Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Na ooit één keer geskied te hebben op de middelbare school en een paar dagen in Winterberg, dacht ik daar zal het wat mij betreft wel bij blijven, ware het niet dat ik trouwde met een echte skifanaat. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan en heb mijn negatieve herinneringen aan het skiën (koud, last van mijn knieën etc.) opzij gezet om te kijken of de kinderen en ik ook zo enthousiast kunnen worden.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-skigebied

Op aanraden van vrienden zijn we met hen meegegaan naar Fendels. Als ervaren skiër moet je er niet zijn voor  de hoeveelheid pistes (8 km blauw, 6 km rood en 2 km zwart; totaal 16 km) maar als familie sneeuwvakantie is het een echte aanrader.

Het is zeer geschikt voor gezinnen met beginnende skiërs. Fendels is een rustig Tiroler dorpje gelegen in het Kaunertal met een mooi uitzicht op het Oberinntal. Het ligt op zo’n 900 kilometer vanaf Utrecht.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-bordje-Fernpass

Wij kiezen ervoor ’s nacht te rijden zodat we voor 7 uur ’s morgens bij de Fernpas zijn. Als je later bent, vooral in de vakantieperiodes, sta je hier soms heel lang stil. Eenmaal voorbij de pas is het nog maar een klein uurtje naar ons hotel. We gaan al een aantal jaren naar Fendels en hebben de gewoonte om zaterdagochtend in alle vroegte de berg op te rijden. Omdat het gebied zeer goed sneeuwvrij wordt gehouden,  kan dat ook deze keer weer zonder sneeuwkettingen. Ons hotel is gelegen aan de rand van het dorp, direct aan de pistes.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-uitzicht-hotel

Als we geïnstalleerd zijn in onze kamer huren we het skimateriaal in de sportwinkel annex kleine supermarkt direct naast het hotel. Ze verhuren hier ook snowboards en rodelsleetjes. Hiernaast bevinden zich ook een après ski bar en een speeltuintje, waar de kinderen even lekker gaan spelen. Na de lange autorit kunnen ze wel wat energie kwijt. Mijn man kan niet wachten en koopt ondertussen een dagpas en gaat direct met de lift omhoog.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-skilift

Elke zaterdagavond komen de skileraren en -leraressen van de skischool naar het hotel zodat  de gasten ski- of snowboard les (privé of groep les) kunnen reserveren voor zowel kinderen als volwassenen. Bij aankoop van een volwassen skipas is de skipas voor een kind tot en met 9 jaar gratis. De allerkleinsten hebben geen skipas nodig. We kunnen kiezen uit twee soorten passen: een skipas alleen voor Fendels (circa € 160,=) of een skipas Kaunertaler Gletscher (circa € 190,=).

De gletsjer is per auto bereikbaar en sneeuwzeker van oktober tot juni. Wij zijn er echter nog nooit geweest omdat het gebied Fendels voor onze kinderen van 5 en 9 jaar groot genoeg is. Het totaal aantal pistes op de gletsjer én in Fendels is 54 kilometer.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-stoeltjeslift

De volgende ochtend halen we eerst onze liftpas voor de hele week op bij de receptie. Daarna gaan we op onze sloffen naar het ontbijtbuffet en maken meteen een keuze voor het  4-gangenkeuzediner van die avond.  Na een heerlijk ontbijt gaan we naar de skikelder waar we onze skischoenen aantrekken. Omdat het een klein stukje lopen is naar de eerste lift, nemen we voor de kinderen een slee mee om de ski’s op de leggen. Anders zijn ze al moe voordat hun skiles begint …

BIBI Kinderland

Onze dochter van 5 begint samen met andere kindjes van haar leeftijd in BIBI Kinderland; hier maken ze spelenderwijs kennis met het skiën. In principe kan dit vanaf 3 jaar. Voorwaarde is wel dat de kinderen zindelijk moeten zijn.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-Bibi-Kinderland

Het eerste half uur is dat allemaal weer even wennen met vreemde kinderen en zelfs kinderen die een andere taal spreken. Ze hebben echter binnen de kortste tijd de grootste lol. Ik verbaas me erover dat kinderen het zo snel onder de knie hebben. Onze zoon die 9 is mag direct voor skiën en wordt aan de hand daarvan in een skiklas ingedeeld. In eerste instantie gaat hij een beetje verlegen omhoog maar aangemoedigd door veel (groot) ouders komt hij boven verwachting snel naar beneden.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-kinderen-skiën

De skileraren, waarvan er veel elk jaar weer terugkomen, hebben zeer veel ervaring met kinderen en zijn in de vakantieperiodes vaak ook Nederlandstalig. Maar ook de Duitstalige skileraren spreken voldoende woordjes Nederlands zodat het voor alle kinderen te begrijpen is. Onze dochter kent na een paar dagen al aardig wat woordjes Duits!

Skiles

De skiles is ’s morgens van 10.30 tot 13.00 uur en ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur. Je kunt zelf kiezen of je 1 of 2 dagdelen skiles neemt. Wij kiezen ervoor de kinderen alleen ’s morgens op les te doen. Zodra de les begint staat mijn man alweer bij de lift te roepen dat het de hoogste tijd wordt om omhoog te gaan.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-skilift

We zien de kinderen meerdere keren en elke keer gaat het weer een stukje beter of horen we gelach als ze even een sneeuwballengevecht hebben met de skileraar.

Restaurants

Als we de kinderen ophalen voor  de lunch zien we vermoeide gezichten maar met een gezonde kleur op hun wangen en een brede glimlach. Voor de lunch zijn er meerdere mogelijkheden. Er is een restaurant in het hotel en twee op de berg.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-restaurant-terras

Wij kiezen meestal voor het laatste, zeker op de dagen dat ik niet ski, want dit restaurant halverwege de piste is ook makkelijk te voet bereikbaar. Het andere restaurant, een buffetrestaurant gelegen op 1874 meter hoogte met een heerlijk terras in de zon bezoeken we ’s morgens samen voor een kop koffie met heerlijke apfelstrudel.

Na de lunch gaan we ‘s middags even met z’n vieren skiën. De mannen weten niet van ophouden, maar wij dames houden het na een paar afdalingen voor gezien en doen onze ski’s uit. Terwijl ik geniet van een jägertee speelt mijn dochter in de speeltuin.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-speeltuin

De prijzen zijn heel redelijk voor wintersport begrippen. Voor een gemiddelde lunch inclusief een drankje betaal je bijvoorbeeld circa € 10,= per persoon.

Aan het eind van de middag, als we moe maar voldaan terug lopen naar het hotel, kun je kiezen om naar de après-ski bar te gaan, naar het zwembad of naar het wellness gedeelte.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-zwembad

De kinderen kiezen, zoals bijna elke dag, voor het zwembad en daarna voor de Kids Club in het hotel. Hier is dagelijks (met uitzondering van zaterdag) animatie van 16.00 tot 22.00 uur.

Af skiën

Donderdag is een spannende dag. De kinderen gaan af skiën en krijgen allemaal een medaille.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-afskiën

Mét publiek en dan door de paaltjes slalommen is best spannend, maar als mijn zoon zijn medaille omgehangen krijgt straalt hij.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-medailles

Nacht rodelen

Op donderdagavond kunnen we kiezen om te gaan nacht rodelen of -skiën. Samen met papa gaan de kinderen omlaag van de 4,5 kilometer lange verlichte rodelbaan; ze vinden het super spannend! Je hoort en ziet ze van verre al aankomen; lachend en helemaal onder de sneeuw.

TravelXL-van-Limburg-FENDELS-nacht-rodelen

Als vervolgens alle volwassenen belaagd worden door sneeuwbal gooiende kinderen is het feest compleet. Een onvergetelijke ervaring. Mijn mening over de wintersport heb ik inmiddels bijgesteld en ik moet zeggen dat het een heerlijke actieve gezinsvakantie is.

Tot slot

Houdt er tot slot rekening mee dat je altijd sneeuwkettingen meeneemt (zijn overigens ook verplicht). Als er heel veel sneeuw gevallen is zul je deze zeker wel nodig hebben. Vooral het laatste stuk de berg op. Verder heb je voor Oostenrijk een autobahnvignet nodig. Een goede reis- (met wintersportdekking), annulerings- en autoverzekering mogen uiteraard ook niet ontbreken.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp