Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Mexico, het land dat bekend staat om haar Maya cultuur en resten van de Azteken, het gevarieerde landschap met tropische regenwouden en moerassen, staat al lang op mijn verlanglijstje. Het land is 48 keer zo groot als Nederland en ik krijg de mogelijkheid om met een aantal collega reisadviseurs een heel klein deel ervan te gaan bekijken. Het schiereiland Yucatan! Yucatan is niet alleen bekend vanwege het Maya-verleden, maar ook vanwege de vele kustplaatsen.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Playa-del-Carmen-muzikanten

Naar warme oorden

Begin april is het dan zover! Hoewel het in Nederland voor de tijd van het jaar best al aardig weer is, verheug ik me er op dat we naar warme oorden gaan. De gemiddelde temperatuur ligt in Yucatan tussen de 25 en 30 graden. Om 8 uur in de ochtend verzamelen we op Schiphol en ontmoeten we onze tourleader. We vertrekken met Arke Fly richting Cancun en zitten comfort class wat voor zo’n lange reis erg prettig is.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Schiphol-vliegtuig

Aan het eind van de middag arriveren we dan eindelijk op de luchthaven van Cancun. Bij aankomst in ons hotel in Cancun frissen we ons snel even op om daarna meteen aan het diner aan te schuiven. Na het diner besluiten wij allemaal dat het tijd is om te gaan slapen. Het is een lange dag geweest.

De volgende dag worden we om 7.30 uur gewekt door onze wake-up call. Nieuwsgierig naar de omgeving bij daglicht stappen we het balkon op, waar we een geweldig uitzicht hebben op een mooie blauwe zee. Ook het zonnetje schijnt al lekker.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Cancun-hotelkamer-uitzicht

We checken, na het ontbijt, uit en bezoeken een aantal mooi gelegen luxe hotels in de omgeving van Cancun.

Cancun

Het slaperige vissersdorpje Cancun werd vanwege de ideale ligging in 1974 gekozen om tot badplaats ontwikkeld te worden. Cancun (slangenmest in de Maya taal) is nu met een miljoen inwoners de grootste badplaats van Mexico. Er is een rustige diepblauwe zee en een poederfijn niet al te breed zandstrand.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Cancun-badplaats

De hotels in Cancun liggen voor een groot deel op een smal eiland dat de afscheiding vormt tussen de Caribische Zee en de Lagune Nicpute. Tevens zijn er in de hotelzone bij Playa Delfines de ruines El Rey te vinden.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Cancun-Ruins-El-Rey

Het bruisende uitgaansleven met gezellige restaurants, terrasjes, bars en discotheken is vooral geconcentreerd in de grote winkel- en uitgaanscentra aan de Boulevard Kakulcan.

Riviera Maya

Na een heerlijke lunch rijden we langs de Riviera Maya richting Playa del Carmen, waar we de komende dagen zullen verblijven. De Riviera Maya is een kilometerslange ongerepte kustlijn die begint ten zuiden van Cancun en eindigt bij Tulum.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Tulum-kust

Naast de bekende badplaatsen als Playa del Carmen en Puerto Aventuras liggen hier ook enkele vissersdorpjes. Vrijwel de hele Riviera Maya beschikt over een fantastisch koraalrif en verspreid over het achterland liggen diverse Maya tempels.

Playa del Carmen

Playa del Carmen ligt halverwege de Riviera Maya, op circa 70 kilometer ten zuiden van Cancun. Net buiten het centrum van Playa del Carmen ligt de hotelzone Playacar, totaal 5 kilometer lang.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Playa-del-Carmen-strand

De witte koraalachtige stranden bij Playa del Carmen zijn ongerept en hebben de prettige eigenschap dat het zand koel blijft, ongeacht de stand van de zon. Ook zijn de stranden over het algemeen breed. Sommige behoren zelfs tot de breedste stranden aan de Riviera Maya. Over het algemeen is de zee rustig en kan er goed gezwommen worden.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Playa-del-Carmen-centrum

Het leven in de plaats Playa del Carmen speelt zich af in the 5th Avenue en in de zijstraten. Aan deze straten zitten naast gezellige kroegjes ook trendy bars en discotheken. We overnachten in de hotelzone Playacar in een prachtig hotel dat direct aan het strand ligt. Het straalt overal luxe uit en heeft een mooie verzorgde tuin met veel waterpartijen met fonteinen.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-hotel-tuin

Bij aankomst frissen we ons snel op om daarna nog even op het mooie strand in de zon te gaan liggen. We genieten van de mooie omgeving en het heerlijke weer en komen tot de conclusie dat we toch maar een leuke baan hebben! Als afsluiting drinken we met z’n allen nog even een drankje bij de poolbar.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-strand-poolbar

De avond hebben we vrij. Samen met 3 reisgenoten, ga ik naar het centrum van Playa del Carmen, dat circa 2 kilometer van het hotel ligt. We nemen een taxi naar de 5th Avenue, waar heel veel leuke winkeltjes blijken te zijn. Wat een leuke plaats is dit!

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Playa-del-Carmen-avond

Ik zie zelfs een shoppingmall met winkels zoals Victoria Secret, Zara en Forever 21. Maar natuurlijk ontbreken ook de souvenirwinkels niet. Nadat we gezellig wat rondgekeken hebben, gaan we op zoek naar een restaurant. Al snel belanden we op een terras van een typisch Mexicaans restaurant en bestellen natuurlijk nachos met kaas en guacamole en als hoofdgerecht burritos. We genieten van de sfeer en het heerlijke eten.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-nachos

Na het eten wordt er nog even geshopt en dan nemen we een taxi terug naar ons hotel.

Op onze tweede dag staat er, na weer wat hotelbezoeken in de ochtend, cultuur op het programma. De excursie brengt ons naar Coba  en Punta Laguna, een combinatie tussen de oude en hedendaagse Mayacultuur. Tijdens de ca 2,5 uur durende rit ernaar toe valt het ons op dat er maar weinig wegen zijn en heel veel bomen. De omgeving is daardoor niet heel interessant. We zien onderweg regelmatig huizen waarvan bij sommige de inwoners wat spulletjes verkopen om zo wat bij te verdienen. Het is leuk om te zien hoe de mensen leven.

Coba

Vlakbij Coba stoppen we nog even om te lunchen en dan zijn we binnen een paar minuten bij Coba.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-restaurant-lunch

In de oudheid was Coba wat oppervlakte betreft één van de grootste Mayasteden in Yucatan. Na een korte wandeling bevinden wij ons in de archeologische zone. Er hebben de laatste jaren intensieve restauratiewerkzaamheden plaats gevonden in deze midden in het oerwoud gelegen ruïnestad.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Coba-archeologische-zone-bakfiets

Je kunt het gebied op diverse manieren verkennen. Onder andere in een soort bakfiets waar je met 2 personen op een bankje plaats kunt nemen met een fiets er achter. We kunnen natuurlijk ook lopen, maar voor ons staan er al fietsen klaar.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Coba-Nohoch-Mul

Het hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk, de Nohoch Mul, oftewel de grote heuvel, zoals de tempel van 42 meter hoog in de Maya taal word genoemd. Het is een hele klim, maar boven aangekomen is het zeker de moeite waard.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Coba-Nohoch-Mul-uitzicht

We genieten even van het uitzicht over het typische oerwoud van Noord Yucatan, voordat we weer naar beneden gaan en  we weer terug fietsen naar de bus.

Punta Laguna

We vervolgen onze route naar Punta Laguna, een natuurreservaat met spin- en brulaapjes. Het reservaat wordt door de Maya bevolking van een nabijgelegen dorp beheerd. Helaas hebben we te weinig tijd om in het reservaat op zoek te gaan naar deze beesten.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Punta-Laguna-dorpje

We bezoeken wel het Maya dorp. De bevolking woont hier in huisjes gemaakt van houten palen met een rieten dak erop. Om een indruk te krijgen hoe de mensen wonen, mogen we ook bij een gezin naar binnen. De vloer van het huisje is van klei en het is heel primitief. Er is geen water en elektriciteit. Planken aan touwtjes zijn de kasten en de hangmatten zijn de bedden.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Punta-Laguna-huisje

We krijgen een klein pannenkoekje aangeboden die de vrouw des huizes speciaal voor ons op het vuur bakt. Onze gids geeft als dank wat geld aan het gezin.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Punta-Laguna

We gaan nog even naar het bij het dorp gelegen meer kijken waarna we terug rijden naar ons hotel. Daar aangekomen is het tijd om ons even op te frissen en dan is het al tijd voor het diner met aansluitend een drankje op het terras.

Xcaret park

De volgende ochtend staat in het teken van hotelbezoeken. Na een heerlijke lunch bij het laatste hotel, brengen we in de middag een kort bezoek aan Xcaret park gelegen op circa 15 minuten van Playa del Carmen.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Xcaret-Park

Dit mooie, grote park biedt ruim 40 verschillende activiteiten. Het park is opgezet rondom een wijd vertakt rivierennet (Cenotes) waardoor kristalhelder, zoet water naar zee stroomt.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-schildpad

Je kunt er onder andere een boottocht maken of een bezoek brengen aan een zone met zeeschildpadden, jaguars en spinapen. Het is ook mogelijk om te duiken, winkelen of heerlijk te genieten van de zon op het strand.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Xcaret-park-relaxen

Je betaalt entree voor het park en als je er bijvoorbeeld met dolfijnen wilt zwemmen, betaal je daar apart een bedrag voor. Wij krijgen een rondleiding op het park om een beeld te krijgen van hoe het pak eruit ziet en wat er allemaal te doen is.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Xcaret-Park-brug

Bij terugkomst in ons hotel hebben we even tijd om op te frissen en dan is het al weer tijd voor ons laatste diner in Mexico …

Laatste uurtjes

De laatste ochtend hebben we ‘vrij’ en gaan we snel naar een paar winkeltjes tegenover ons hotel om een paar leuke souvenirs te kopen.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-souvenirs

En dan op naar het strand om nog even van de laatste zonnestralen te genieten. Wat een heerlijke afsluiting van zo’n mooie en leerzame reis!

Conclusie

We zijn het er allemaal over eens dat het een hele mooie bestemming is, met prachtige resorts, hele mooi stranden en veel excursiemogelijkheden. Ik ben zeker van plan nog een keer terug te gaan om ook nog plaatsen als Chitzen Itza, Tulum en Uxmal te gaan bekijken.

TravelXL-van-Limburg-YUCATAN-Uxmal

Geschreven door: Monique Boonders

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp