Zo zit je ’s middags aan de balie nog een reis te verkopen en een half uur later haast je je naar huis om je koffer te pakken, omdat je collega op het laatste moment niet met een studiereis mee kan naar Zuid Afrika!
De volgende ochtend vlieg ik met KLM naar Johannesburg, geen idee hebbend wat mij te wachten staat. De vlucht is comfortabel en ik heb het geluk economy comfort class te vliegen (extra been- en beweegruimte). Voordat ik het weet sta ik ’s avonds op Zuid-Afrikaanse bodem, zonder verschil in tijdzone en jetlag! Wij gaan vlot naar ons overnachtinghotel op nog geen 10 minuten rijden van de luchthaven.
Van Johannesburg naar Timbavati
Tijd om Johannesburg te verkennen is er niet, maar er staat ons een mooie dag te wachten. Na het ontbijt rijden wij richting Hoedspruit en genieten van mooie uitzichten. Rond het middaguur arriveren wij in Dullstroom en stoppen bij Highland Rose Country House voor een heerlijke bobotie lunch. De omgeving is rustgevend en wij genieten van de prachtige tuin.
Wij rijden na de lunch naar Timbavati Safari Lodge, waar wij in de namiddag aankomen. Tijd om de Lodge te bekijken krijgen wij niet, want het is inchecken, omkleden en gelijk weer op pad!
Thorny Bush game drive
In Thorny Bush private game maken wij een sunset game drive van ongeveer 3 uur. In de namiddag/begin van de avond is de kans groter om de Big Five (de olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel) te spotten. Thorny Bush grenst overigens aan het Kruger National Park.
Wij gaan met twee jeeps op pad en rijden eerst een stuk over het grondgebied van de Lodge en komen al vrij snel wildebeesten (gnoes), giraffes en zebra’s tegen en die kunnen dus ook zomaar voor de ingang van onze kamer (rondavel) staan! Na een stukje rijden moeten wij een groot hek door, hierachter begint Thorny Bush. Alle Nationale Parken zijn afgeschermd met grote hekwerken, zodat de dieren daar niet alleen beschermd blijven, maar dus niet voor de ingang van je kamer komen te staan!
Op zoek naar de Big 5
De eerste van de Big 5 die wij tegenkomen is een kleine groep olifanten en als tweede de neushoorns. Vervolgens komen wij veel andere dieren tegen, zoals wildebeesten, antilopen, hertensoorten, mangoesten, zebra’s en schitterende vogels. Het is inmiddels donker en de kans om de andere drie te spotten wordt kleiner. Maar wij geven niet op en als derde komen wij leeuwen op het spoor en krijgen deze van heel dichtbij te zien.
Op de terugweg komen wij nog buffels tegen (nummer 4) en de enige die in het rijtje ontbreekt is de luipaard, die zich niet graag (aan ons) laat zien. Maar het mag de pret niet drukken.
Na de game drive staat ons een heerlijk dinerbuffet te wachten in een ommuurde buitenruimte waar men voor allerlei gelegenheden bij elkaar komt. Tijdens het eten krijgen wij traditionele Afrikaanse dansen te zien. Na het eten wassen wij het stof uit onze oren en gaan slapen. De Lodge heeft sfeer, de kamers zijn eenvoudige in Ndebele-stijl geschilderde rondavels wat een kleurrijk geheel oplevert.
De volgende ochtend staat er geen giraffe voor de deur, maar wrattenzwijnen.
Panorama Route
Wij verlaten helaas Timbavati en rijden via de schitterende ‘Panorama route’ naar Graskop, een klein plaatsje in de provincie Natal. Onderweg zien wij mooie watervallen en stoppen bij de schitterende bergformatie Rondavels, de indrukwekkende Potholes en Gods Window. Dit alles is gelegen in Blyde River Canyon.
Rondavels
De Rondavels zijn drie ronde heuvels en hebben veel gelijkenissen met de traditionele hutten van de Xhosa-stam. Het uitzicht is adembenemend.
De Potholes zijn ontstaan door het samenkomen van de Blyde River (rivier van geluk) en de Treur River (rivier van verdriet). Het zijn bizarre, cilindervormige gaten waaruit de eerste goudzoekers enorme hoeveelheden goud omhoog haalden. Wij krijgen tijd om een wandeling te maken. Goud vinden wij niet, maar we genieten van dit bizar mooie landschap.
Gods Windows is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde plekken op aarde, met uitzicht over een ravijn van 700 meter diep, met regenwoud, watervallen en steile rotsen.
Graskop en Pilgrims Rest
Wij lunchen in Graskop, dat bekend staat om haar pannenkoekenrestaurants. De restaurants liggen langs de hoofdweg en zien er verzorgd uit. Na de lunch op naar Pilgrims Rest, een toeristisch mijnstadje met prachtige vergezichten en rotsformaties. Er staan veel kraampjes met allerlei souvenirs (die overigens overal te vinden zijn, in elk toeristisch plaatsje, langs de wegen, bij bezienswaardigheden of natuurparken).
Verder valt er niet veel te zien, maar het ‘stadje’ doet gezellig aan.
Na Graskop rijden wij naar de ecovriendelijke Nkambeni Tented Lodge, voor een verkoelend drankje. De lodge staat garant voor het echte bushgevoel en ligt pal aan Kruger National Park. De tenten zijn comfortabel, een aantal liggen vlak voor de omheining van het park en er zijn een aantal geschikt voor invaliden!
De gezamenlijke ruimtes zijn gezellig en er is een heerlijk zwembad in een grote, aangelegde tuin. Achter in de tuin ligt achter de omheining een vijver, waar een paar nijlpaarden heerlijk aan het badderen zijn.
Overnachting in Hazyview
Na de rondleiding rijden wij naar Casa Do Sol in Hazyview. Wij checken in en mijn kamergenote en ik frissen ons snel op, willen nog even rondlopen voordat het donker is en wij gaan dineren. Het hotel is als een klein dorp en doet gezellig aan. Wij hebben de luxe in een suite te zitten met eigen tuintje. De tuinen rondom het hotel zijn mooi aangelegd, er is een zwembad met bar en ligbedden.
In de gemeenschappelijke ruimtes is een zitruimte met open haard, een bar en een restaurant met groot buitenterras.
Binnenlandse vlucht
Vandaag vroeg uit de veren, we hebben een lange busrit voor de boeg. Wij krijgen een ontbijtpakket mee en rijden naar Tambo National Airport in Johannesburg voor onze vlucht naar George. Begin van de middag arriveren wij op de luchthaven. Voordat wij door de douane gaan, nemen wij de roltrap naar de ‘kelder’, waar een gigantisch grote voedselhal is met een enorme diversiteit aan eetgelegenheden. Wij lunchen hier en gaan richting douane. Onze binnenlandse vlucht naar George duurt 2 uur.
Knysna
Eénmaal aangekomen rijden wij naar het meest toeristische plaatsje van de Tuinroute, Knysna. Het ligt in de provincie West-Kaap tussen heuvels en langs het Knysna strandmeer.
Het wordt wel de kunsthoofdstad van de regio genoemd vanwege de vele kunstgalerijen; er is ook een overvloed aan winkels en restaurants. Verder staat Knysna bekend vanwege het nabijgelegen Tsitsikamma National Park. Knysna mag dan toeristisch zijn, het is er goed vertoeven en één nacht is echt te kort! Vanuit ons overnachtinghotel hebben wij een schitterend uitzicht over de lagune! De lagune is verbonden met de zee en er is een passage tussen de bergen (Knysna Heads). Mijn kamergenote en ik gaan aan de wandel en zitten op een steiger totdat de zon onder is. Terug in het hotel krijgen wij wederom een heerlijk diner.
Waterfront
Na het ontbijt combineren wij hotelbezoeken met koffiestops en genieten van de vriendelijke inwoners en de relaxte omgeving. Knysna is een ideale vakantieplaats voor golfliefhebbers, er zijn prachtige golfbanen te vinden. Wij bezoeken het Waterfront, een gezellig centrum met terrasjes en winkels en in een galerie vind ik mijn souvenirs.
Aan het einde van de ochtend verlaten wij Knysna.
Oudtshoorn
Wij rijden naar ‘struisvogelhoofdstad’ Oudtshoorn en brengen een bezoek aan één van de struisvogel boerderijen, de Cango Ostrich Farm. Wij lunchen hier (geen struisvogel), krijgen een rondleiding met uitleg over de verzorging van struisvogels en zien een ei uitkomen in de broedkast.
Bijna 90% van de wereldpopulatie van de struisvogels leeft in oud Zuid-Afrika. Oudtshoorn ligt in de Kleine Karoo, een halfwoestijn, waar het landschap heuvelachtig maar overwegend dor is. Toch heeft zich hier door de jaren heen de grootste struisvogelindustrie ter wereld ontwikkeld.
Buffelsdrift
In de namiddag rijden wij naar Buffelsdrift Game Lodge. Hier aangekomen kijken wij onze ogen uit. Het ligt afgelegen, maar alles wat wij nodig hebben is hier te vinden. De Lodge ligt pal aan een meer, waar allerlei kleurrijke (en luidruchtige) vogels zich verzamelen en waar een vijftal nijlpaarden zich thuis voelen.
Buffelsdrift is een thuis voor 3 weesolifantjes, die hier opgegroeid zijn en die wij aan het einde van de middag voeren.
Super de luxe 'tent'
Wij checken in en zitten in een ‘tent’ pal aan het meer en voelen ons ontzettend gelukkig. De tent is qua inrichting luxer dan alle hotels die wij tot nu toe hebben bezocht. Wij hebben een eigen steiger met 2 ligbedden en er liggen comfortabele badjassen in de kast.
Het water in het meer staat laag (einde van de Zuid-Afrikaanse zomer), wat betekent dat er een gedeelte droog ligt en er van alles langs huppelt aan beesten. Tussen het meer en de Lodge is een grote muur, zodat de nijlpaarden geen bezoek aan de tent kunnen brengen en uiteraard mogen wij zelf ook niet de muur passeren.
Opfrissen doe ik in het zwembad, dat tussen onze tent en die van de buren in ligt. Er liggen badhanddoeken klaar, er zijn toiletten, ligbedden en er staat een koffie/theemaker. Daarna is het omkleden voor het voederen van de 8 jaar oude olifantjes die goed verzorgd worden en genieten van een potje voetbal.
Daarna doen wij een drankje en op naar het diner. Nu staat er wel struisvogel op het menu en het is heerlijk!
In de nacht
Wij slapen niet deze nacht, horen van alles aan dierengeluiden en zijn te nieuwsgierig. Voor een goede nachtrust zijn oordopjes handig. Om 2 uur in de nacht maakt mijn kamergenote mij wakker en zien wij vlak voor onze tent een grote groep springbokken. Ze krijgen ons in de gaten, dus het is noodzaak stil te blijven zitten, anders zijn ze weg. Om 6 uur horen wij geknabbel bij onze tent en staan er bongo’s te grazen.
In onze badjassen lopen wij naar buiten om foto’s te schieten. Wij vragen ons af wie naar wie kijkt, want deze bongo’s zijn niet schuw. Als ontbijt is er een uitgebreid buffet en dan gaan wij weer verder. Buffelsdrift was een absoluut hoogtepunt. Een vredige plek, om heerlijk bij te komen, maar vol leven!
Wij vervolgen onze reis via Route 62; een begrip vanwege de schitterende bergpassen, vele wijnboerderijen en dorpen. Er zijn prachtige Kaapse landhuizen, uitgestrekte wijnlanden en leuke proeflocaties en wij ontdekken een heel ander stuk Zuid-Afrika.
Wil je het vervolg lezen? Klik dan hier