Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Omdat we dit jaar wat te vieren hebben en we daarom samen met dochter op vakantie gaan,  willen we naar een afwisselende bestemming waar we alle drie nog niet eerder zijn geweest. Onze keus valt op Zuid-Afrika! De seizoenen lopen net andersom en daarom besluiten we om in maart te gaan. Net een beetje aan het eind van de zomer daar ...

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-vliegtuig-schiphol

We vertrekken om een uur of 10 vanaf Schiphol voor een circa 11 uur durende vlucht naar Johannesburg. Onderweg vermaken we ons met een paar nieuwe films, eten wat en doen tussendoor een dutje. Voor we het weten landen we om ca 22 uur (een uur later dan in Nederland) op Tambo Airport.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-vliegtuig-scherm

Vanwege de late aankomsttijd verblijven we de eerste nacht in een hotel bij de airport.

Na een goede nachtrust gaan we de volgende dag met de shuttlebus terug naar de airport om onze huurauto op te halen. Het is al weer een tijd geleden dat we aan de andere kant van de weg hebben gereden, maar het went  snel. Zeker in het drukke verkeer ga je gewoon mee met de flow …

Goed begin

Door een groot ongeluk onderweg arriveren we pas rond het middaguur bij onze accommodatie, die in een rustige buurt van Johannesburg is gelegen.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-appartement

We hebben een geweldig mooie suite, die bestaat uit een ruime huiskamer met een volledig ingerichte keuken (die wij natuurlijk niet gaan gebruiken), een groot terras met uitzicht over de stad en 2 mooi ingerichte tweepersoons slaapkamers.

Naar Sandton Shopping Centre

Bij de receptie van het hotel horen we dat de grootste highlights toch wel wat meer tijd vergen en daarom besluiten we die de volgende dag te doen. Niet met de hop-on-hop-of bus, zoals we eerst van plan waren, maar met een gids. Dit blijkt maar een paar honderd Rand meer te zijn. Dus voor nu gaan we met de taxi naar Sandton Shopping Centre.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-nelson-mandela-square

Dit is een giga grote shoppingmall, waar meer dan 400 internationale en lokale modewinkels zijn gevestigd. We kijken onze ogen uit, maar hebben eigenlijk niet zo’n zin in winkelen en gaan dus snel weer naar buiten. Op het, voor het winkelcentrum gelegen, Nelson Mandela Square bekijken we het 6 meter hoge standbeeld van Nelson Mandela en drinken we op een van de terrasjes ons eerste glaasje Zuid-Afrikaanse wijn.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-standbeeld mandela square

We eten hier nog in een van de leuke trendy eetgelegenheden en nemen niet al te laat de taxi terug naar ons hotel.

Johannesburg en Soweto

Om 9 uur staan we de volgende dag klaar om met Ngobile, onze gids van vandaag, Johannesburg en Soweto te doen.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-huis-mandela

De eerste stop is bij het laatste huis van Mandela. Het ommuurde huis dat in een prachtige rustige buurt is gelegen, wordt nog steeds bewoond door zijn toenmalige vrouw. Voor het huis liggen allemaal stenen met teksten ter ere van Mandela.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-mandela-stenen-voor-huis-mandela

Constitution Hill

Vervolgens rijden we naar Constitution Hill. Het gebouw is van origine een fort, maar heeft tijdens het apartheidsregime dienst gedaan als gevangenis.

travelxl-van-limburg-zuid-afika-johannesburg-beschilderde-muur

Nelson Mandela, Mahatma Gandhi en nog vele anderen hebben hier gevangen gezeten. Tegenwoordig staan er nog restanten van de gevangenis en is hier het constitutionele gerechtshof gevestigd. Het gebouw zit vol met symboliek die de eenheid en verscheidenheid van Zuid Afrika uitdrukt. Het is mooi te zien dat er over de inrichting zo goed is nagedacht.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-constitution-hill-zaal

We rijden verder en komen in een straat, waar getuige de bordjes, omgekeerde apartheid plaats vond. Een van de weinige plekken waar blanken niet mochten komen. Dat zie je nog in de soort winkels terug.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-winkel-met-bord-geen-blanken

We wandelen hier even rond en gaan naar binnen in een echte Afrikaanse bushwinkel. Ngobile legt uit dat hier nog steeds allerlei spullen en kruiden worden verkocht die door medicijnmannen of -vrouwen worden gebruikt. Allerlei delen van dieren en andere talismannen, maar ook huishoudelijke artikelen. Echt een winkel van sinkel, maar wel druk bezocht!

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-bushwinkel

In de stad komen we geregeld standbeelden en afbeeldingen van Nelson Mandela tegen, maar ook gedenktekens die herinneren aan het apartheidsregime.

Stadion

Rijdend naar Soweto maken we eerst nog een stop bij de volgens onze gids ‘worst part of Soweto’. Geen idee wat ons te wachten staat, maar al gauw staan we bij het voetbalstadion waar Oranje in 2010 de finale van het WK verloor van Spanje … Need I say more?

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-voetbalstadion

Orlando Towers

Uit de verte vallen de 2 fraai beschilderde Orlando Towers al meteen op. Deze oude koeltorens van een energiecentrale, die in de jaren vijftig tijdens het apartheidsregime in het ‘zwarte leefgebied’ werden gebouwd, zijn nu een boegbeeld van Soweto. De centrale werd in Soweto neergezet zodat de blanken er geen last van hadden. De stroom ging echter wel naar het blanke deel van Johannesburg. Soweto kreeg zelf pas in 1969 elektriciteit.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-orlando-towers

Tegenwoordig kun je bungeejumpen van een loopbrug tussen de torens en zijn er binnen ook allerlei activiteiten zoals een klimmuur en paintball.

Soweto

Soweto, dat staat voor South Western Townships, is verrassend. Het bestaat uit meerdere wijken met een totale oppervlakte van 135 km2 en met ruim vier miljoen inwoners. Van te  voren hadden we het idee dat Soweto alleen maar uit krotten zou bestaan, maar niks is minder waar. Er staat echt van alles, van uit golfplaten opgetrokken krotten tot luxe woningen.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-soweto-bord

De laatste woningen zijn van mensen die het financieel goed doen, maar verknocht zijn aan Soweto en het niet willen verlaten. Ze hebben hier namelijk gewoontes (bij bruiloften of begrafenissen een tent midden op straat of een 21e verjaardag  die uitbundig gevierd wordt van 6 tot 6) die in andere wijken niet gewaardeerd zouden worden.

Hector Pieterson memorial

Vervolgens bezoeken we het Hector Pieterson memorial.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-hector-pieterson-memorial

Dit staat op de plek waar de 13 jarige Hector Pieterson tijdens het scholierenprotest van 1976 door de oproerpolitie werd doodgeschoten. Hierna ontstonden de ‘Soweto uprisings’ die uiteindelijk het einde van de apartheid inluidden. Een vrouwelijke gids krijgt veel aandacht van de lokale bevolking en dat blijkt de zus van Hector Pieterson te zijn.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-muurschildering

Om de hoek van dit monument vind je weer een kleurrijke muurschildering waarvan er vele in en om Soweto te vinden zijn.

Vilakazi Street

Als laatste gaan we naar Vilakazi Street, waar we het eerste huis van Nelson Mandela bezoeken. Ondanks dat het een erg toeristische trekpleister is, is het toch even aardig om binnen te kijken.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-eerste-huis-mandela

De straat, waar ook Desmond Tutu heeft gewoond, staat vol met kraampjes met allerlei souvenirs hetgeen wel een beetje afbreuk doet aan de historische waarde van de straat. Het lijkt een beetje een kermis …

Apartheidsmuseum

Na Soweto gaan we naar het Apartheidsmuseum. We hebben trek en dorst, dus eerst maar even lunchen in het restaurant van het museum.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-johannesburg-apartheidsmuseum

In het museum lopen we circa 2,5 uur rond en het had nog veel langer gekund. Veel uitleg over de historie, foto- en filmmateriaal. Het een nog indrukwekkender dan het ander. Alleen buiten mogen er foto's worden gemaakt.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-apartheidsmuseum-buiten

Rond 17 uur zijn we weer 'thuis' in onze suite. Omdat het een vermoeiende dag was, besluiten we vanavond een hapje in het hotel te eten en een beetje op tijd naar bed te gaan.

Het is jammer dat onze vakantie maar uit 14 dagen bestaat en we de volgende dag weer vertrekken. De highlights hebben we nu wel gezien, maar er valt nog veel meer te ontdekken …

Naar het wild

Na een lekker ontbijt vertrekken we rond 10 uur richting Kololo Game Reserve, dat in de provincie Limpopo ligt en malariavrij gebied is. We kunnen kiezen tussen wel of geen tolweg en besluiten het laatste te doen. We zien zo  waarschijnlijk wat meer onderweg.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-dirtroad

De laatste 30 kilometer blijkt dirtroad te zijn. Rode aarde, veel stof, kuilen en keien. Wat zijn we blij dat we zo’n goede (terrein)auto hebben gehuurd!

Kololo Game Reserve

Rond half 3 komen we aan bij de lodge, waar we ontvangen worden met een welkomstdrankje.
Op het terrein loopt alleen veilig wild rond en kunnen we dus vrij rondlopen. Om de huizen en het restaurant lopen wat nyala's en wrattenzwijntjes.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-kololo-wrattenzwijntjes

We lunchen even snel in het restaurant, droppen onze bagage in de lodge (die er overigens geweldig uitziet) en kunnen dan nog mee met de gamedrive van 16 uur. Onze ranger Prince vertelt ons een en ander over het gebied en wat we allemaal kunnen zien.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-zebra's

Tijdens de gamedrive zien we onder andere zebra’s, giraffen met baby, waterbucks, gnoes en impala’s.

Het is niet onze eerste keer dat we een gamedrive maken, maar toch zijn we weer onder de indruk van al het moois om ons heen. Tussendoor stopt Prince op een mooie plek bij een riviertje voor een glaasje wijn en wat hapjes.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-gamedrive-riviertje

Als we terug komen bij de lodge frissen we ons even op en gaan direct daarna naar het restaurant waar nog maar 1 ander stel gasten is. Het lijkt hier wel al een beetje naseizoen te zijn.

Op het terras, waar we uitzicht hebben over de omgeving, nemen we een lekkere cocktail (=mengeldrankie) en genieten we van een prachtige zonsondergang.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-zonsondergang-met-cocktail

Na een heerlijke maaltijd gaan we redelijk op tijd naar bed want de volgende dag gaat de wekker om 5 uur.

Welgevonden Game Reserve

De volgende ochtend drinken we om half 6 in het restaurant een kopje thee, eten een stukje cake en gaan dan met ranger Steve op pad naar Welgevonden Game Reserve dat naast Kololo ligt.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-zonsondergang

Als we vertrekken is het nog donker, maar al gauw kunnen we genieten van een prachtige zonsopkomst. Binnen no time zitten we in een uitgestrekt gebied waar de big five rondloopt. We kunnen ze allemaal tegen komen; de olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel en de luipaard ...Al snel spotten we de eerste beesten.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden

Na een tijdje krijgt Steve over de radio het bericht dat er vlak langs de weg cheetahs gespot zijn die in de vroege ochtend een koedoe gescoord hebben. Terwijl 2 cubs zich tegoed doen aan het verse vlees ligt moeder uitgevloerd op de weg bij te komen van de jacht.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-mama-cheetah

We kunnen geen genoeg krijgen van dit schouwspel, maar gaan na een minuut of 20 toch verder …

Onderweg komen we van alles tegen. Zebra’s, giraffen, gnoes, koedoes, impala’s en zelfs 4 neushoorns. Na even stil gestaan te hebben gaan we door richting een picknickplek maar die blijkt ‘bezet’ te zijn door 2 neushoorns die ons nieuwsgierig bekijken.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-neushoorns

We benaderen ze met de auto tot ca 5 meter, maar picknicken doen we toch liever verderop. Steve wijst ons op sporen van leeuwen, alleen komen we ze helaas niet tegen …

Relaxen bij het zwembad

Terug bij de lodge ontbijten we, waarna we naar het zwembad gaan om een paar uurtjes te relaxen. We hebben het zwembad voor onszelf, maar krijgen wel bezoek van een paar nyala’s. Rustig lopen ze langs het zwembad, zich niets aan trekkend van ons …

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-kololo-nyala's

Na de lunch gaan we even naar ons huisje om ons klaar te maken voor de gamedrive van half 4.
Met Prince rijden we wat verder het terrein van Kololo op en zien we wederom van alles rustig rondlopen. Heel in de verte ook een paar bavianen. Bij terugkomst in ons huisje genieten we nog even van het zonnetje op ons heerlijke terras.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-kololo-wijntje-op-terras-lodge

Tijdens het eten valt de stroom uit en gaan we over op een noodaggregaat. Na een tijdje krijgen we te horen dat een reparatie langer gaat duren en dat we nog een half uurtje licht hebben en dat dan ook het aggregaat uit zal gaan. Dus vroeg naar bed!

Laatste dag in Kololo

We hebben slecht geslapen en hebben deze ochtend geen gamedrive geboekt. Een rustige ochtend dus. De een gaat naar het zwembad en de ander gaat wat lezen op het terras bij het huisje …
Na de lunch maken we ons klaar voor de late gamedrive in ‘Welgevonden’.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-poort

Deze keer met Andrew. Na overleg besluit hij om vooral op zoek te gaan naar leeuwen, olifanten en nijlpaarden … Deze zitten vooral in het noordelijk deel van Welgevonden, dus maakt hij in eerste instantie kilometers. De omgeving is erg afwisselend; van groene steile bergen tot vlaktes met vrij hoog gras.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-steile-wand

Het heeft de afgelopen 2 maanden geregeld geregend en daardoor is het mooi groen met hoog gras. Een prachtomgeving, maar voor het spotten van wild niet ideaal! Onderweg komen we van alles tegen koedoes, zebra’s, klipspringers, gnoes, impala's enzovoort. Er lopen zelfs een paar bavianen voor ons uit op de weg.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-baboons

Wanneer we omhoog rijdend op een dirtroad de bergwanden afspotten naar luipaarden (je weet maar nooit), hoor ik Marit plots naast me fluisteren: "oh mijn god”.

Ineens zien we de kop van een olifant boven de horizon verschijnen. Een lonely bull van een jaar of 35 loopt heel nieuwsgierig steeds meer onze kant op. Als hij ons tot ca 5 meter heeft genaderd besluit Andrew een paar meter naar achteren te rijden.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-olifant

Terwijl Andrew voor de zekerheid contact houdt met andere rangers herhaalt dit ritueel zich een paar keer tot de olifant genoeg macht heeft getoond en besluit om zijn weg door de bush te vervolgen ... Wat een geweldige ervaring!

Verder rijdend verandert het weer en brengen donkere wolken regen met onweer en zien we helaas geen leeuwen meer ... Wel komen we op wat vlaktes nog een paar neushoorns tegen.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-welgevonden-neushoorns-in-de-regen

Als het droog is, stoppen we nog even snel voor een picknick.

We komen pas laat (om 19.00 uur) bij donker aan bij de lodge, waar we eerst een cocktail nemen voor we aan tafel gaan. Na een overheerlijke maaltijd en een kopje koffie gaan we de koffers reorganiseren en op tijd naar bed.

Onderweg naar de kuststreek

De volgende dag nemen we na het ontbijt afscheid van deze geweldige plek en rijden we terug naar Johannesburg om vandaar te vliegen naar Port Elizabeth.

travelxl-van-limburg-zuid-afrika-onderweg

Omdat we op tijd op de luchthaven willen zijn, nemen we deze keer de tolweg. Geen bijzondere route maar we zijn mooi op tijd om de auto in te leveren en nog wat te eten.

Met een uurtje vertraging vliegen we in de middag naar Port Elizabeth op weg naar nieuwe avonturen!

Wil de rest van het verhaal lezen? Klik dan hier

Geschreven door: Peter van Limburg

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp