Na een paar fantastische dagen in het noordoosten (klik hier) gaan wij naar Stellenbosch.
Na een lunch in Montagu rijden wij naar Knorhoek Guest house en krijgen een rondleiding in het wijnhuis en proeven diverse Zuid-Afrikaanse wijnen. Knorhoek gaat ver terug de geschiedenis in. De wijnen die er nu gemaakt worden zijn echter nieuw en de inrichting van het wijnhuis is modern. De wijnen smaken heerlijk.
Stellenbosch
Ons overnachtinghotel in Stellenbosch werd in 1987 tot Nationaal Monument verklaard. Stellenbosch is een studentenstad en het bruist hier van het leven (als de studenten vakantie hebben loopt het echter leeg). Leuke straatjes, mooie gebouwen en gezellige terrasjes om te eten en drinken.
Ons hotel ziet er sfeervol uit, heeft een restaurant en gezellige binnenplaats en ligt heel centraal. Dineren doen wij die avond op eigen gelegenheid in kleine groepjes in één van de vele restaurants die Stellenbosch rijk is en onder een volle maan. Na het diner ga ik wandelen met onze reisbegeleidster en bezoeken wij een expositie in een kunstgalerij, uiteraard vanwege de gratis wijn.
Leuke gids
De volgende ochtend rijden wij op ons gemakje door Stellenbosch en zoals gedurende de gehele reis, vertelt onze gids Johan ons mooie en zeer grappige verhalen.
Iedereen zou tijdens een rondreis Johan als gids moeten hebben; hij weet ontzettend veel. Zijn werk is zijn passie en dat straalt hij uit!
Net buiten Stellenbosch hebben wij een afspraak met Brian Vandayer van Jorvan Community Outreach. Deze stichting heeft verschillende projecten en met hem bezoeken wij er 3.
Kinderopvang
Eerst een kinderopvang en wij zien wat de kindjes daar allemaal doen.
Gaarkeuken
Dan een gaarkeuken. Hier staan 2 dames die zelf bijna niets bezitten en toch tot het idee kwamen te koken voor diegenen die helemaal geen eten kunnen betalen. Eerst alleen voor kinderen, later kwamen daar volwassenen bij. Zij geven dagelijks (7 dagen per week!) ongeveer 150 mensen te eten! Wij zamelen ter plaatse wat geld in, waarvan gelijk groenten worden gekocht.
Schoolbezoek
Als laatste gaan wij naar een school en worden warm onthaald door ongeveer 180 kleine kinderen die alleen maar willen knuffelen en spelen. Wij hebben kleurpotloden en ballonnen mee genomen en ze zijn er blij mee. Speelgoed is echter iets wat ze niet veel hebben en mocht ik ooit terug gaan, zal ik dat zeker meenemen. De kinderen zijn weg van de digitale camera’s en vragen ons om foto’s te maken en willen die gelijk op het schermpje bekijken.
Alle projecten liggen midden in of vlak buiten de townships, waarvan de grootste ongeveer 1,5 miljoen mensen huisvest! De zwaardere projecten liggen uit de route en krijgen wij niet te zien.
Wij zijn door Brian een stuk wijzer geworden en realiseren ons hoe goed wij het hebben. We besluiten nog wat geld in te zamelen zodat hij dit aan één van de projecten kan besteden. Het is een bijzondere man die met zijn familie goed werk verricht!
Kaapstad
Wij rijden naar Kaapstad, volgens sommigen de mooiste stad ter wereld! Tegen het fraaie decor van de Tafelberg en het Kaaps Schiereiland schittert het culturele centrum van het land met vele restaurants en bars.
Kaapstad, bijgenaamd 'de Moederstad', is de hoofdplaats van de Westelijke Kaapprovincie en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Bij aankomst in Kaapstad is het even omschakelen; van arm naar rijk, de contrasten in dit land zijn groot.
Wij lunchen in Hotel Fountains en na de lunch staat een bezoek aan één van de high lights van Zuid-Afrika op het programma. De Tafelberg is de belangrijkste attractie van Kaapstad. Het moet helder weer zijn om alles goed te kunnen zien. Wij hebben geluk, want deze dag is het glashelder.
Met de kabelbaan naar boven
Wij gaan met de kabelbaan in slechts 5 minuten naar de top. Als het slecht weer is of de berg is gehuld in wolken (zoals de Zuid-Afrikanen zeggen: “bedekt met een tafelkleed”), dan is de Tafelberg gesloten. De Tafelberg is zo ‘vlak als een tafelblad’ en hieraan dankt de berg dan ook zijn naam. Het uitzicht boven is werkelijk adembenemend en er is tijd voor een wandeling.
Ik loop alleen, wil alles in mijn eigen tempo opnemen. Ik zie Kaapstad, Robbeneiland (het eiland waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen heeft gezeten), de 12 Apostelen (bergen) en allerlei prachtige baaien en de zee. Het is maart en einde zomer, maar de zon brandt goed en de temperatuur loopt op tot 30 graden. Boven op de berg leeft er klein wild, maar die vinden het ‘s middags te warm. Op wat hagedissen na en een marmot, die in de schaduw onder een rots zit, kom ik niets tegen.
Milnerton
Aan het einde van de middag gaan wij naar Milnerton (net buiten Kaapstad) om te overnachten. Een heerlijk hotel pal aan zee en wij krijgen een ruim 3-kamerappartement met zeezicht. Mijn kamergenote en ik maken een wandeling langs het schitterende zandstrand. We worden gezandstraald door de harde wind, maar het is heerlijk om met onze vermoeide voeten door het ijskoude water te lopen.
Zwemmen kunnen wij niet, de wind waait te hard en het water is te koud. Ook is de stroming gevaarlijk en dit geldt voor de meeste stranden in Zuid-Afrika. Er zijn een aantal beschutte baaien waar gezwommen kan worden. Kitesurfen mag ook niet in Milnerton, vanwege de harde wind en het feit dat de hotels en wegen te dicht naast de zee liggen.
Wel zien wij een tweetal kano’s de golven trotseren. Er zijn echter genoeg stranden waar er wel aan kitesurfen gedaan mag worden!
Wij dineren deze avond in Kaapstad, in restaurant Bo Kaap Kombuis. De Bo-Kaap is een van de leukste wijken van Kaapstad met kleurrijke huizen en bijzondere straatjes.
Chapman’s Peak Drive
Na het ontbijt rijden wij de Chapman’s Peak Drive, één van de mooiste landschapsroutes en kustwegen ter wereld. Langs de route een aantal stranden waar er gezwommen kan worden; echte bounty stranden.
De weg verbindt de stad Hout Bay met Noordhoek.
Kaap de Goede Hoop
Deze volgende stop is Cape Point, het meest zuidwestelijke puntje van Afrika, maar wij stoppen als eerste bij Kaap de Goede Hoop. Bij het beroemde bord is het een drukte van jewelste.
Het is een mooi stuk natuur, waar klein wild rond loopt en de zee is hier fantastisch. Het water beukt op de rotsen, wat spectaculaire beelden oplevert en de rotsen zitten vol met vogels en zeehonden. Ik wil mijn voeten in het water stoppen (zoals ik dat op elke vakantiebestemming doe, ik moet de zee gevoeld hebben) en klauter over zeewier en rotsen naar de kustlijn. Het water voelt heerlijk koel aan, ik zie echter allerlei kleine blauwe kwalletjes drijven en besluit mijn voeten er maar snel uit te halen!
Cape Point
Wij rijden door naar Cape Point, halen een sandwich en in kleine groepjes gaan wij naar de vuurtoren. Wij zijn lui en nemen het ‘treintje’ naar boven totdat deze niet meer verder kan en dan is het nog 123 traptreden.
Op het heetst van de dag is dat een aardige klim, maar één die zeer zeker de moeite waard is, want het uitzicht boven is nog veel mooier! Als de tijd er op zit, lopen wij naar beneden langs een schitterend wandelpad en zien dat er diverse wandeltrajecten zijn.
Boulders Beach
Na Cape Point rijden wij naar Boulders Beach om de pinguïns te zien. De Afrikaanse Pinguïn is helaas bedreigd en was bijna uitgestorven. Daarom is Boulders Beach nu beschermd natuurgebied waar zij vrij rond kunnen lopen.
Zij zijn er in grote getallen en het is ontzettend leuk om te zien hoe zij zich voortbewegen en gedragen op hun eigen strand.
Waterfront
Terug naar Kaapstad, naar het Waterfront, waar wij tijd hebben om rond te kijken. Wij lopen eerst een gigantisch groot winkelcentrum binnen waar echt naar hartenlust gewinkeld kan worden. Alle merken zijn hier vertegenwoordigd, maar er zijn ook souvenirwinkels, supermarkten en specialiteitenwinkels (voor bijvoorbeeld Biltong). Wij lopen heerlijk rond buiten op de Waterfront, wat een plezierhaven is met een wirwar van schepen, steigers, vlonders, winkels en restaurants met terrassen. Er staat een reuzenrad en er treden veel straatartiesten op. Het is er erg goed vertoeven.
Wij geven onze laatste Randen uit en besluiten ons niet meer te haasten en zoeken een terras om wat te drinken en de laatste zonnestralen op te nemen. Aan het begin van de avond vertrekken wij en dineren in het bijzondere Gold restaurant, gehuisvest in een museum. Het restaurant serveert allerlei Afrikaanse hapjes en gerechten, die worden bereid en geserveerd door dames in typische Afrikaanse kledij en gedurende het diner worden er voorstellingen gegeven met Afrikaanse dans en zang.
Als ons diner voorbij is, vertrekken wij naar de luchthaven van Kaapstad. De reis zit er helaas op en om middernacht gaat onze vlucht terug naar Amsterdam.
Tot slot
Zuid-Afrika is een land van grote contrasten en met een gigantische diversiteit. Natuur, cultuur, geschiedenis, architectuur, flora, fauna, zon, zee en strand … Het is er allemaal! Het land is opgeruimder dan ik had verwacht en dan bedoel ik geen rotzooi langs de wegen, de openbare toiletten bij bijvoorbeeld benzinestations zijn schoon. Ook is men ontzettend hard aan het werk om de infrastructuur beter te maken, grote wegen worden aangepakt en drukke gedeeltes verbreed.
De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De arme bevolking zal proberen wat te verkopen, eventueel om geld vragen, maar ik vond het erg meevallen en heb niemand als opdringerig ervaren. Er zijn een hoop mensen dakloos en ook dit is een onderdeel van het straatbeeld: mensen die onder viaducten of bomen slapen. Maar er zijn veel projecten in het land die ervoor zorgen dat het land erop vooruit gaat. Fooien achterlaten voor kamermeisjes, kruiers, obers is dan ook zeer gewenst.
Uit eten gaan en wat drinken is niet zo duur als in Nederland. Het land is heel geschikt om met een huurauto te bezichtigen, volgens een van te voren vastgelegd programma of een samengestelde rondreis. Waar mogelijk zijn grote afstanden te overbruggen met een binnenlandse vlucht. Er zijn echter ook schitterende groepsrondreizen.
Ach, ik kan nog wel uren praten over Zuid-Afrika, want ik vind het een fantastisch land (van wat ik heb mogen zien). Ik begrijp nu waarom iedereen die er is geweest zo enthousiast is en weer terug wil! Het land is betoverend!