hump-uitzicht

Uitzicht over het gehele dal, het Waterton meer en Waterton zelf. Geweldig! Gelukkig gaat de afdaling een stuk gemakkelijker.

Waterton Lakes NP

Vlakbij Waterton ligt Waterton Lakes National Park, ons doel voor vandaag. Als eerste rijden we naar het gebied van de Red Rock Canyon. Daar maken we eerst een mooie wandeling omhoog naar de Blakiston Falls.

travelxl-van-limburg-canada-blakiston-falls

Ook hier zie je weer goed waardoor een canyon wordt uitgesleten. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze canyon uit rood gesteente. Uiteindelijk zal dat gesteente ook weer verdwijnen aangezien het erg broos is.

travelxl-van-limburg-canada-rood-gesteente

Weer beneden lopen we langs de canyon om deze ook van dichtbij te bekijken.

naar Cameron Lake

Vervolgens rijden we via de Akamina Parkway naar Cameron Lake. Daar wandelen we door een bosachtige omgeving naar het meer.

travelxl-van-limburg-canada-bosachtige-omgeving

Deze omgeving is ook het leefgebied van de grizzly beren, die ‘helaas’ niet thuis blijken te zijn. Het uiterste puntje van het meer ligt overigens alweer in Amerika, we zijn hier echt in het grensgebied.

travelxl-van-limburg-canada-grensgebied

Onze laatste wandeling, vergezeld door het gekwetter van vele vogels en het gezoem van muggen, is naar Akamina Lake.

travelxl-van-limburg-canada-akamina-lake

Dit meer is een stuk kleiner dan het vorige. We hebben het vrij snel bekeken en gaan weer terug richting Waterton. Daar verbrassen we onze laatste Canadese Dollars, want morgen keren we terug naar de USA. Verder door die fantastische Rockies!

Tot slot

We hebben eigenlijk maar een klein deel gezien van het prachtige Canada. Wat een mooi, afwisselend en gastvrij land. Hier komen we zeker nog eens terug!

Geschreven door: Nicole Bakker

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp