We vieren onze vakantie in Nederland dit jaar! Mijn man en ik kiezen voor zekerheid in deze onrustige coronatijd. Nou ja, zekerheid wat betreft het land dan, want wáár in Nederland blijft tot de dag voor vertrek zeer ónzeker.
Alles zit propvol, blijkbaar zijn wij niet de enige die in eigen land willen blijven. Het is begin september, de scholen zijn weer begonnen en toch is het heel lastig om nog iets te vinden. Uiteindelijk wordt het Vaals in Zuid-Limburg waar we ‘last minute’ in een Landalpark nog een leuk huisje vinden.
Heuvels
Eerlijk gezegd ben ik, behalve een dagje Maastricht, nog nooit in Zuid Limburg geweest. We maken graag fietstochten tijdens onze vakantie, maar dan wel in een vlakke omgeving.
De vele heuvels in Limburg hebben me altijd weerhouden om erheen te gaan, maarrr … de elektrische fiets heeft daar verandering in gebracht! We hebben het plan om uitstapjes met fiets of auto te gaan maken en na even googlen blijkt dat we mogelijkheden te over hebben.
Drielandenpunt
Dus beginnen we onze vakantie met een fietstocht naar het drielandenpunt op de Vaalserberg. Een uitdaging, want deze plek is tevens het hoogste punt van Nederland (322 meter), maar met onze fietsen blijkt het een makkie te zijn.
Het drielandenpunt ligt er vlak naast en een grote steen markeert de plek waar Nederland, Duitsland en België elkaar raken.
Het is nog vroeg in de ochtend en een beetje druilerig weer, dus nog rustig. Maar ik kan me zo voorstellen, vooral als ik de vele horeca gelegenheden om me heen zie, dat het hier soms heel druk kan zijn. Maar goed, het is tenslotte een bekende toeristische attractie met uitzichttorens, speeltuin, een labyrint en VVV kantoor.
Aken
Vervolgens gaan we naar Aken in Duitsland. Vaals ligt zó dichtbij de Duitse grens dat we op de fiets binnen 20 minuten midden in het centrum naast de beroemde Dom staan.
Prachtige kerk met hele mooie gebrandschilderde ramen. Gratis toegankelijk, maar wel met mondkapje op. In tegenstelling tot Nederland zijn mondkapjes in alle winkels en openbare gebouwen verplicht. Op het moment dat wij er zijn tenminste. Het kan per dag veranderen!
We fietsen een rondje over de keien door de stad langs gezellige pleinen, een mooi stadhuis en de Elisenbrunnen, hét symbool van de kuur- en badstad Aken. Hier komen warmwaterbronnen in het midden van het stadscentrum omhoog borrelen.
Vakwerkhuizen
De volgende dag is het stralend weer en maken we een mooie fietstocht, met behulp van het ‘fietsknooppunten netwerk’. Deels door Duitsland en deels door Nederland via kleine dorpjes en langs vele vakwerkhuizen. Deze huizen staan bekend om de muren van stro, klei of steen, waarbij het dragende gedeelte uit houten balken bestaat.
Het is echt superleuk fietsen hier, over mooie fietspaden. Stil, landelijk en ruimtelijk, maar zeker niet saai.
We gaan door het Geuldal en over glooiende heuvels met groene weilanden waar we veel koeien, paarden en schapen zien grazen. We fietsen door hele kleine dorpjes (bijvoorbeeld Holset met ca. 160 inwoners) en iets grotere dorpen ( bijvoorbeeld Gulpen). Dorpen met mooie boerderijen, vaak een kerkje met een gezellig pleintje en een plaatselijk cafeetje waar we onderweg op het terras iets eten en/of drinken.
De dag is zo voorbij en we maken een keuze uit de vele mogelijkheden wat we de volgende dag gaan doen. We besluiten om een stuk van de beroemde Vennbahnweg te gaan fietsen.
Vennbahnweg
Dit 125 kilometer lange fietspad begint in Aken, gaat door België en eindigt in het Luxemburgse Troisvierges. Het fietspad slingert door het Hoge Venen-Eiffel natuurpark en regelmatig passeer je een landsgrens. Je fietst door de grensstreek over een voormalig spoorwegtraject met prachtige uitzichten. De stijgingen zijn minimaal en de weg is grotendeels geasfalteerd. Bijkomend voordeel is dat het hele traject alleen toegankelijk is voor fietsers, wandelaars en ruiters.
Maar wij gaan zeker geen 125 kilometer fietsen vandaag, we doen maar een klein gedeelte van dit bekende fietspad. We nemen de auto naar het Belgische Waimes, stappen daar op de fiets en gaan op weg naar Monschau.
Monschau
Na 20 kilometer fietsen door een prachtig landschap komen we aan in het Duitse stadje Monschau. Ongeveer iedereen die we kennen is er wel eens geweest, behalve wij. Het blijkt een levendig, toeristisch stadje omringd door oude muren met nauwe steegjes en prachtige vakwerkhuisjes te zijn. Het is net of we door een openluchtmuseum wandelen.
We eten en drinken wat en gaan na een paar uurtjes op de fiets dezelfde weg weer terug. Al met al een leuke dag, veel gezien en zo’n 40 kilometer gefietst.
Hoe centraal we zitten blijkt wel weer als we de volgende ochtend, wederom op de fiets, voor een rondje Valkenburg en Maastricht vertrekken. Totaal zal het ongeveer 60 kilometer zijn, lijkt best veel, maar met een elektrische fiets is dat goed te doen.
Valkenburg
Uurtje fietsen en we schuiven aan op één van de vele terrassen in Valkenburg voor een kop koffie met een zalig stuk, echte Limburgse vlaai. Valkenburg staat bekend om het gezellige uitgaansleven, het centrum bestaat dan ook voornamelijk uit kroegen en cafeetjes.
Maar er is nog meer te doen: Grotten, kastelen en ruines zijn er volop in en om Valkenburg. Al fietsend komen we er voorbij, wij doen Valkenburg namelijk in vogelvlucht, en gaan verder naar Maastricht.
Maastricht
Mijn man heeft, na Aken en Monschau, genoeg van rondslenteren in steden. Het fietsen er naar toe vindt hij leuk, maar winkel in, winkel uit, kerk in, kerk uit, is niet zijn favoriete hobby. Maar goed, we willen ergens lunchen en dat doen we midden in het centrum van Maastricht, vlakbij het Vrijthof. Gelukkig wil hij dit beroemde plein met de grote St. Servaasbasiliek en de St. Janskerk wel even bekijken, net als de Markt met het stadhuis en de Sint Servaasbrug.
Die brug fietsen we over en nemen een mooie route langs de Maas op de weg terug. Van veraf zien we de dertig meter hoge toren van de begraafplaats van Margraten, de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland.
Margraten
In totaal liggen 8291 Amerikaanse soldaten hier onder kruizen en Davidssterren begraven. Nog eens 1.722 namen staan vermeld op de Muren der Vermisten. Omdat het al einde van de middag is, besluiten we dat we de volgende dag deze plek gaan bezoeken. 16 kilometer vanaf Vaals, dus prima te doen op de fiets.
We hebben ons echt wel voorbereid dat het indrukwekkend zou zijn, maar toch zijn we sprakeloos: Rijen, eindeloze rijen van witte marmeren kruizen en Davidssterren. We wandelen een tijdje kriskras over de begraafplaats en gaan daarna enigszins stilletjes terug naar ons huisje op het vakantiepark in Vaals.
Het park heeft een zwembad, en wij hebben nog een paar uurtjes over. Genoeg tijd om te ontspannen na alle geestelijke en lichamelijke inspanningen van de afgelopen week!
Tips
- Geniet van een dagje Thermae 2000 in Valkenburg. Dit kuuroord is een luxe spa- en wellnesscentrum met binnen- en buitenzwembaden
- Ga wandelen. In de hele omgeving zijn verschillende natuurparken met vele prachtige wandelroutes.
Conclusie
Zuid-Limburg is een perfecte locatie als uitvalbasis voor allerlei uitstapjes naar Duitsland, Luxemburg en België, zeker tijdens de coronaperiode met de daarbij behorende, steeds wisselende reisadviezen.
Geschreven door: Marianne van Hal